Prave posledice ujme se šele razkrivajo, delni obliž bo hitro odobrena državna pomoč

Največ škode v vinogradih in sadovnjakih na desnem bregu reke Mure, ponekod je pridelek povsem uničen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Veter je potolkel jabolka v nasadu ob britvičasti ograji v občini Razkrižje. 
Stanko Ivanušič

Zadnje neurje z nalivom in orkanskim vetrom v Pomurju je po podatkih Kmetijsko-gozdarskega zavoda (KGZ) Murska Sobota prizadelo predvsem območja na desnem bregu Mure. Kot je pojasnil direktor murskosoboškega KGZ Franc Režonja, je bilo najbolj na udaru območje med Ljutomerom in Ormožem, kjer je ponekod škoda po prvih ocenah od 80- do 100-odstotna. Prizadeti so predvsem sadovnjaki in vinogradi, še zlasti ti so utrpeli veliko škodo. Ker gre za trajne nasade, so prve ocene škode relativne, saj se bodo prave posledice neurja pokazale čez daljše časovno obdobje, je povedal direktor. Na poljih, kjer so letošnjo žetev že opravili, bi lahko po besedah Režonje škoda nastala pri strniščnih posevkih, ki jih je zalila voda, zaradi česar bodo na tistih mestih težave z vzniki rastlin, vendar je pristavil, da je to še težko ocenjevati, saj se je setev šele začela.
Do 120 kilometrov na uro
"Ene gorice so skoraj v celoti uničene," je posledice neurja opisal Mitja Kos iz Vinogradništva Kos, v katerem za potrebe pridelave vrhunskega vina skrbijo za 4,5 hektarja vinogradov na območju Pavlovskega Vrha. V enem od njihovih vinogradov v Libanji, ki obsega okoli dva hektarja, je škoda po prvih ocenah 100-odstotna, medtem ko je neurje drugemu zemljišču prizaneslo. Neurje je v manj kot desetih minutah za seboj pustilo ogromno škodo tudi v vinogradih največjega ormoškega vinarja Puklavec Family Wines, med drugim na območju Jeruzalema, o čemer smo že poročali.

Močni sunki vetra so v soboškem parku in po mestu podirali drevesa. 
Niko Časar
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta