Egipčani bi kupili petrokemično tovarno, podrobnosti za zdaj ne razkrivajo

15.09.2021 05:45
Vrh lendavske občine v podporo egiptovskemu ponudniku. Za zadnjim poskusom prodaje srbski poslovnež Miodrag Kostić.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kdo bo kupec najvitalnejšega dela Nafte Petrochem? 
Branko Žunec

Med tremi potencialnimi kupci premoženja Nafte Petrochem v stečaju je po naših informacijah najresnejši družba MRI Mansoura for Resins & Chemical Industries iz Egipta. Stečajni upravitelj Silvo Zorec o ponudnikih ne daje informacij, je pa povedal, da bo postopek izbire končan predvidoma v naslednjih dneh, in to bodisi s sklenitvijo dogovora o nakupu ali z odločitvijo, da bodo premoženje skušali prodati v naslednjem krogu.

Kakšen je interes kupca

Da je prodaja petrokemične tovarne za lokalno skupnost pomembno okoljsko vprašanje, smo že poročali, zato je s tega vidika razumljiva tudi aktivnost občinske uprave pri postopku. Toda občinski svetniki na zadnjem sestanku, ki ga je sklical vrh občine sredi avgusta, temu zaradi neznank oziroma tveganj pri morebitnem finančnem vključevanju lokalne skupnosti v posel niso bili naklonjeni. Dogovori občine o partnerskem sodelovanju so potekali prav z družbo MRI.

Ključno vprašanje pri prodaji torej je, kakšen interes imajo potencialni kupci – ali bodo proizvodnjo formalina in smol v Lendavi znova zagnali ali bodo vitalni del strojne opreme razstavili in jo odpeljali drugam. Obe možnosti odpirata vprašanje, kakšen vpliv bo to imelo na okolje. Tudi če bi kupec tovarno razstavil, celotne opreme, ki se v stečajnem postopku prodaja v svežnju, ne bi odpeljal, ostali bi tudi infrastruktura ter zapuščena in degradirana zemljišča. Prav pri vprašanju lastništva zemljišča bi lahko imela interes, da se vključi, lokalna skupnost.

Zadnji neuspeli poskus

Ob tem spomnimo na zadnji neuspešni poskus prodaje premoženja Nafte Petrochem. Decembra 2019 je pogodbo o nakupu premoženja stečajnega dolžnika s stečajnim upraviteljem že podpisalo podjetje Technobell iz Kopra, vendar maja lani od pogodbe odstopilo kljub vplačani ari 150 tisoč evrov. Razlog za odstop naj bi bila epidemija. Murskosoboško okrožno sodišče je pred nekaj dnevi izdalo sklep, s katerim daje soglasje stečajnemu upravitelju, da po sklenjeni izvensodni poravnavi stečajni dolžnik vrne podjetju Technobell Lendava 50 tisoč evrov vplačane are, to pa izroči notarsko overjeno izjavo o soglasju k izbrisu stavbnih pravic, že vpisanih pri nepremičninah Nafte Petrochem. Brez umika tega novega poskusa prodaje ni mogoče izpeljati. V ta posel je finančno oziroma s hipoteko vpleteno podjetje TCK iz Ljubljane, ki ga obvladuje ciprska družba Ermaged Limited, za katero stoji srbski poslovnež Miodrag Kostić. Ta je tudi lastnica podružnice avstrijske družbe Heta Asset Resolution oziroma slabe banke nekdanje banke Hypo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta