Podjetja so zaposleni, pravijo nagrajenci akcije Pomursko podjetje leta

Ines Baler Ines Baler
20.11.2019 19:09

V Pomurju še precej potenciala, podjetniki si želijo več pomoči države

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prejemniki nagrad z organizatorji in predsednikom vlade
Aleš Cipot

Vestnik in Pomurska gospodarska zbornica sta minuli torek na svečani prireditvi v Gledališču Park tretjič zapored razglasila najboljša pomurska podjetja v letu 2018. Slavnostni govornik je bil slovenski premier Marjan Šarec, ki je izpostavil, da Pomurje postaja vse bolj pomemben del gospodarskega zemljevida, ki vsak dan kaže napredek in razvoj. "Pomurje je pokrajina, ki je bila v zgodovini dolga leta odrezana od Slovenije, predvsem zaradi slabe prometne infrastrukture in drugih razlogov. V samostojni Sloveniji se je to spremenilo in Pomurje se je pričelo razvijati z drugačno dinamiko, tudi zaradi odprtosti meja in vstopa Slovenije v Evropsko unijo in druge integracije," je povedal, čestital nominiranim podjetjem in pohvalil, da se trudijo razvijati se, predvsem pa ne delati samo zase, ampak predvsem za širšo skupnost.

Naj podjetja

Mikro podjetje leta 2018 je postalo Snopje, ki se ukvarja z gradnjo hiš z naravnimi materiali. Direktor Tomaž Činč je izpostavil pomembnost lokalnih materialov in virov: "Ko smo se pred 15 leti odločili, da bomo šli v gradbeništvo, so bile na primer slamnate bale le za nastilj, mi pa smo iz tega naredili izdelek, ki ga prodajamo v Avstrijo, Nemčijo, na Hrvaško, širimo pa se tudi po Evropi."
Prejemnik kipca za malo podjetje leta Renato Pahor iz podjetja Virs je, podobno kot njegovi sonagrajenci, izpostavil dobre sodelavce, ki igrajo veliko vlogo pri uspehu. Recept za uspeh, pravi, da je enostaven: to so pogum, inovativnost in trdo delo. Naj srednje veliko podjetje leta je postal Rosenbauer, proizvajalec gasilske tehnologije. Direktor Marjan Cvikl je razkril načrte: "V Radgoni imamo namen dvigniti realizacijo, ki je bila še pred leti osem milijonov evrov, danes je 25. Moja vizija za naslednja tri leta je, da jo dvignemo na 45 milijonov, kar prinaša tudi dodatno zaposlovanje in investicije v podjetje." Elrad International je prejel nagrado za veliko podjetje. Vršilec dolžnosti direktorja Branko Šeruga je ob tem povedal, da podjetje danes ne bi bilo to, kar je, če ne bi imelo dobre in motivirane ekipe. Iztok Polanič je spregovoril v imenu podjetja Pomgrad, naj zaposlovalca, in izpostavil nekaj težav, ki se pojavljajo na področju gradbeništva. "Razvoj in napredek panoge se ne moreta zgoditi brez podpore države. Treba je preiti od besed k dejanjem, saj dokler bo prevladalo mišljenje, da je vse, kar pride iz tujine, bistveno boljše, bomo za vedno ostali hlapci."

Kje so razvojne priložnosti

Na prireditvi je potekala okrogla miza na temo razvojnih priložnosti pomurske regije. Vodil jo je novinar Timotej Milanov, na njej pa so sodelovali Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Robert Ličen, ustanovitelj in direktor Podjetniškega centra Pegasus, in Peter Podlunšek, generalni direktor podjetja Medicop.
Slednji se je dotaknil dejavnikov, ki bi lahko omogočili več uspešnih podjetnih zgodb v Pomurju. "Ena od ključnih stvari je davčna politika, ki podjetjem ne omogoča najboljšega razvoja, ne stimulira investicij v razvoj, ker vemo, da podjetja investirajo iz dobička, ki pa je še dodatno obdavčen. Druga stvar pa je zaposlovalna politika, ki je v Sloveniji precej rigidna in ne omogoča podjetjem, da bi fluktuacija normalno funkcionirala v obdobjih, ki se spreminjajo in ne omogoča zaposlenim strokovne in osebne rasti." Gospodarski minister ocenjuje, da je kondicija slovenskega in pomurskega gospodarstva dobra, naštel je še nekaj predlogov, s katerimi želijo regijam dodatno stopiti naproti in jim pomagati: "Razmišljamo o tem, da bi v okviru instrumenta skladne regionalne politike zagotovili neke vrste davčne počitnice za tiste, ki bi investirali v takšne kraje, skozi olajšave na področju davka na dobiček oziroma skozi refundacijo razlike med bruto in neto plačo." Kmetijska ministrica je napovedala, da bodo tudi v prihodnje podpirali tako družinske kmetije kot tiste večje, intenzivno naravnane, ter med njimi iskali večjo sinergijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta