V Žižkih v občini Črenšovci bi zgradili dom starejših

Andrej Bedek Andrej Bedek
06.02.2021 06:15
Svetniki podprli proračun. Dom naj bi na občinskem zemljišču zgradili z državnim denarjem
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dom naj bi stal na zemljišču opuščene tovarne. Foto: Majda HORVAT
Majda Horvat

Črenšovski občinski svetniki so podprli proračun za leto 2021, v katerem občina načrtuje 3,57 milijona evrov prihodkov in 4,22 milijona evrov odhodkov. Razprava se je vnela predvsem zaradi napovedane gradnje doma starejših v Žižkih, na zemljišču opuščene tovarne usnjene galanterije Toko. Županja Vera Markoja je pojasnila, da sta se ona in državnozborski poslanec NSi Jožef Horvat iz Žižkov srečala z ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezom Ciglerjem Kraljem (NSi) in mu predstavila idejo o domu.

Minister se je po županjinih besedah zavezal, da bo projekt uvrstil v državni proračun za leti 2021 in 2022 ter da bo država predvidoma v celoti financirala investicijo. Eden od izračunov je, da bi bila naložba v dom s 150 posteljami vredna okoli enajst milijonov evrov, občina pa bi morala pridobiti le lastništvo zemljišča in pripraviti potrebno dokumentacijo. Slovenija namerava po napovedih ministrstva v letih 2021 in 2022 izvesti več investicij na področju varstva starejših.

Za začetek 284 tisoč evrov

"V bistvu uresničujemo idejo, ki je v občini stara že vsaj 20 let. Z gradnjo bi končno lahko zagotovili primerno institucionalno varstvo našim občanom, saj bomo tako razvili sodobno oskrbo starejših, kar je tudi naš cilj v občinskem razvojnem programu," je med predstavitvijo proračuna poudarila Markojeva. Kot je dejala, bi se z domom odprlo tudi najmanj 20 delovnih mest, priložnost pa bi lahko izkoristili domači gospodarstveniki ter lokalni ponudniki hrane in drugih storitev.

Županja je svetnike pozvala, naj glasujejo za proračun, v katerem je 284 tisoč evrov namenjenih za nakup zemljišča v Žižkih, rušenje starega tovarniškega objekta in izdelavo potrebne dokumentacije za gradnjo doma. Največ je razpravljal svetnik Damijan Hozjan. Poudaril je, da sicer podpira gradnjo doma, vendar ne za vsako ceno. Menil je, da je še vedno preveč vprašanj brez odgovorov, med drugim, ali bo to samostojni dom ali bo občina pri tem sodelovala z zunanjim partnerjem, ki že opravlja to dejavnost. "V preteklosti smo pri več naložbah tako hiteli, potem pa se nam je običajno zalomilo," je poudaril Hozjan, ki ga je zmotilo, da so stroške za projekt doma v predlog proračuna uvrstili šele v drugem branju, o tem pa je dva dni pred občinsko sejo razpravljal le odbor za proračun, finance in gospodarske dejavnosti. Na decembrski seji, ko so prvič govorili o proračunu za leto 2021, je poslanec Horvat svetnikom predstavil podrobnosti morebitne prijave na državni razpis, a takrat še niso imeli finančnega okvira naložbe.

Jim bo lahko pogledala v oči?

Županja je svetniku iz svojih vrst odgovorila, da je treba izkoristiti priložnost, ki se ponuja, saj ni nujno, da bo občina še kdaj dobila možnost ureditve varstva starejših občanov. "Prejela sem veliko klicev ljudi, naj zgradimo dom v občini, saj zdaj naše starejše občane pošiljamo v dom v Lendavi in drugam. Ne vem, ali bom lahko tem občanom, ki so me klicali, in tudi drugim pogledala v oči, če ne bomo vsaj poskušali s prijavo na razpis," je razmišljala.

Romana Kolenka pa je zanimalo, kakšna so dejanska zagotovila, da bo država podprla gradnjo doma. "Upam, da se ne bo zgodilo, da bomo 300 tisoč evrov vložili v nekaj in potem ostali le pri obljubah." Županja je še enkrat ponovila, da ima zagotovila ministra. Svetnik Miha Horvat, sicer poslančev sin, je prav tako sodeloval v razpravi. Oklevanje nekaterih svetnikov ga je vznejevoljilo. "Treba se je odločiti, ne pa mencati. Zdaj še sam ne vem, ali ste za dom ali ste proti. Vem le eno - treba je napeti vse sile, da projekt spravimo skozi. Najbrž je precejšnje zanimanje med občinami za gradnjo domov za starejše po Sloveniji, pa tudi časa ni več veliko na voljo. Proračun moramo sprejeti danes, druge rešitve ni," je bil jasen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta