Medicinske sestre iz Pomurja pozivajo, naj se njihov glas v politiki sliši

Tadeja Lepoša, Vestnik
16.09.2021 06:00
Pomursko društvo medicinskih sester, babic in tehnikov je ob svojem 60. jubileju podelilo pet srebrnih znakov in tri priznanja. Ob aktualnem dogajanju v zdravstvu opozorila o (pre)obremenjenosti in kadrovski oslabljenosti ter hkrati izpostavljanja nepogrešljivosti kadra.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob 60-letnici društva zaposlenih v zdravstveno-babiški negi so podelili srebrne znake in priznanja zdravstvenemu osebju. 
Jure Zauneker

Društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Pomurje je nedavno proslavilo 60 let delovanja, ob tej priložnosti so na slovesnosti v Moravskih Toplicah podelili priznanja in srebrne znake zaslužnim posameznikom za leto 2020. Za uspešno poklicno delo ter prispevek k razvoju zdravstvene in babiške nege v regiji so srebrne znake prejeli Marija Flisar, Karolina Kovač in Nataša Kreft iz Splošne bolnišnice Murska Sobota (SBMS), Tomaž Rantaša iz Zdravstvenega doma (ZD) Gornja Radgona in Viktor Zrim iz ZD Murska Sobota. Priznanja so šla v roke Petri Hegeduš iz SBMS, Nataliji Škafar iz ZD Lendava in Enoti nujne medicinske pomoči ZD Murska Sobota. Dragica Jošar, predsednica društva, se je na slovesnosti zahvalila vsem zaposlenim v zdravstveni negi za požrtvovalnost in skrb, ki jo namenjajo pacientom. Medicinske sestre in babice so v zadnjem obdobju dokazale, da je njihova vloga v zdravstvenem sistemu ključna, je dejala. "Če bomo imeli dovolj ustrezno usposobljenega kadra, bomo lahko poskrbeli za vse, ki bodo potrebovali našo pomoč. Zato mora biti naš glas v politiki slišan."

Zaposleni so izčrpani

Pristojni sindikati in zbornica opozarjajo, da so zaposleni izčrpani, kolektivi kadrovsko oslabljeni in preobremenjeni že v običajnih razmerah, v času epidemije pa se je problematika še zaostrila. "Želim, da bi tudi odločevalci opazili, kako težko in pomembno je delo v zdravstveno-babiški negi, in končno rešili dolgoletna vprašanja," je poudarila. Pomembno je zreti v prihodnost, pravi predsednica. "Upam, da se boste še naprej izpopolnjevali tako na strokovni kot osebni ravni, bodite vzor sodelavcem, ki začenjajo svojo poklicno pot," je zaželela članom društva. Da sodelavci zdravstvene nege opravljajo nepogrešljivo delo in so pomemben partner pri razvoju zdravstva, je poudaril direktor SBMS Daniel Grabar. V bolnišnici so zadovoljni z njihovo pripravljenostjo in dobro prakso. Ob tem je še čestital vsem nagrajencem.

Dragica Jošar: "Želim, da bi tudi odločevalci opazili, kako težko in pomembno je delo v zdravstveno-babiški negi."
Jure Zauneker

Še naprej bodo stremeli k strokovnosti

Pomursko združenje, ki šteje 1300 članov, ima šest desetletij dolgo prehojeno pot. Ob počastitvi visokega jubileja predsednica pravi, da je bilo vloženega veliko dela, "a strokovna in prijateljska povezava med člani je bila vedno velika in iskrena". Društvo je bilo ustanovljeno na pobudo Slavice Fekonja, ki je bila dolga leta tudi predsednica in kreativna ustvarjalka društva. Za svoj vložek je prejela državno priznanje – zlati znak. Skupno je to najvišje priznanje prejelo 19 članov. "Ko se ozremo nazaj, ugotovimo, da je bilo potrebne res veliko volje in vztrajnosti za vse doseženo." Društvo je tudi ob tem jubileju izdalo zbornik, posebno priznanje za delovanje pa jim je podelila Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije. "Še naprej bomo stremeli k uspešni poti, ki nas prek sodelovanja, povezovanja in sprejemanja sprememb vodi v strokovni razvoj in kakovostno ter varno zdravstveno nego, namenjeno sočloveku," je dejala Jošarjeva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta