Pomurski govedorejci v regiji nujno potrebujejo klavnico

Damjana Nemeš, Vestnik
16.09.2020 06:15

Pomurje postaja izključno surovinska baza. Zastoji pri odkupu mladega pitanega goveda tudi zaradi poceni uvoza za blagovne rezerve

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prireja govejega mesa je žrtev nizkih odkupnih cen in zastoja pri prodaji pitanega goveda.
Nataša Juhnov

Stanje v govedoreji se poslabšuje, saj so odkupne cene govejega mesa vse nižje in zastoji pri prodaji pitanega goveda vse večji. To pomeni vse večje stroške za govedorejce, zato je govedoreja v krizi, ker je tudi nakup novih telet sorazmerno drag. "Pred 30 leti smo imeli v pomurskem prostoru 25 tisoč prvič osemenjenih plemenic. Do lani je to število drastično padlo. Ocenjuje se, da je ostalo zgolj deset tisoč plemenic, kar pomeni, da je prireja telet v našem prostoru bistveno manjša. Zato je treba teleta uvažati, tu pa se začnejo težave," opozarja Janez Lebar, specialist za govedorejo in drobnico pri Kmetijsko-gozdarskem zavodu (KGZ) Murska Sobota.

Janez Lebar
Damjana Nemeš

Zahtevajo spremembe

Rejcem goveda je dovolj, zato so se po pomoč obrnili na Kmetijsko-gozdarsko zbornico Slovenije (KGZS). S skupnim sporočilom so javno pozvali posamezne deležnike v verigi preskrbe s hrano in druge državne organe, naj storijo potrebno za stabilizacijo in sanacijo razmer v prireji govejega mesa.
Kot je povedal Danilo Potokar, vodja sektorja za živinorejo, gozdarstvo in obnovljive vire pri KGZS, govedorejci od Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij ter Gospodarskega interesnega združenja Mesne industrije Slovenije zahtevajo, da pristopijo k pogajanjem s svojimi kupci za zagotovitev ustreznega razmerja cen v verigi in da takoj začnejo izplačevati odkupno ceno v višini lastne cene. Od ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zahtevajo sklic sestanka z vsemi deležniki v sektorju prireje govejega mesa. Od ministrstva pričakujejo tudi, da pripravi shemo pomoči za odkupljeno govedo od začetka razglasitve epidemije covida-19 do konca leta 2020, s katero bi lahko pokrili razliko med odkupno ceno in stroški prireje.

Kmet vedno potegne kratko

Ena od dolgoročnih rešitev za problematiko v govedoreji bi bila po besedah Lebarja mesnopredelovalna industrija v pomurskem prostoru. "Ker so nam jo pred leti uničili, postaja pomurski kmetijski prostor izključno surovinska baza. Čeprav vsi členi v tej verigi zaslužijo, kmet kot neposredni proizvajalec surovine potegne kratko. Klavnica v Pomurju je zato nujno zlo," meni Lebar, ki je kot možno rešitev navedel še mobilne klavnice.
Zaradi težav v govedoreji se lahko sčasoma zgodi, da bo govejega mesa na trgu zmanjkalo, saj se tudi število rejcev vseskozi zmanjšuje. "Pri vsem skupaj pogrešam dve stvari, dobro organizacijo in enoten nastop govedorejcev, saj ima vsaka medalja dve plati. Dokler ne bomo prišli do tega spoznanja in dokler vse strokovne službe ne bomo enotno nastopale, nakopičenih težav ne bomo odpravili," še poudarja strokovnjak za govedorejo in drobnico pri KGZ Murska Sobota.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta