Direktorica murskosoboškega zdravstvenega doma oprana vseh sumov

Andrej Bedek, Vestnik
22.01.2022 06:00

Kriminalisti preverjali domnevno kršenje delovnopravne zakonodaje in predpisov glede javnega naročanja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Direktorica ZD Murska Sobota Edith Žižek Sapač
Nataša Juhnov

Preiskave ne želimo komentirati. Potrdimo lahko le, da je pokazala, da pri poslovanju Zdravstvenega doma (ZD) Murska Sobota ni bilo kršitev zakonodaje. Anonimne prijave so bile delo posameznikov, ki so zdravstvenemu domu oteževali delo v najbolj zahtevnih časih, ko storitve zavoda potrebuje največ prebivalcev. Tako se je na konec kriminalistične preiskave, ki jo je oprala sumov storitve kaznivih dejanj, odzvala direktorica murskosoboškega ZD Edith Žižek Sapač.

Suzana Rauš, tiskovna predstavnica Policijske uprave Murska Sobota (PUMS), je potrdila, da so v sektorju kriminalistične policije PUMS v predkazenskem postopku obravnavali omenjeno zdravstveno ustanovo, vendar so okrožnemu državnemu tožilstvu poslali le poročilo, ker na podlagi zbranih obvestil ni podlage za kazensko ovadbo.

Na podlagi anonimke

Preiskavo je sprožila anonimna prijava, v kateri je bilo navedeno, da naj bi Žižek Sapačeva s svojimi odločitvami zdravstveni ustanovi povzročila za najmanj 350 tisoč evrov premoženjske škode. Iz prijave je med drugim izhajalo, da je ZD Murska Sobota domnevno obšel zakonodajo o javnih naročilih, ko je v letih 2018 in 2019 vzpostavljal ambulantno dejavnost v Bakovcih in ko je najel nepremičnine za potrebe patronažne službe v Ciril-Metodovi ulici. Isti zakon so menda obšli tudi pri nakupu devetih službenih vozil v letih 2016, 2017 in 2018, ko je bil vedno izbran isti ponudnik. Največ obtožb v prijavi pa je na Žižek Sapačevo letelo zaradi domnevnih kršitev delovnopravne zakonodaje.

Opravljena notranja revizija

Poslovanje ZD je pod drobnogled vzela tudi ustanoviteljica, Mestna občina Murska Sobota (MOMS). "Notranja revizija poslovanja javnega zavoda, ki jo je opravila služba za notranjo revizijo, je bila opravljena v septembru in oktobru 2020 kot izredna revizija, ki je bila uvedena tudi na podlagi anonimne prijave zoper nekatera ravnanja javnega zavoda. Končno revizijsko poročilo je bilo izdano 16. novembra 2020. Zdravstveni dom je občini 15. februarja 2021 poslal odzivno poročilo, v katerem je navedel, katere ukrepe je sprejel in izvedel na podlagi ugotovitev notranje revizije," je v odgovoru na naša vprašanja zapisala Vida Lukač, vodja kabineta Aleksandra Jevška, župana MOMS.

Župan bo razpravo o domnevnih nepravilnostih v murskosoboškem ZD uvrstil na dnevni red seje mestnega sveta takrat, ko se bo končala tudi preiskava pristojnih organov, to je murskosoboške PU, je še zapisala Lukačeva. "Uradne informacije o zaključku preiskave še nimamo, hkrati pa pričakujemo ustrezen odziv sveta zavoda."

Svet zavoda ZD Murska Sobota je o revizijskem poročilu razpravljal že pred končanjem policijske preiskave. Po besedah predsednika Srboljuba Čurčića se je seznanil s poročilom o opravljenem notranjerevizijskem pregledu poslovanja. "Postopek revidiranja ni potrdil resničnosti navedb o očitani povzročitvi materialno-finančne škode in kršitvah temeljnih pravic delavcev iz anonimne prijave. Priporočila, ki so dana z namenom izboljšanja, naj vodstvo ob nadaljnjem delu smiselno upošteva. Direktorici se dajeta zaupnica in podpora za delo pri uresničevanju politike poslovanja zavoda, temelječe na sprejetih poslovnih dokumentih."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta