V podjetju so največ vredni lastni možgani

Naložba v sodobne prostore je okvir za nadaljnji razvoj podjetja, pravi Peter Podlunšek, generalni direktor in lastnik podjetja Medicop

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V ​Medicopu Murska Sobota je zaposlenih 95 ljudi, od tega jih 15 v razvojnem oddelku.
Nataša Juhnov

Murskosoboška družba Medicop poslej deluje v dvakrat večjih proizvodnih in poslovnih prostorih kot doslej, vanje so vložili 6,6 milijona evrov, skupaj z opremo 7,5 milijona evrov, od tega dva milijona evrov lastnega denarja, 900 tisoč evrov pa je prispevalo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Ob prejeti državni spodbudi so se v podjetju zavezali, da bodo do poletja 2022 zaposlili še dodatnih 23 delavcev, pri čemer so jih 19 zaposlili že do danes.

V ​Medicopu Murska Sobota je zaposlenih 95 ljudi, od tega jih 15 v razvojnem oddelku.
Nataša Juhnov

Plod domačega znanja

Medicop je po besedah generalnega direktorja Petra Podlunška eno redkih podjetij v Sloveniji, ki se ukvarja s proizvodnjo medicinskih naprav, in edino, ki se ukvarja s proizvodnjo reševalnih ter drugih specialnih vozil. Kot pravi Podlunšek, se je družba, ki ima danes 98 zaposlenih, v svoji več kot 40-letni zgodovini znašla na veliki preizkušnji po razpadu Jugoslavije, ko so izgubili 80 odstotkov dotedanjega trga, zaradi česar so se bili primorani osredotočiti na zahodne trge. Medicop je danes eno izmed petih najuspešnejših svetovnih podjetij v branži, ki je s svojimi izdelki prisotno na več kot 60 trgih po vsem svetu. "Vse naprave, ki jih proizvajamo, so plod domačega znanja," poudarja Podlunšek. V intervjuju za Vestnik je direktor poudaril, da poslujejo s konstantno rastjo in da lahko z razpoložljivimi finančnimi sredstvi tudi financirajo normalno rast.

Peter Podlunšek: "Ne vidimo potrebe po odpiranju zunanjim vlagateljem."
Nataša Juhnov

Vrata so zmeraj priprta

Globalizacija pa jim je hkrati koristila, poudarja Podlunšek. "Zaradi globalizacijskega povezovanja podjetij po vertikali in horizontali smo pridobili precej velikih kupcev, res pa je tudi, da nikoli ne veš, kaj dela konkurenca. Naša izkušnja z njo je bila doslej takšna, da so skušali navezati stike z nami in nas spodbuditi k sodelovanju. Ne v smislu onemogočanja poslovanja na trgu, ampak da bi Medicop reševal njihove probleme. Kajti Medicop je na področju medicinskih aparatov zagotovo med petimi vodilnimi podjetji na svetu, in ko se obrne na nas podjetje, ki zaposluje več kot 150 tisoč ljudi, pomeni, da smo z našimi sto zaposlenimi tudi mi pomemben igralec na trgu. V nobenem primeru ni šlo za 'umazano' namero izpodrivanja na trgu, ampak so želeli najti neko sinergijo z nami. Naša vrata so zanje zmeraj priprta, smo v stikih, tovrstnih pobud pa je čedalje več. S tem ko se res veliki konzorciji preko 20 ali celo 30 držav na svetu vežejo na Medicop, je naš položaj na trgu čedalje močnejši," še dodaja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta