Od starost se mlajši člani PGD Sredica mnogo naučijo

Gasilsko društvo v Serdici je bilo ustanovljeno leta 1900. Skrb za ustrezno izobraženost ter dobro opremljenost članov in voznega parka je bila vseskozi na prvem mestu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ponosni so na tekmovanje za pokal Serdiškega brega.
Pgd Serdica

Zaradi želje pomagati človeku v stiski in strniti vrste v obrambi pred ognjem ter drugimi naravnimi nesrečami so se pred 120 leti tudi v Serdici odločili, da bodo ustanovili svoje prostovoljno gasilsko društvo (PGD). Ustanovitveni občni zbor je bil v četrtek, 22. februarja 1900, še istega leta v novembru pa je takratno Kraljevo ministrstvo za notranje zadeve Madžarske vpisalo društvo v svojo evidenco.
Vas Serdica je bila namreč v preteklosti razdeljena na dva dela, madžarskega in avstrijskega, ločeval pa ju je potok Ledava. "Višji organi v društvu, kot sta predsednik in poveljnik, sta se morala pogovarjati v madžarskem jeziku, saj je bil urad društva madžarski. Pogovorni jezik pa je bil nemški, saj je bil sedež društva v nemško govorečem delu Serdice," je pojasnil predsednik PGD Serdica Marjan Benko, ki to funkcijo opravlja vse od leta 1990. Na tem mestu je zamenjal predhodnika Karla Horvata, še pred njim pa so društvo vodili Lajos Kollert, Karel Lang, Franc Buček in Anton Nemec.

Sami zgradili gasilski dom

Društvo, ki je od začetka svojega delovanja pokrivalo teren na območju Serdice, Ocinja in Sotine, je svoj prvi prapor razvilo že leta 1927, zadnjega pa pred dvema letoma. Ta simbol pripadnosti vzamejo s seboj na različne prireditve in ga s ponosom pokažejo. Poleg tega so v častitljivih letih delovanja skrbeli tudi za ustrezno opremo.
"Leta 1975 smo kupili vojaško vozilo, ki smo ga predelali v večnamensko gasilsko vozilo s črpalko. Deset let pozneje smo kupili še eno vozilo in črpalko, naslednje leto pa tudi električno sireno za gasilski dom, ki še danes opravlja svoje poslanstvo," je pojasnil predsednik društva, ki je s prevzemom te funkcije vse bolj stremel k napredku in posodobitvi. S člani novega vodstva so začeli razmišljati o avtocisterni, vendar so morali za to prej urediti tudi garažo. "Garaža je bila zgrajena, ker pa cisterne takrat še nismo nabavili, smo prostor preuredili v gostinski lokal. Tam se sedaj gasilci večkrat srečamo in kakšno povemo."

Več članov kot let

PGD Serdica ima nekaj več kot 120 članov - 90 moških, 30 žensk ter 20 pionirjev in mladincev. Društvo, ki opravlja javno gasilsko službo kot gasilska enota I. kategorije in je drugo največje gasilsko društvo v Gasilski zvezi Rogašovci, ima 22 operativnih gasilcev, poleg tega pa še nekaj pripravnikov in veteranov, ki vseskozi sodelujejo pri aktivnostih in proslavah društva. "Naš najstarejši član bo praznoval 90 let, v gasilskih vrstah pa je že več kot sedem desetletij. Imamo kar nekaj starost v našem društvu, od katerih se še danes lahko veliko naučimo in smo nanje lahko ponosni," pravi predsednik.
Na letni ravni člani serdiškega gasilskega društva posredujejo pri približno 15 intervencijah v občini in širše. Pomagali so tudi pri odpravi posledic poplav v Ljubljani in žledoloma pred leti. Njihovi operativni gasilci so namreč dodatno usposobljeni tako za delo z izolirnimi dihalnimi aparati kot z motorno žago, ob tehničnih intervencijah, ob nesrečah z nevarnimi snovmi, za gašenje požarov v naravnem okolju, pomoč pri delu z zrakoplovi policije in vojske ter za posredovanje ob notranjih požarih v objektih. Poleg gasilcev in višjih gasilcev ter gasilskih častnikov in nižjih gasilskih častnikov imajo v društvu tudi dva člana, ki sta gasilska sodnika, in enega, ki je gasilski inštruktor.
Društvo, ki je v občini Rogašovci zelo aktivno, bi moralo letos s posebno slovesnostjo zaznamovati častitljivi jubilej. Ker razmere tega ne dopuščajo, so prireditev prestavili na naslednje leto, ko se bodo člani skupaj z vodstvom spomnili tudi vseh prednikov in podpornikov, ki so s svojim delom in trudom skrbeli, da je društvo uspešno delovalo vsa ta leta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta