Odvetnik glede vodstva Ceropa Puconci očitno prepričal sodišče

Rok Šavel, Vestnik
23.09.2021 06:05
Simono Biro so kot zakonito zastopnico v sodni register vpisali kljub kršitvi zakonodaje
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Začetek dela nove direktorice javnega podjetja Cerop je težak. Foto: Jure ZAUNEKER
Jure Zauneker

Potem ko je Simona Biro kot nova direktorica prevzela vajeti Centra za ravnanje z odpadki Puconci (Cerop), se je pojavila težava pri njenem vpisu v sodni register. Bernarda Bačič, vodja sodnega registra na okrožnem sodišču v Murski Soboti, je namreč po pregledu predloga za vpis Birove kot zakonite zastopnice javnega podjetja ugotovila, da gre za subjekt javnega interesa, ki nima oblikovanega nadzornega sveta. "Gre za obvezen organ, ki bi ga morala družba oblikovati v treh mesecih po uveljavitvi zakona o gospodarskih družbah, najkasneje 24. maja letos," je na naše poizvedovanje odgovorila Bačičeva. Nadzorni svet je na podlagi zakona tudi pristojen za imenovanje poslovodje, Birovo pa je, kot je določeno v ustanovitvenem odloku Ceropa, imenoval svet ustanoviteljic, ki ga sestavljajo župani in županje vseh občin ustanoviteljic javnega podjetja.

​Razumljiv zaplet

Zaplet je razumljiv. Računsko sodišče je že v reviziji poslovanja Ceropa zahtevalo ustanovitev nadzornega sveta kot nadzornega organa javnega podjetja. Občine ustanoviteljice so nato v odzivnem poročilu vzpostavitev tega organa tudi predvidele in pripravile spremembe ustanovitvenega odloka ter družbene pogodbe in si zadale, da bodo vse potrebne spremembe uveljavile v enem letu. Sodišče je medtem za vpis nove direktorice izdalo odredbo, v kateri je zahtevalo, da se v 15 dneh predlog za vpis spremembe dopolni in se predložijo listine (sklep pristojnega organa družbe o imenovanju nove direktorice).

Franc Cipot Foto: Jure ZAUNEKER
Jure Zauneker

V tako kratkem času vzpostaviti nadzorni svet je bilo seveda nemogoče, a je Ceropu le uspelo prepričati sodišče, saj je bil 17. septembra izdan sklep, po katerem je v sodni register kot direktorica in nova zastopnica Ceropa vpisana Simona Biro.

​Zakon brez sankcij

"Prišlo je do zapletov, ker Cerop nima nadzornega sveta, ampak mi je direktorica potrdila, da rešujejo zadevo s pomočjo odvetnika oziroma odvetniške družbe, in očitno jim je to sedaj tudi uspelo," je zadevo komentiral Branko Belec, župan občine Križevci in predsednik sveta ustanoviteljic podjetja Cerop. Za pojasnila smo se obrnili tudi na direktorico Ceropa, ki je bila med urejanjem vpisa v Ukrajini. Dejala nam je, da je zaplet z vpisom v sodni register sedaj rešen, se pa tako ali tako pripravljajo spremembe, s katerimi se bo vzpostavil nadzorni svet. "Glede na to, da gre za 27 pomurskih občin, ki bodo morale spremembe obravnavati in potrditi v občinskih svetih, je razumljivo, da ne gre tako hitro."

Po besedah vodje sodnega registra na okrožnem sodišču v Murski Soboti zakon o gospodarskih družbah določa obveznost oblikovanja nadzornega sveta in rok, do katerega mora biti imenovan, ne pa tudi sankcij za opustitev te dolžnosti. Predlagatelj vpisa nove direktorice je sodišče prepričal s pojasnilom, da je že sklicana skupščina, na kateri bodo obravnavali tudi predlog za uskladitev družbene pogodbe z zakonom, zato je po mnenju Bačičeve upravljanje družbe skladno z določbami sedaj veljavne družbene pogodbe: "Družba sicer krši pravila, za kršitev katerih pa zakonodajalec ni predvidel sankcije. Zato sem v zadevi 17. septembra izdala sklep o spremembi zastopnikov."

Spremembe ustanovitvenega odloka, ki med drugim določajo vzpostavitev nadzornega sveta, so tudi po besedah Belca v sklepni fazi in jih bodo obravnavali na prihodnji seji sveta ustanoviteljic. Belec pa priznava, da bo postopek dolgotrajen, če bodo spremembe morali potrjevati še svetniki vseh občin, zato bodo morda spremembo potrdili neposredno v svetu ustanoviteljic. Pričakovati je, da bo njegova naslednja seja precej burna, saj bo na dnevnem redu tudi ponovna obravnava elaborata o oblikovanju cen izvajanja gospodarske javne službe obdelave in odlaganja odpadkov. Elaborat so namreč na zadnji seji umaknili z dnevnega reda, ker ni imel zadostne podpore.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta