Odpadki v Dolgi vasi burijo duhove

Majda Horvat Majda Horvat
27.12.2018 16:21

Sestava odpadkov, odloženih v Dolgi vasi, podobna tistim, ki nastajajo v podjetju Količevo Karton.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zgodba z odpadki na odlagališču v Dolgi vasi močno odmeva.
Majda Horvat

V Ceropu v letošnjem letu in tudi prej nismo sprejeli nobenih odpadkov s Količevega - ne v obdelavo in še manj za odlaganje," je Franc Cipot, direktor Centra za ravnanje z odpadki Puconci (Cerop), zavrnil možnost, da bi odloženi odpadki na odlagališču v Dolgi vasi izvirali iz podjetja Količevo Karton. Ta izvor odpadkov naj bi po navedbah našega vira razkrivale fotografije odlagališča, posnete oktobra, ki smo jih decembra objavili skupaj s člankom o tem, da sta Ivan Koncut in Boris Kotnjek sredi novembra okoljski inšpekciji prijavila odložene odpadke sumljivega izvora na odlagališču v Dolgi vasi.
Cipot je ponovno zatrdil, da na odlagališče v Dolgi vasi vozijo samo ceropit, mešanico blata iz čistilnih naprav in lesnega pepela, ki je v skladu z okoljevarstvenim dovoljenjem o zapiranju odlagališča namenjena prekrivanju odlagalnega polja. Poudaril je še, da za vse odpadke, ki jih pripeljejo v podjetje, opravijo vhodno kontrolo, jih stehtajo, izpišejo tehtalni list in opravijo vizualno kontrolo. "Dobavitelj odpadkov pa zaradi sledljivosti odpadkov predloži tudi evidenčni list za dostavljene odpadke, kjer navede vrsto odpadka in njegov izvor."

Franc Cipot: "V Ceropu nismo sprejeli nobenih odpadkov s Količevega - ne v obdelavo in še manj za odlaganje."
Aleš Cipot

80 evrov za tono odpadkov

Uradno trgovino z odpadki v Sloveniji prikazuje informacijski sistem IS-odpadki, iz katerega je po vnesenih evidenčnih listih razvidno, kdo je povzročitelj odpadkov, kdo in kdaj jih je prevzel in v kakšni količini. Podjetje Količevo Karton je letos prijavilo v sistem IS-odpadki mehansko ločene rejekte iz razpuščenega odpadnega papirja ter kartona in lepenke (oznaka odpadka 03 03 07) ter odpadke iz sortiranja papirja ter kartona in lepenke, namenjene za recikliranje (oznaka odpadka 03 03 08). Odpadke iz prve skupine je prevzelo v količini 11,301.830 kilogramov podjetje Cep iz Celja v zbirnem centru Simbio Cero Bukovžlak ter v količini 549.880 kilogramov Saubermacher Slovenija v zbirnem centru v Lenartu. Odpadke iz druge skupine pa je letos v količini 1,223.050 kilogramov prevzel Dinos, in sicer v skladišču zbirnega centra v Ljubljani. Zbiralec pa mora potem zagotoviti, da odpadke pripeljejo bodisi na odlagališče ali do odstranjevalca, ki ima za to okoljevarstveno dovoljenje. Kje so odpadki iz omenjene papirnice končali svojo pot, ni javno dostopen podatek, po naših virih pa naj bi jih odpeljali na odlagališče v okolici Novega mesta, vendar ne celotne količine. Posel med povzročiteljem in prevzemnikom naj bi bil sklenjen za nekaj manj kot 80 evrov za prevzeto tono. Zanimivo pa je tudi, da je količina prevzetih odpadkov manjša od količine, za katero je Količevo Karton iskalo prevzemnika. Po naših virih je bila ponudba dana za približno 17.000 ton, kolikor tudi letno nastane odpadkov v postopku priprave surovine za proizvodnjo kartona.

Fotografije so bile posnete 10. oktobra.
Leon Novak

Obljubili izjavo

Iz podjetja Količevo Karton naših navedb o odpadkih, za katere so iskali prevzemnika, in tega, da naj bi bili odpadki v podobni sestavi tudi na odlagališču v Dolgi vasi, niso ne potrdili niti zanikali. Dejali so le, da potrjujejo, da ima podjetje Količevo Karton pomemben vpliv na okolje in da spoštujejo vse zakonske zahteve, odpadke pa odstranjujejo in reciklirajo certificirana podjetja in v skladu s slovenskimi in evropskimi predpisi. Obljubili so tudi, da nam bodo pravočasno zagotovili uradno izjavo, vendar je do zaključka redakcije nismo prejeli. Pristojni državni organi zdaj preverjajo, kar pravi direktor Ceropa, da odpadki iz podjetja Količevo Karton niso bili nikoli pripeljani na Cerop, in kar navajata prijavitelja okoljski inšpekciji, da so v Dolgi vasi odloženi odpadki z enako sestavo, kot nastajajo v podjetju Količevo Karton.

Nenevarni, a ne brez strupenih snovi

Ob tem pa se postavljata še dve vprašanji - ali so bili morda odpadki iz podjetja Količevo Karton odloženi pred leti in kakšne so sploh njihove lastnosti. Cerop je namreč upravljanje odlagališča nenevarnih komunalnih odpadkov prevzel leta 2009, prej pa ga je upravljala Komunala Lendava, ki je leta 2013 šla v stečaj. Cipot je že pred dnevi povedal, da o upravljanju odlagališča v preteklosti težko kar koli pove. Toda kljub stečaju Komunale Lendava bi dokumenti o odloženih odpadkih v Dolgi vasi morali nekje obstajati, morda celo v arhivih lendavske občine, ki je še vedno 49-odstotna lastnica odlagališča. In še, za kakšne odpadke sploh gre? Analiza odvzetih vzorcev odpadkov, za katere je Količevo Karton letos iskalo prevzemnika, je pokazala, da po evropskih merilih oziroma uredbi komisije EU iz leta 2014 ti ne sodijo med nevarne odpadke. Prav tako izmerjeni parametri v trdnem vzorcu odpadka (kovine, fenoli, BTX, PAO, PCB, celotni ogljikovodiki C 10 - C 40) in njegovi izlužki (pH, fluorid) ne presegajo mejnih vrednosti po slovenski uredbi o odpadkih. Skratka niso nevarni odpadek, so pa v njih v okviru dovoljenega vendarle strupene snovi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta