Čas je za Puščo 2.0, pravijo ob vzpostavitvi informacijske točke

18.09.2021 06:05
S povezovanjem in sodelovanjem se bodo trudili reševati romsko problematiko. Občino in krajevno skupnost veseli simbioza med Romi in Neromi
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Petnajst institucij bo enkrat mesečno na Pušči pripravilo izobraževanja, delavnice in druge aktivnosti za izboljšanje položaja romske skupnosti. Foto: Vanesa JAUŠOVEC
Vanesa Jaušovec

Na Pušči je 15 organizacij in institucij z različnih področij podpisalo pismo o nameri vzpostavitve informacijske točke. Ta bo namenjena celovitemu in organiziranemu razvoju romske skupnosti, povezovanju ter ustvarjanju novih priložnosti za izboljšanje položaja in življenjskega standarda romske skupnosti v Mestni občini Murska Sobota (MOMS).

Romski mestni svetnik Darko Rudaš je pred podpisom poudaril, da je Pušča vedno znala izbrati pravo pot. V naselju imajo možnosti za nadaljnji razvoj, kljub vsemu pa na novem križišču izbirajo pot moderniziranega načina življenja, je dodal. Informacijska točka je bila predstavljena že leta 2015 s ciljem informirati romsko skupnost, z leti pa so spoznali, da je treba vzpostaviti dialog z vsemi institucijami, ki se ukvarjajo z romsko tematiko.

"Treba je uvesti mehke vsebine, ki bodo prispevale k temu, da bomo vedeli, da smo dobro prostorsko integrirani, z vsemi vami pa bomo zmanjšali razkorak, da bi bila romska skupnost socialno-ekonomsko dovolj močna, da bi lahko kotirala v slovenskem prostoru," je predstavnikom institucij dejal Rudaš. Predsednik Krajevne skupnosti Pušča Dalibor Cener Horvat je ob tem poudaril, da se krajani trudijo za razvoj skupnosti in so veseli, da so del MOMS. Aktivnost sicer sovpada z oktobrskim praznovanjem 110-letnice naselja Pušča.

Dvig življenjskega standarda

Murskosoboški župan Aleksander Jevšek je ponosen, da imajo krajevno skupnost z romskim prebivalstvom. "Odkrito povedano, prihaja do simbioze življenja romskih in neromskih ljudi. Začnemo že v vrtcu. Ko sem začel mandat, sem bil prijetno presenečen, ko so mi povedali, da je veliko neromskih otrok v vrtcu na Pušči," je spomnil. Omenil je še, da so v mestnem svetu sprejeli občinski podrobni prostorski načrt, ki omogoča širitev naselja Pušča, za nakup stavbnih zemljišč pa se zanimajo tudi Neromi.

Govor je navezal tudi na konferenco, ki so jo imeli predstavniki združenja slovenskih občin z ministrom za javno upravo Boštjanom Koritnikom v minulih dneh, ena od točk pa je bila pravična razdelitev sredstev po zakonu o financiranju občin za občine, ki imajo romska naselja. Sedaj bo veljalo, da bo denar razdeljen na podlagi števila romskih naselij in števila prebivalcev v njih. "Paradoksalno je bilo, da so občine z bistveno manj romske populacije prejele več denarja zato, ker so bile bolj razvite," meni.

"Pušča je postala enakovredno naselje v mestni občini, prihaja pa v fazo, ko je potreben razvojni preboj na drugih področjih, ki bo dvignil življenjski standard in položaj slehernega Roma," je dejal Rok Petje iz Razvojnega centra Murska Sobota in dodal, da je čas za Puščo 2.0. Odgovornost je sicer v prvi vrsti na krajanih, institucije pa bodo zagotavljale vso potrebno podporo. Informacijska točka je del projekta Dream Road, katerega vodilni partner je RIS Dvorec Rakičan, mestna občina je projektni partner, Razvojni center pa sodeluje kot izvajalec projekta.

Sprva enkrat mesečno

Med podpisniki so MOMS, Razvojni center Murska Sobota, Urad vlade za narodnosti, Policijska uprava Murska Sobota, Center za socialno delo Murska Sobota, Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje, Ljudska univerza Murska Sobota, Komunala Murska Sobota, Pomurska gospodarska zbornica, Vrtec Murska Sobota, RIS - raziskovalno-izobraževalno središče Dvorec Rakičan, Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo, Ustanova lokalna razvojna fundacija za Pomurje, Zveza za razvoj romske manjšine - Preporod ter Krajevna skupnost Pušča. Vsi so izrazili zadovoljstvo, da bodo del informacijske točke, ter predstavili nekaj pozitivnih učinkov dosedanjega sodelovanja z romsko skupnostjo.

Direktorica Centra za socialno delo Pomurje Sandra Fekonja je denimo povedala, da je vzpostavitev informacijske točke dobra priložnost, da se strokovni delavci približajo uporabnikom na terenu. Stanislava Perčič iz murskosoboške izpostave Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje je poudarila, da je zaposlenost pomembna za razvoj vsakega posameznika, za romsko populacijo pa še toliko bolj, ker je ranljivejša in težje prodre na trg dela. "Mislim, da bomo s skupnim delovanjem to vrzel premagali."

Institucije bodo v popolnoma opremljeni informacijski pisarni, ki jo bo zagotovila soboška občina, sprva gostovale enkrat na mesec. Zagotavljale bodo različne vsebine, predstavitve, delavnice, pri katerih bo v ospredju svetovanje, ponujale bodo oporo pri reševanju romske problematike ter spodbujale medsebojno povezovanje in izvajanje skupnih projektov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta