Najprej jim povedo, da je Mura zlatonosna

Vida Toš, Vestnik
27.03.2020 15:33

V nekdanjem dijaškem domu v Murski Soboti, ko je življenje v običajnih tirnicah in ni kriznih razmer, izvajajo programe šole v naravi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peter Vervega, vodja CŠOD Murska Sobota, želi, da so otroci soustvarjalci programov.
Vida Toš

Center šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD) v Sloveniji deluje v 25 domovih, tudi v Murski Soboti. Svoje prostore so našli v nekdanjem dijaškem domu. "Petindvajset let že CŠOD v Sloveniji izvaja svoje dejavnosti. Dom v Murski Soboti se jim je priključil leta 2016, ko tu ni bilo več dijakov. V tem delu Slovenije namreč ni bilo nobenega tovrstnega doma, najbližji našemu je Dom Štrk na Hajdini pri Ptuju," pravi vodja CŠOD Murska Sobota Peter Vervega. Delovanje CŠOD sega na šolsko in športno področje, pa tudi znanost in kulturo. "Ustanovili so ga pred četrt stoletja, da bi opravljal strokovne in organizacijske naloge, povezane s posredovanjem znanja, uvajanjem v raziskovalno delo, kulturnimi dejavnostmi, in za uresničevanje posameznih delov programa na področju vzgoje in izobraževanja," pravi sogovornik. Njihova osnovna naloga je izvedba tedenskih programov šole v naravi za učence in dijake. "Gre za naravoslovne in družboslovne tedne, športne tedne, tedne obveznih izbirnih vsebin in dnevne dejavnosti, kot so naravoslovni, kulturni in tehniški dan. Pa seveda - aktivne počitnice," se nasmeje.

Največ plavalnih tednov

Trudijo se, tako Vervega, da so vsebine, ki jih izvajajo, povezane s krajem in pokrajino. "Gostili smo šolo iz Sečovelj in eden od učiteljev je rekel, da je vesel, da je lahko sem pripeljal 50 tamkajšnjih otrok, ker se zaveda, da jih polovica zagotovo nikoli več ne bo videla Prekmurja ali Pomurja." Ena njihovih najbolj značilnih aktivnosti je prikaz izpiranja zlata v Muri. "Otrokom najprej razložimo, da je Mura zlatonosna reka, potem pa gremo z njimi k Muri, kjer izpirajo zlato. Tudi najdejo kako zlato lusko, ki jo seveda lahko nesejo domov." Kot pravi sogovornik, jih radi peljejo tudi v Pomurski muzej in Vulkanijo, vendar je pri tem včasih že problem, ker so potrebna doplačila.

Učijo jih, da se gre v naravo le z glavo

Programe izvajajo v domovih CŠOD in v njihovih dnevnih centrih po vsej Sloveniji, pri čemer ni nepomembno, še pravi Vervega, da skupno delo in bivanje učencev ter neposredni stik z novim okoljem omogočajo doseganje najzahtevnejših ciljev.
Sogovornik pove še, da so prav strokovnjaki njihovega zavoda ustvarili zelo zanimivo mobilno aplikacijo. "Otrok si na mobilni telefon naloži aplikacijo Misija, ki deluje kot vodnik po najzanimivejših točkah v Murski Soboti. Otroci lahko gredo sami in aplikacija jih pripelje nazaj v naš dom."
Želijo ostati vodilni pri uvajanju novih didaktičnih prijemov dela v naravi. "Z razvijanjem novih oblik in metod dela želimo našim udeležencem pripraviti prava doživetja v šoli v naravi, naši programi pa že zdaj temeljijo na razvijanju kritičnega in ustvarjalnega razmišljanja. Da o graditvi samospoštovanja otroka in njegovem osebnostnem razvoju sploh ne govorim." Da pa otroke in mlade učijo tudi o nevarnostih v naravi in preventivi v njej, pove logotip CŠOD z geslom V naravo z glavo. "Ne gre le za to, da otroke učimo pravilne uporabe opreme za dejavnosti v naravi, ampak jih opozarjamo tudi, da narave ne onesnažujemo, da ne uničujemo naravne in kulturne dediščine, ne vznemirjamo ptic in divjadi, ne lomimo vej in narave ne spreminjamo na splošno."

Sanje o pokritem bazenu

V domu je zaposlenih 17 ljudi. V okviru CŠOD Murska Sobota deluje tudi kuhinja, v kateri skuhajo okrog 500 obrokov dnevno. K njim prihajajo po malice in kosila tudi zunanji odjemalci, kuhajo pa tudi za ekonomsko šolo v Murski Soboti in ji hrano dostavljajo. Stari del zgradbe dijaškega doma ponuja nastanitev delavcem, ki so v Sloveniji na začasnem delu. Vervega si želi, da bi v tem delu zgradbe zgradili pokriti bazen. V Murski Soboti nimamo pokritega plavalnega bazena. Plavalci Plavalnega kluba Murska Sobota trenirajo v Radencih. Vsekakor si predstavljam, da bi bil bazen odprt tudi za druge individualne goste, željne rekreacije v vodi."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta