Krematorij dviguje prah: Zanimiva tržna niša ali škodovanje ugledu kraja?

Timotej Milanov Timotej Milanov
08.11.2018 16:21

Poslovnež, ki želi v Radencih postaviti krematorij, v tem vidi zanimivo tržno nišo, nasprotniki se bojijo, da bo objekt škodil ugledu kraja in grozijo s preprečevanjem gradnje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Krematorij je načrtovan za ograjo v bližini radenskega pokopališča. 
Nataša Juhnov

Poslovna ideja poslovneža Janeza Kosija, ki želi v Radencih postaviti krematorij, razburja. Nekateri namreč menijo, da bi krematorij slabo vplival na podobo turističnega kraja. Kosi, po rodu Radenčan, ki živi v Rožičkem Vrhu, je podjetnik, ki je bil nekoč tudi solastnik termalnega kopališča v Mali Nedelji. "Očitno nisem človek, ki razmišlja klasično, temveč vedno iščem nove rešitve," pravi. Tak je bil po lastnih besedah že v času Jugoslavije, ko je z najemom radenskega letnega kopališča v nekdanji državi vzpostavil prvi primer javnega kopališča v zasebnem upravljanju. "Bolje se znajdem ob nenavadnih idejah, zaradi tega imam pri vsakem projektu že v začetku težave. V tem vidim tržno nišo. V Sloveniji sta samo dva krematorija in svojci pokojnih morajo včasih tudi več kot teden dni čakati na žaro. Podjetniki pač vsepovsod iščemo poslovne priložnosti." Kot še pojasni, gre za objekt v velikosti stanovanjske hiše, ki po arhitekturni zasnovi ne bo izstopal. Tako so po njegovem mnenju odveč strahovi, da bi s krematorijem odganjali turiste. V krematoriju je predvidena ena sama peč, investicija je ocenjena na milijon evrov.

En kamion skozi Radence okolje onesnaži bolj

Kosi že dve leti pripravlja projekt, zaradi katerega bodo izdelali tudi študijo vpliva na okolje, ki pa je še niso zaključili, ker še niso poznali natančne lokacije objekta. Sedaj vedo, da naj bi bilo to na občinskih zemljiščih za radenskim pokopališčem, ki bi jih sam odkupil, torej precej oddaljeno od naselja in zdravilišča. "Objekt praktično ne bi imel večjih vplivov na okolje od tistih, ki ji ima navadna stanovanjska hiša. Glede bojazni in govoric o morebitnem smradu naj povem, da peč stane 150 tisoč evrov, kar 600 tisoč evrov pa filtri. Že iz tega je razvidno, kakšna tehnologija stoji za tem. Toplota bi bila torej edini stranski produkt te dejavnosti, to zagotavljajo tudi proizvajalci."

Nasprotniki odločeni preprečiti gradnjo

Kosi je projekt predstavil tudi na seji občinskega sveta. Radenski podžupan in svetnik Aleš Kaučič pravi, da so glede na predvolilni čas odločanje o zadevi prestavili v naslednji mandat. Kljub odmevnosti meni, da bi ga podprla večina svetnikov, potem ko so slišali več podrobnosti. Krematorij je že postal del predvolilne razprave, saj se je recimo kandidat Socialnih demokratov za župana Emil Šmid v programu odločno postavil proti gradnji krematorija. Nasprotujejo mu tudi v Turističnem društvu Radenci. "To nikakor ne spada v turistični kraj, kjer hočemo turistom ponuditi zdravje, dobro hrano in pijačo, zagotovo pa ne sežiga. Za potrebe lokalnega prebivalstva je dovolj blizu krematorij v Mariboru," je kritična predsednica društva Karmen Kavčič. Prepričana je, da bi imel krematorij izredno negativne posledice. "Moj sosed je prodajal nepremičnino v Radencih, imel je že kupca iz Nemčije, ko pa se je začelo govoriti o krematoriju, je ta odstopil od posla, čeprav sta že imela pogodbo pri notarju. V tako majhnem kraju krematorij nima kaj iskati, saj bodo v tem primeru cene nepremičnin padle še nižje. Organizirali bomo civilno iniciativo in izvajali državljansko nepokorščino, če bo potrebno, upam pa, da premoremo še toliko pameti, da nam ne bo treba iti tako daleč."
Na očitke Kosi odgovarja z vprašanjem: "Ste kdaj, preden ste šli na dopust, preverili, ali je v kraju, kamor ste namenjeni, tudi krematorij? Ali pa ste morda iz nekega kraja odšli, potem ko ste izvedeli, da je tam tudi krematorij? Prepričan sem, da ne bo imel krematorij nobenega vpliva na turizem. Prebral sem tudi, da bodo skozi Radence vozile kolone mrliških vozil. Tudi če bi pokrili celotno Pomurje, česar ne bomo, na tem območju umrejo do štirje ljudje dnevno, torej ne vem, o kakih kolonah govorijo. Gre samo za strah pred neznanim," meni Kosi. Dodaja, da krematorij prav tako ni tovarna denarja, kot si morda nekdo predstavlja, saj bi trajalo kar precej časa, da bi se mu investicija povrnila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta