Pet kandidatov za prazen prestol v Lendavi

Timotej Milanov Timotej Milanov
20.10.2018 08:58

V Murski Soboti samo dva kandidata, bolj zanimivo bo v ostalih večjih pomurskih občinah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kdo bo prišel na vrh?
Mediaspeed

V Murski Soboti ima na letošnjih lokalnih volitvah aktualni župan Aleksander Jevšek kot kandidat Socialnih demokratov (SD) samo enega protikandidata, in sicer nekdanjega direktorja mestne uprave Bojana Petrijana, ki se bo za izvolitev na mesto župana potegoval kot kandidat SDS, podpirajo pa ga tudi v Novi Sloveniji. Bo pa pestrejša tekma pri kandidatih za občinske svetnike, saj je bilo vloženih kar 17 kandidatnih list, kar pomeni štiri več kot na prejšnjih lokalnih volitvah. Pri levem delu političnega telesa, ki sta ga z največ mestnimi svetniki doslej predstavljali stranki mestne koalicije SD in SMC, bi lahko tokrat karte nekoliko premešala lista LMŠ, ki prihaja v igro.

Kdo bo Balažkov naslednik?

Bolj zanimiv bo županski boj v ostalih treh pomurskih mestih. Najbolj v Lendavi, kjer se je Anton Balažek po šestnajstih letih županovanja odločil, da več ne bo kandidiral. Za njegovega naslednika se poteguje pet kandidatov. Najmlajši med njimi je 28-letni Dejan Süč, zgodovinar, ki je bil do zdaj na občini med drugim zadolžen za koordinacijo projekta kandidature Lendave za evropsko prestolnico kulture leta 2025. Predlagatelj Süčeve kandidature je Sven Sarjaš, nekdanji operativec LDS v Prekmurju, ki je bil kasneje aktiven v Stranki modernega centra. Član iste stranke in celo njen poslanec v državnem zboru je bil tudi županski kandidat Franc Laj, ki pa je iz stranke izstopil v začetku leta 2016, med drugim zaradi analize prejšnjih lokalnih volitev, ki jo je pripravil po naročilu vodstva stranke, ko pa jo je predstavil, ga je po njegovih besedah eden od visokih predstavnikov stranke, ki ga ni želel imenovati, skorajda fizično napadel. "Stranka ni dobila niti enega županskega mandata in izid ni bil sorazmeren uspehu stranke na državnozborskih volitvah," je takrat povedal v intervjuju za Večer.

Kdo bo širil industrijsko cono?

V Gornji Radgoni želi župan Stanislav Rojko v novem mandatu dokončati začete projekte, med drugim širitev industrijske cone v Meleh, ki bo zaradi selitev nekaterih proizvodenj imela vpliv tudi na prihodnjo podobo mestnega središča. Med preostalimi kandidati se je pred potekom roka za vložitev kandidatur edini javno izpostavil Dušan Zagorc (SMC), sicer nekdanji dolgoletni ravnatelj gornjeradgonske osnovne šole. Svojo srečo bo vnovič preizkusil tudi Peter Kralj, v Nemčiji izobraženi doktor znanosti s področja geologije, za katerega bi lahko zapisali, da je večni kandidat Nove Slovenije v Gornji Radgoni, a do zdaj na volitvah ni dosegel večjega uspeha. Kandidirali bodo še Urška Mauko Tuš, ki je na listi LMŠ kandidirala na zadnjih državnozborskih volitvah. Na prejšnjih lokalnih volitvah je bila Mauko Tuševa izvoljena v občinski svet na listi župana Rojka, a je kasneje izstopila iz njegove svetniške skupine in delovala kot samostojna občinska svetnica. Poleg omenjenih bodo kandidirali še Mitja Ficko (Dobra država), Ludvik Fekonja (SNS) in Milan Herzog (Zeleni Slovenije).

Svetnik izzval župana

Štiri izzivalce bo imela tudi županja Ljutomera Olga Karba. Med njimi je najbolj prepoznaven novinar Dejan Karba, ki bo nastopil kandidat SD. Na župansko funkcijo pa upajo še Gregor Žižek (NSi), Maksimiljan Gošnjak (LMŠ) in Andrej Vršič (SMC).
V Beltincih bo župana Milana Kermana izzval občinski svetnik SMC Marko Virag, ki se je v zadnjih dveh letih v javnosti večkrat pojavil v vlogi pomočnika direktorja Pomurskih lekarn Ivana Zajca, katerega imenovanje še vedno deli Mestno občino Murska Sobota in ostale občine ustanoviteljice tega javnega zavoda, saj Sobočani nasprotujejo, da bi Zajc še naprej vodil lekarne. Virag se je medtem že umaknil s tega politično vročega položaja in odšel v družbo Saubermacher Komunala, ta je del lokalnih gospodarsko-političnih struktur, ki jih obvladujejo kadri nekdanje LDS. Virag je tudi predsednik sveta zavoda Splošne bolnišnice Murska Sobota.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta