Vrata v Pomurje bodo odprli pomladi

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
04.01.2019 06:02

Paviljon Expano ob Soboškem jezeru bo obiskovalcem predstavljal zanimivosti severovzhodne regije, da bi si jih nato ogledali tudi v živo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najprej vstopimo v kulinarični kotiček. 
FrancFranc

Obiskovalci Pomurja, ki se v najbolj severovzhodni kot Slovenije pripeljejo po avtocesti, že tam nekje za Vučjo vasjo dobijo občutek neskončne ravnine, v katero se podajajo. Toda Vrata v Pomurje stojijo še nekaj kilometrov dlje, ob Soboškem jezeru pred Mursko Soboto, in se bodo uradno odprla to pomlad. Ker pa nas s plakati že nekaj tednov vabijo na obisk, smo se slovenski turistični novinarji odpravili pogledat, kaj nastaja v impozantni stavbi, vidni že z avtoceste.
Expano, kot se objekt uradno imenuje, je v letu 2015 na mednarodni razstavi Expo v Milanu zastopal slovensko arhitekturo in postavljal na ogled najboljše, kar premore naša država. Ko je bil objavljen razpis za njegovo nadaljnjo uporabo, se je Mestna občina Murska Sobota nanj prijavila z jasno zasnovanim projektom promocije celotnega Pomurja, vključno z modelom trženja, po katerem bo objekt finančno samovzdržen. In pridobila objekt. Murskosoboški župan dr. Aleksander Jevšek je posebno ponosen, da so k iskanju idej za vsebinsko zapolnitev programa pritegnili tudi krajane, k sodelovanju pa predstavnike celotne regije, skupaj z Gornjo Radgono in Jeruzalemom.

Brez strahu, če srečate čredo mamutov

Toda kot rečeno, Vrata v Pomurje še niso povsem odprta. Te dni mojstri še vrtajo, zabijajo in nameščajo naprave, ki bodo obiskovalcem virtualno približale značilnosti, zgodovino in znamenitosti regije ter jih obenem navdušile, da si jih ogledajo tudi v živo. Objekt ima pet večjih prostorov, ki so v notranjosti razdeljeni na več manjših kotičkov. Po lepi slovenski navadi se skozi glavni vhod pride v kuhinjo, kjer bodo lahko kaj popili in prigriznili tudi obiskovalci, ki se ne bodo odločili za ogled vsega objekta. Gostinec, ki bo dobil v najem kulinarični kotiček, bo moral zagotavljati, da je vsaj 50 odstotkov njegove ponudbe regionalne. S tem bo Expano podpiral lokalne pridelovalce in predelovalce v živilski panogi, ti pa bodo imeli na voljo tudi prodajni kotiček, kjer bo njihove izdelke mogoče kupiti za domov.

Na policah bodo razstavljene in naprodaj kulinarične dobrote. 
FrancFranc
Mineralna voda, ena izmed značilnosti pomurske pokrajine 
FrancFranc
Z virtualnim stratosferskim balonom bo mogoče poleteti nad Pomurjem. 
FrancFranc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta