Ulica - nekdaj Titova, nato osamosvojitve Slovenije, zdaj brez imena

Marina Vrbnjak Marina Vrbnjak
25.01.2021 18:31
Ustavno sodišče zadržalo odlok, s katerim so preimenovali Titovo cesto v Cesto osamosvojitve Slovenije. Prebivalci ulice so obstali nekje vmes
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Roman Leljak je župan Radencev.
Marina Vrbnjak
Županova koalicija se s sklepom ustavnega sodišča seveda ne strinja,
a ga bo morala vseeno spoštovati.
Marina Vrbnjak

Ustavno sodišče je zadržalo izvajanje odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o imenovanju ulic, trgov in naselij v zdraviliškem kraju Radenci, ki ga je občinski svet sprejel konec decembra in s katerim so Titovo cesto preimenovali v Cesto osamosvojitve Slovenije. Zadržanje odloka do končne odločitve ustavnega sodišča so predlagali Franc Vukajč, Marta Vukajč, Stanislav Toplak, Leon Klemenčič in Primož Mauko. Med pobudniki pa so tudi občinski svetniki Dejan Berić, Norma Bale, Toni Žitek in Drago Kocbek, ki so opozorili, da niso bili seznanjeni s predlogom za začetek postopka o preimenovanju ulice in z rezultati predhodnega posvetovalnega postopka ter se zato niso mogli opredeliti do predloga.

Menijo, da jim je bila odvzeta pravica do sodelovanja pri sprejemanju splošnega akta občine. Moti jih tudi, da je bil odlok sprejet po skrajšanem postopku in ne po rednem postopku za sprejemanje splošnih aktov občine. Hkrati še zatrjujejo, da je bila kršena pravica do referenduma, ker je odlok začel veljati naslednji dan po objavi in ker župan ni upošteval 15-dnevnega roka za začetek njegove veljavnosti, kar naj bi bilo v nasprotju s poslovnikom in statutom Občine Radenci ter tudi v nasprotju z Ustavo Republike Slovenije.

Občina Radenci je sicer izrazila nestrinjanje z zadržanjem odloka, saj naj bi bilo to nesorazmerno posledicam, ki jih trpijo pobudniki. Kot so pojasnili v odgovoru sodišču, bi občina morala ponovno menjati table in cestne oznake ter razveljaviti vse postopke, ki so stekli zaradi uveljavitve odloka. Po drugi strani pa naj pobudnikom ne bi nastala nobena konkretna škoda, saj stroške zamenjave osebnih dokumentov v višini 50 evrov krije občina.

"Občinski svet in župan občine Radenci se s problematiko Titove ceste ne bosta več ukvarjala, ker Titove ceste v Radencih več ni," je župan Roman Leljak povedal ob sprejetju odloka 29. decembra lani. (foto: Marina Vrbnjak)
Marina Vrbnjak

Ustavno sodišče je njihove navedbe ovrglo. "Kot neutemeljeno je treba zavrniti navedbo, da občanom ne bo nastala nobena škoda. Že občina navaja, da je zgolj strošek menjave osebne izkaznice in potnega lista višji od zagotovljenega povračila, pri tem pa je treba upoštevati, da so prebivalci ulice dolžni menjati tudi druge dokumente. Upoštevati je treba tudi čas, ki ga morajo nameniti opravilom, povezanim s spremembo imena ulice," so zapisali. Stroške občine, povezane s ponovno menjavo table, so označili za tiste brez občutnejših škodljivih posledic. Ustavno sodišče je tudi ugotovilo, da so posledice, ki bi nastale z izvrševanjem izpodbijanega odloka, hujše od posledic, ki jih lahko povzroči zadržanje izvrševanja.

Sklep o zadržanju je podprlo šest ustavnih sodnikov, proti sta glasovala sodnika Rajko Knez in Marko Šorli. Sodnik Matej Accetto je dal pritrdilno ločeno mnenje, sodnik Knez pa odklonilno ločeno mnenje. Oba sta v mnenjih zapisala, da je tokrat občina Radenci spremenila poimenovanje ceste le v nekaj dneh, ga hitro uveljavila in z zamenjavo cestnih oznak tudi udejanjila. "Imamo torej situacijo, ko se je odlok nekaj časa izvajal, z učinkovanjem naše odločitve pa se ne sme več izvajati in je torej poimenovanje ulice 'ustavljeno'. Hkrati pa se prejšnje poimenovanje ulice ne more uporabljati, saj je odlok z uveljavitvijo razveljavil prejšnjo ureditev poimenovanja ulice," je zapisal Knez in ob tem prebivalce ulice in pravne osebe s svojimi sedeži poslovanja opredelil kot tiste, ki so obstali nekje "vmes" - med starim poimenovanjem, ki še ni v celoti spremenjeno, in novim poimenovanjem, ki prav tako še ni povsem udejanjeno, hkrati pa ga (začasno) več ne more biti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta