Nevarnost toče preti Pomurju iz vseh strani

Andrej Bedek, Vestnik
29.08.2020 06:20

Pomurske občine letos prispevale 70 tisoč evrov. Dobrovniški župan prepričan, da je treba najti dolgoročno rešitev

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Potrebovali bi (vsaj) še eno letalo, je jasen Darko Kralj.
Andrej Bedek

Če bi res želeli učinkovito obrambo pred točo, bi potrebovali dvomotorno letalo za višje letenje in ob našem letalu še eno dežurno letalo v Murski Soboti, je jasen Darko Kralj, vodja protitočne obrambe v Letalskem centru (LC) Maribor. "Zdaj gasimo požare. To, da imamo na voljo sredstva le za 18 ur letenja, je tako, kot če bi gasilcem rekli: to sezono lahko gasite pet požarov, šestega pa ne, ker ni dovolj denarja za povračilo stroškov intervencije."
Kralj se z letalsko obrambo pred točo ukvarja že 30 let. Vreme je danes tudi vse bolj nepredvidljivo, dogaja se, da najhujše nevihtne celice pridejo nad Pomurje tudi iznad območja Blatnega jezera, česar v preteklosti ni bilo. "Boja proti neurjem in slabemu vremenu ne moremo dobiti, to nam je znano. Lahko le omilimo posledice slabega vremena. To pa bomo zmogli s spremenjenim načinom zavarovanja pridelkov, z zaščitnimi mrežami in našo aktivno letalsko obrambo," je prepričan. Ponazori s primerom iz Avstrije: "Tamkajšnji sadjar ima načelo štirih jabolk. Eno jabolko je za proizvodnjo, eno nameni za naložbe, eno za zavarovanje in eno zanj pomeni dobiček. Pri nas pa vsaj tri jabolka gredo za zavarovalniško premijo. To je treba spremeniti!"

V zrak le do 19. ure

LC Maribor edini v Sloveniji izvaja letalsko obrambo pred točo, in sicer nad celotnim Pomurjem in Podravjem, to je skoraj 3800 kvadratnih kilometrov površine v 71 občinah. Po pogodbi z ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo center do 15. septembra zagotavljal stalno poletno dežurstvo za sistem obrambe pred točo. Protitočno letalo, ki točonosne oblake posipava s srebrovim jodidom, ki preprečuje nastanek večje in uničujoče toče, je ob letošnjih nevihtah iz Maribora v Pomurje poletelo šestkrat.
Zadnjo intervencijo je LC Maribor v Pomurju opravil 17. avgusta, ko je občino Moravske Toplice že tretjič to poletje prizadelo neurje. Ponekod je padala toča, debela kot jajce. Na območju občine med Zgornjimi Moravci in Selom je bila škoda na poljščinah in trajnih nasadih tudi 80-odstotna. Protitočno letalo je tisti ponedeljek v Pomurje poletelo ob 14.40, točonosne oblake je posipavalo do 16.41, ko je pristalo na Letališču Edvarda Rusjana v Mariboru.

Skupaj do cilja

Štirinajstega julija so v lendavski občinski upravi na evropski razpis Life prijavili projekt za vzpostavitev lastne obrambe pred točo v Pomurju. Projekt ne predvideva zgolj klasične protitočne obrambe, temveč se aktivnosti nanašajo na tri področja. To so raziskave tehničnih možnosti v sistemu zaščite pred točo, uvedba novih tehničnih možnosti v sistemu in nakup letala za obrambo pred točo ter usposabljanje pilotov.
"Vodilni partner projekta raziskav in uvajanja novih rešitev obrambe pred točo, ki bi bila okoljsko bolj sprejemljiva od dosedanjih rešitev, je Občina Lendava, partnerji pa so Univerza v Mariboru, Aeroklub Murska Sobota, podjetje Pipistrel in Zavod za turizem in razvoj Lendava. Gre za regijski projekt, ki je na seji sveta pomurske razvojne regije dobil podporo. Verjamemo, da imamo možnosti za uspeh na razpisu, kljub temu da gre za enega najtežjih razpisov na ravni Evropske unije," so nam povedali v lendavski občinski upravi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta