V soboški bolnišnici nabirajo znanja in izkušnje

Posebnost bolnišnice je, da imajo mladi možnost spoznavati raznovrstno delo. Zdravniki ne smejo prestopiti meje med strokovnostjo in ambicijami

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Samantha Malok in Zdravko Roškar na otroškem oddelku
A. Nana Rituper Rodež

Mladi lahko pri nas dobijo izkušnje, mi od njih nova znanja, pravi mentor mladih zdravnikov Goran Larnsak z oddelka za perioperativno medicino Splošne bolnišnice Murska Sobota (SBMS). Larnsak je prejel priznanje Zdravniške zbornice Slovenije in najvišjo oceno za mentorsko delo. Poslanstvo zdravnikov je skrb za zdravje in zdravljenje ljudi, prav tako je pomembno, koliko so pripravljeni prenesti svoja znanja in izkušnje na mlajše kolege in jim pomagati, da "zaplavajo". Pogovarjali smo se o tem, kaj zdravnike vodi pri delu z mladimi specializanti in kaj bodoči zdravniki pričakujejo od svojih mentorjev.

Če je dobro, se vračajo

"Ponosni smo na priznanje in veseli," pove Zdravko Roškar, vodja otroškega oddelka SBMS, ki je bil zadnji dve leti med najboljšimi mentorji specializantov. "Pomembno je dobro delo z mladimi kolegi, da jih po svojih najboljših močeh vpeljemo v delo, jim damo, kar lahko in kar morajo vedeti, in jim tudi pokažemo, da jim zaupamo in jih spoštujemo." Posebnost murskosoboške bolnišnice je, da imajo mladi možnost spoznavati raznovrstno delo, poleg dela na otroškem oddelku še v porodnišnici, različnih ambulantah, prisotni so pri obravnavi nujnih primerov v urgentni ambulanti in dežurajo. "Mladim specializantom pri nas, kar je izjemnega pomena, hitro omogočimo samostojnost in jih vključimo v delo, prav tako v dežurstvo, da vidijo čim več različnih, tudi kritičnih situacij. Pustimo jim, da delajo, vendar jih z enim očesom nadziramo in jim stojimo ob strani. Samo z delom in prakso si pridobijo izkušnje in samozavest," pravi Roškar.

Za enakopraven odnos

Goran Larnsak pravi, da ga je priznanje presenetilo, saj je imel velikokrat slabo vest, da ima premalo časa za delo z mladimi specializanti. "Odnosa med mentorjem in specializantom ne razumem kot odnosa med učiteljem in učencem, ampak kot enakopraven odnos dveh, starejšega in mlajšega kolega, ki si izmenjujeta mnenja, ideje, znanje, izkušnje in občutke. Z mladimi delam z zavestjo, da pridejo z znanjem, mi pa jim moramo omogočiti, da si pri delu pridobijo več izkušenj in postanejo čim prej samostojni."
K njim pridejo z veliko znanja, se pa zgodi, da je včasih njihova želja, da bi se dokazali, prevelika, zato jim je treba pokazati tudi, da je meja med strokovnostjo in individualnimi ambicijami zelo tanka in da je zdravniki ne smejo prestopiti. Skrita vloga mentorja je, da jih pripravi za različne možne zaplete, ki so del zdravniškega vsakdana. "Rad jim pravim, imejte scenarij, kako boste reševali, če do česa pride. To pa se pridobi tudi z izkušnjami in nasveti starejših kolegov," pove Larnsak.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta