Najsevernejša vas v Sloveniji pritegnila pohodnike

Damjana Nemeš
06.01.2019 18:37

Pohode po uradno označeni krožni pešpoti med dvema državama organizirajo že jubilejno deseto leto, v tem času se je zvrstilo nešteto pohodnikov iz različnih koncev Slovenije in tujine

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pri porabski domačiji v Andovcih pohodnike vedno pričakajo domačini.
Damjana Nemeš

Pohodi "na pouti po dolaj pa bregaj" v Budincih, kakor so jih poimenovali, so z letošnjim januarskim pohodom "trej kralof" doživeli že jubilejno deseto leto. Organizatorji, člani Kulturno-umetniškega društva (KUD) Budinci, ki pohode pripravljajo v sodelovanju s porabskim Kulturno-turističnim društvom (KTD) Andovci in občino Šalovci, so namreč leta 2009 začeli prirejati dva pohoda letno, januarskega in poletnega, ki je potekal praviloma avgusta. V vseh teh letih so organizirali že čez 20 pohodov, ki potekajo po uradno označeni krožni pešpoti med Budinci in Andovci oziroma med Slovenijo in Madžarsko.

Med Slovenijo in Madžarsko

"Mislim, da je bil to do pred kratkim edini uradno označeni pohod med dvema državama. Ko nam je to pred desetimi leti uspelo s pomočjo Centra za zdravje in razvoj Murska Sobota in Krajinskega parka Goričko, smo bili neizmerno veseli in ponosni. Tudi sedaj nam je v veselje, da smo speljali zastavljene cilje, prav ta posebnost pa daje našemu pohodu poseben pečat," je povedal Vendel Žido mlajši, vodja pohodov v Budincih, sicer tudi podpredsednik KUD Budinci. Tudi sicer Žido označuje pohode v Budincih kot zelo uspešne. "Ocenil bi jih z deset. Vsa ta leta smo pri organizaciji delali odlično, pohodniki so bili zmeraj zadovoljni, tako da upam, da smo na dobri poti, da nam bo tako uspevalo tudi v prihodnje."

Pred januarskim pohodom pripravijo v Budincih prikaz živih jaslic.
Damjana Nemeš

Pohod zaživel po odpravi meje

Zagotovo med bolj zanimivimi točkami pohoda je tudi porabska domačija v Andovcih, kjer sta hiša rokodelstva in skulptura malega Triglava, kamna, ki so ga prinesli iz Triglavskega narodnega parka. V Andovcih pohodnike vedno pričakajo tudi domačini, med katerimi je tudi Karel Holec, predsednik KTD Andovci, eden izmed pobudnikov uradne markacije omenjene poti. "Ko smo še imeli meje, smo hodili do sorodnikov in prijateljev v Sloveniji na črno. Ideja za pohod je tako nastala že takrat, ko smo naredili te prve korake, ko pa se je meja odprla, se je naša skupna ideja lahko uresničila," je še povedal Holec. Januarski pohod v Budincih, pred katerim vedno pripravijo tudi prikaz živih jaslic, torej ni le pot med dvema državama, ampak je tudi pot prijateljstva, sosedskega druženja in odpravljanja meja.

Okrog 250 pohodnikov se je izpred vaško-gasilskega doma v Budincih podalo na nekaj več kot dvanajst kilometrov dolgo pot.
Damjana Nemeš
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta