V lendavskem Varisu, kjer prihodke ustvarijo skoraj v celoti s prodajo na tujem trgu, začeli graditi novo halo

Majda Horvat, Vestnik
02.09.2020 06:23

Epidemija covida-19 proizvodnje ni ustavila. Vrednost naložbe 2,5 milijona evrov, dokončali jo bodo predvidoma konec leta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Temelji nove proizvodne hale, ki jo za Varis gradi Legartis
Majda Horvat

Podjetje Varis iz Lendave gradi novo halo za proizvodnjo montažnih objektov. Vrednost naložbe je 2,5 milijona evrov, podjetje pa zanjo namenja svoj denar. Objekt, umeščen za obstoječo proizvodno halo, bo velik približno 2500 kvadratnih metrov, gradnja se je pravkar začela in se bo končala predvidoma konec leta.
Podjetje je v bližini svojega proizvodnega kompleksa kupilo pred časom tudi zemljišče, kjer skladiščijo nosilne elemente za kopalnice pa tudi nedokončane in že dokončane kopalnice.

Odločitev znova pretehtali

Za naložbo, ki so jo predvideli v dolgoročnem načrtu razvoja družbe, so se odločili že pred poldrugim letom. Zaradi negotovosti, ki je nastala na trgu zaradi pojava epidemije novega koronavirusa, pa so namero letos znova pretehtali.
Ker v času najostrejših varovalnih ukrepov zaradi epidemije niso ustavljali proizvodnje, nobenega od zaposlenih tudi niso poslali na čakanje ali ga odpustili, so ostali pri tem, da naložbo letos izvedejo. K temu je prispevalo tudi to, da so zanjo že imeli gradbeno dovoljenje, ki so ga pridobivali več kot leto dni.
Direktorica družbe Sabina Sobočan pa še pove: "Spremljali smo tudi gospodarske napovedi za gradbeništvo, kjer gibanja vendar kažejo na neko povpraševanje, zato smo ostali pri odločitvi."

Odprte meje pomembne

"Marca, ko se je epidemija začela, je bilo veliko negotovosti in tudi panike na vseh ravneh, zdaj pa smo se vsi navadili na drugačne okoliščine in s tem nekako živimo. Upam samo, da država ne bo pozabila na izvozna podjetja. Če se bodo meje spet zapirale, gospodarstvo skupaj z izvoznimi podjetji ne bo moglo delati naprej," je povedala sobesednica.
Varis prihodke ustvari skoraj v celoti s prodajo na tujem trgu, predvsem v Avstriji in Nemčiji ter drugih evropskih državah, kar pomeni, da morajo zaposleni montažo dokončanih kopalnic izvesti na terenu. Zato je zanje pomembna možnost neoviranega prestopanja meje. Prav tako podjetje skoraj ves material uvozi. V podjetju je tudi 59 delavcev dnevnih migrantov iz Hrvaške, zato upajo, da bodo lahko tudi v prihodnje brez težav prestopali mejo.

Tudi doma

Državni stanovanjski sklad je lani napovedal pospešeno gradnjo stanovanj za oddajo v najem po vsej Sloveniji, začel pa je s stanovanjsko sosesko Novo Brdo v Ljubljani. Tu že vgrajujejo kopalnice podjetja Varis.
"Mi vidimo priložnost za nas pri vseh novogradnjah in veseli me, da se je začela rast stanovanjske gradnje tudi v Sloveniji. Zdaj lahko le upamo, da je epidemija ne bo ustavila," je dejala sobesednica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta