Preživetje v naravi: Najtežje je bilo čakanje v mrzli vodi

Tadeja Lepoša, Vestnik
23.09.2020 06:00

Nastop v pustolovski oddaji je dobra popotnica za življenje, je prepričan udeleženec Matej Kelemen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matej Kelemen deli nasvete o preživljanju v naravi na youtubu in facebooku. 
Osebni Arhiv

V prvi sezoni pustolovske oddaje Preživetje v divjini je z izzivom uspešno opravil Matej Kelemen iz Murske Sobote. Šestindvajsetletnik se je odpravil na preizkušnjo v slovenske gozdove ter pokazal veliko volje in vzdržljivosti. Inženir geologije in strasten pustolovec ima od nekdaj tesen odnos z naravo. Že kot otrok je očeta pogosto spremljal na ribolov. Za tehnike preživetja in bivanja v naravi pa ga je navdušil Bear Grylls, zvezdnik resničnostnih oddaj Neverjetno preživetje.

"Zdelo se mi je zelo zanimivo, kako zna z minimalnimi pripomočki improvizirati vse, kar je potreboval za preživetje v ekstremnih razmerah," pravi Kelemen, ki se je v osnovni šoli pridružil tabornikom. Usoden trenutek se je zgodil pred devetimi leti, ko je na svetovnem skavtskem srečanju srečal prav Gryllsa. "Sicer je bil daleč na odru, ampak vseeno. Na programu smo imeli tudi delavnico kovanja in primitivnega prižiganja ognja. Skoval sem si kos jekla in ga potem uporabil s kremenom, da smo zanetili ogenj. Takrat me je to popolnoma prevzelo in odločil sem se, da se bom o netenju ognja in preživetju v naravi naučil vsega, kar se da." Ker je navdušen pustolovec, mu je oddaja Preživetje v divjini, v kateri inštruktor Brane T. Červek izbrance uči veščin preživetja v naravi in jim postavlja različne izzive, pisana na kožo.

"Prijavil sem se, ker me je zanimalo, kako bi bilo, če bi me nekdo drug postavil v neko situacijo. Nisem vedel, kaj me čaka, in to je bilo tisto, kar sem želel preizkusiti. Izkušenj preživetja v naravi imam kar nekaj, saj je bil očetov prijatelj vešč teh tehnik in mi jih je kar nekaj predstavil. V naravi sem tudi velikokrat prespal. Spal sem v snežni luknji, pozimi v jami, poleti brez spalne vreče ob ognju, prespal sem v naravnem bivaku in še kje," našteva sogovornik.

Strast je netenje ognja

Inštruktor Červek je za Kelemena in njegova sotekmovalca pripravil fizično zahtevno preizkušnjo, simulacijo reševanja ponesrečenca na težko prehodnem terenu.
"Sotekmovalcev pred oddajo nisem poznal, prvič sem ju videl pred kamero. To me je malo skrbelo, a smo se hitro ujeli in spoznali, da znamo sodelovati. Res smo bili dobra ekipa. To se mi je najbolj vtisnilo v spomin." Sobočan je bil v prvem delu preizkušnje v vlogi ponesrečenca, sotekmovalca sta ga morala na nosilih nesti v dolino. "Rečna struga je bila zelo spolzka. Ko jima je na začetku nekajkrat zdrsnilo, sem se res ustrašil, vendar sem jima kmalu začel zaupati. Videl sem, da sta premišljena, borbena in odločna. Ko sta me prenašala čez tolmune in sta padla v vodo, mene pa jima je uspelo obdržati nad gladino, sem vedel, da jima lahko popolnoma zaupam," opiše 26-letnik, ki prizna, da so bili tudi težki trenutki. "Ko sem čakal Nikija in Klemna, da me rešita, sem bil več kot pol ure v mrzli vodi. Bil sem ves premražen. Še dobro, da nam je bilo naklonjeno vreme. Tisti dan je bilo sončno in nas je vsaj malo ogrelo." Po uspešno opravljenem izzivu ga je inštruktor razglasil za "ozdravelega".

"To so bile najlepše besede. Bil sem izredno vesel, saj sem želel sotekmovalcema na vsak način pomagati. Takrat se je začel meni najljubši del." Tekmovalci so morali pred mrakom zanetiti ogenj, Kelemenu pa je to skoraj samemu uspelo v desetih minutah. Da so do ognja prišli tako hitro, je nekoliko pripomogel podatek, da se v bližini njihovega tabora sprehaja medved. "To je bila vsekakor dodatna motivacija," prizna odkrito. Ko jim je uspelo zanetiti ogenj, so vedeli, da so njihove možnosti, da uspešno opravijo nalogo, še večje. Trojica je bila prva in edina v sezoni kos prav vsem izzivom, ki jim jih je pripravil Červek, zato so ob koncu prejeli črne certifikate. "Ta priložnost je bila res zanimiva in nevsakdanja, dobra priložnost, da spoznaš samega sebe, svoje sposobnosti in zmogljivosti. To je dobra popotnica za življenje."

Odkril je parkour

Šola inštruktorja Braneta T. Červeka je nedvomno izkušnja. "Ima strogo vojaško disciplino in res obvlada stvari. Vidi se, da ima ogromno izkušenj, ki jih z veseljem deli. Kljub strogosti je preprost in zelo prijazen. Med izzivom sem mu popolnoma zaupal in vedel, da zna, kar dela. Potisne te iz cone udobja in postavi v težko situacijo, iz katere se lahko naučiš marsikaj. Postati inštruktor, kot je Červek, bi bila češnja na vrhu smetane, saj bi lahko počel to, kar me najbolj zanima," pravi Kelemen, ki svoje izkušnje in nasvete deli na youtubu in facebooku pod psevdonimom Bushcraft. Predvsem zato, da bi pokazal, kaj vse se lahko naučimo od narave.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta