Jevšku se lahko smeji

Timotej Milanov Timotej Milanov
19.11.2018 18:37

Pred županom in Socialnimi demokrati še štiri leta lahkega vladanja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zoran Hoblaj, Aleksander Jevšek in Dejan Židan ob proslavljanju volilnih rezultatov
Nataša Juhnov

Medtem ko pri volitvah župana v mestni občini Murska Sobota ni bilo večjih presenečenj, dosedanji župan Aleksander Jevšek, Socialni demokrati (SD), je s 74-odstotno podporo zlahka ugnal izzivalca Bojana Petrijana (SDS), pa bo prišlo do velikih sprememb v sestavi mestnega sveta.

Zoran Hoblaj, Aleksander Jevšek in Dejan Židan po zmagi na zadnjih lokalnih volitvah
Nataša Juhnov

Boleč poraz

Največji poraženki volitev v mestni svet sta Stranka modernega centra (SMC) in Modra lista Antona Štihca (MLAŠ), prva bo po novem imela dva predstavnika, druga pa samo enega. SMC je bila s šestimi svetniki v prejšnjem mandatu pomembna članica Jevškove koalicije, prav tako so bili v njenih vrstah dolgoletni občinski svetniki, kot sta dekan mariborske Fakultete za naravoslovje in matematiko Mitja Slavinec in direktor Raziskovalno-izobraževalnega središča Dvorec Rakičan Robert Celec, ki sta zagotovo spadala med najbolj prepoznavne lokalne politike. Nobeden od njiju letos več ni bil izvoljen. Eden od dveh svetnikov SMC bo dosedanji podžupan Boštjan Berlak. Ta se je pred letošnjimi volitvami obotavljal, ali bi kandidiral za župana, a se na koncu ni opogumil in javnosti sporočil, da morajo zadeve dozoreti. S tem pa je glede na očitno usihajočo moč SMC verjetno zamudil zadnji vlak, da bi se v javnosti vzpostavil kot resna alternativa sedanjemu županu.

Sami za svojo politiko

Z enim svetnikom bo v mestnem svetu zastopana Lista Za 2020, ki jo vodi predsednik krajevne skupnosti Černelavci Miran Forjanič. Na listi Levice je bil v mestni svet izvoljen Romeo Varga, ki je pred štirimi leti kandidiral za župana. Nekoč je bil zaposlen v propadli regionalni razvojni agenciji Mura, kasneje pa je na dražbi odkupil prostore, v katerih je agencija delovala. Sam je medtem postal direktor Zavoda za turizem in razvoj Lendava.
Dolgoletnega svetnika NSi Deziderja Šooša bo kot strankin predstavnik v mestnem svetu nadomestil zavarovalni zastopnik Drago Rajbar, ki je bil tudi strankin kandidat za poslanca na zadnjih državnozborskih volitvah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta