Z gradnjo stanovanj v Murski Soboti se ne glede na pomisleke mudi

Rok Šavel, Vestnik
06.10.2021 06:00
Na zadnji seji murskosoboškega mestnega sveta padla ovira za gradnjo objekta na gramoznem parkirišču pri avtobusni postaji.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čeprav so nekateri svetniki izrazili pomisleke glede lokacije, se bo očitno še letos začela gradnja novega bloka med Zvezno in Slomškovo ulico v Murski Soboti.
Imo-real

Na zadnji seji murskosoboškega mestnega sveta je največ polemik sprožila obvezna razlaga odloka o lokacijskem načrtu za ožje mestno središče, ki jo je mestna uprava predlagala v sprejem po hitrem postopku. Obvezna razlaga naj bi bila potrebna za pridobitev gradbenega dovoljenja za objekt, ki ga načrtuje družba Imo-Real na parkirišču pri avtobusni postaji nasproti Pokrajinske in študijske knjižnice med Zvezno in Slomškovo ulico. Nekateri svetniki, med njimi Jože Šadl (Desus), Romeo Varga (Levica) in Anton Slavic (Neodvisna stranka Pomurja), so izrazili pomisleke glede načrtovanega objekta, med drugim, da bo zastiral pogled iz knjižnice in na njo, zaradi primanjkovanja zelenih površin pa naj ne bi bil primerno bivanjsko okolje za mlade družine in tak neprimeren za to lokacijo. V razpravo so želeli vključiti tudi strokovno in širšo javnost. Na tem območju je bilo v preteklosti predvidenih že več projektov, vendar so vsi do sedaj ostali neuresničeni.

Potrdili obvezno razlago odloka

Soboški župan Aleksander Jevšek je pojasnil, da se je investitor opogumil za gradnjo, ker ima že zagotovljen odkup stanovanj od stanovanjskega in nepremičninskega sklada. V objektu je predvidenih 72 stanovanj, v pritličnem delu poslovni prostori in še podzemna garaža. Po mnenju mestne uprave že sedanji lokacijski načrt omogoča gradnjo, a je upravna enota zavrnila izdajo gradbenega dovoljenja, zato je Jevšek dosegel dogovor, da bo to izdano, če mestna občina sprejme obvezno razlago odloka, konkretno 34. člena veljavnega odloka o lokacijskem načrtu. "S tem bomo rešili tako problem degradiranega območja kot veliko stanovanjskih problemov v naši občini," je poudaril Jevšek. Pojasnil je še, da se mudi tudi zato, ker je občina z investitorjem uskladila urnik gradnje objekta in celovite prenove Slomškove ulice. Prenovo mora mestna občina zaradi porabe evropskih sredstev dokončati leta 2023. Mestni svetniki so nato obvezno razlago odloka sprejeli s 15 glasovi za in štirimi proti.

Kot so potrdili v družbi Imo-Real, bi lahko gradnjo in tudi prodajo stanovanj začeli pozimi, če bodo vsi upravni postopki potekali običajno. "Zadovoljni smo s povpraševanjem in vodimo seznam interesentov, ki kaže na to, da so stanovanja v mestnem središču zaželena," so dejali. Podoben poslovni model je soboška družba ubrala že pri bližnjem bloku v Kocljevi ulici, kjer je prav tako vseh 27 stanovanj prodala stanovanjskemu skladu, ta pa jih daje v najem.

Na seji še več kadrovskih potez

Svetniki Mestne občine Murska Sobota so na seji dali soglasje k sprejetju letnega poročila javnega podjetja Komunala, potrdili ceno programov predšolske vzgoje in plačila staršev v Vrtcu Murska Sobota in soglašali z izplačilom delovne uspešnosti direktorici Mladinskega informativnega in kulturnega kluba Murska Sobota Aleši Kovač.

Veliko dela je imela tudi komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, ki ji predseduje Goran Miloševič (SD). Za direktorja Razvojnega centra Murska Sobota so mestni svetniki ponovno potrdili Bojana Kara, tako da bo še vsaj naslednja štiri leta na čelu nosilne regionalne razvojne agencije. Prav tako je nov mandat dobila Brigita Perhavec - še pet let bo direktorica občinskega zavoda za kulturo, turizem in šport.

Mestni svet je ob tem opravil še nekaj imenovanj predstavnikov lokalne skupnosti v svete zavodov. V svet zavoda Doma starejših Rakičan je bil imenovan Dominik Šteiner, načelnik murskosoboške upravne enote. Iris Lanščak so potrdili za predstavnico ustanovitelja v svetu zavoda tukajšnje glasbene šole, s tem da morajo na naslednji seji zapolniti še preostali dve prosti mesti. V svet zavoda soboškega zdravstvenega doma je bil imenovan mestni svetnik Andrej Mešič, Dušan Bencik, prav tako občinski svetnik, pa v svet zavoda Splošne bolnišnice Murska Sobota.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta