Murska saga Ferija Lainščka se je v novi obliki vrnila k reki Muri

Ines Baler, Vestnik
06.06.2022 14:20

Ob ponatisu v eni knjigi izšla dva kultna romana - Ločil bom peno od valov in Muriša. "Mura ju je navdihnila, v sebi nosita lep kos zgodovine Prekmurja ali celo obeh bregov Mure," meni pisatelj. Prijetno druženje ob predstavitvi knjige minuli konec tedna na Otoku ljubezni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mitja Čander, direktor Založbe Beletrina, je Feriju Lainščku predal knjigo Murska saga.
Ines Baler

Na Otoku ljubezni v Ižakovcih je bila predstavitev Murske sage, knjige, v kateri sta ob ponatisu združena romana Ferija Lainščka Ločil bom peno od valov in Muriša. Prekmurski pisatelj je do broda na Muri prispel s kočijo, nato pa mu je Mitja Čander, direktor založbe Beletrina, pri kateri je knjiga izšla, predal izvod Murske sage. Ponj se je Čander z brodom peljal čez reko in jo prevzel na prleški strani. "Vesel sem, da sva po 19 letih spet na Otoku ljubezni," je v prvem odzivu dejal Čander in Lainščku dejal, da če kdo, potem je on temu prostoru in celotnemu svetu ob Muri dal posebno dušo z vsemi zgodbami, ki jih je v tem okolju spletel. Večer je bil slavnosten prav zaradi izida omenjene knjige, pa tudi zato, ker se je Beletrina poklonila izjemnemu pisatelju, ki je bil za življenjsko delo že nagrajen s Prešernovo nagrado.

Feri Lainšček je v pozdravnem nagovoru poudaril, kako vesel je, da sta se romana v novi obliki vrnila k Muri. "Mura ju je navdihnila, v sebi nosita lep kos zgodovine Prekmurja ali celo obeh bregov Mure," meni pisatelj.

Pogovor s Ferijem Lainščkom je vodila Blažka Müller, pridružila pa se jima je tudi Ignacija Fridl Jarc, avtorica spremne besede. 
Ines Baler

Sledil je pogovor z avtorjem romanov, vodila ga je Blažka Müller, beseda pa je med drugim tekla o jezikovnih inovacijah, ki jih je moč zaslediti v obeh delih, o ženskih likih v njih, o navezanosti na rodno grudo in načinu ustvarjanja. Svoje doživljanje zgodb je podala še dr. Ignacija Fridl Jarc, ki je avtorica spremne besede. V njej je med drugim zapisala, da se v prvem romanu osebno in družbeno stanje prepletata in medsebojno spodbujata, v drugem pa bralec trči na opazno protislovje med duševno naravnanostjo glavnega lika in družbeno danostjo. Oba poganja ljubezenska zgodba, vendar v nobenem delu drevo ljubezni ne požene bogate krošnje in ne vzcveti. "V tem delu obe deli predstavljata dva skrajna pola iste zgodbe, sta kakor jin in jang, ki sklepata krog totalitete nekega, v konkretnem primeru obmurskega literarnega sveta," je zapisala. Zbranim je nekaj odlomkov iz knjige prebral interpret Ivan Lotrič, večer pa se je sklenil z druženjem in nastopom skupine Prašnati.

Dogodek je sovpadal še s 700-letnico prve pisne omembe Beltincev, zato je bil častni pokrovitelj dogodka župan občine Beltinci Marko Virag.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta