Zakaj iz pip teče (pre)topla voda

Majda Horvat Majda Horvat
06.10.2016 17:43
V vodnjaku ima voda 12 stopinj Celzija, v kozarcu pa ponekod v Dobrovniku, Odrancih, Bistricah in Črenšovcih kar 25 stopinj
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Temperatura pitne vode v obrobnih krakih vodovodnega sistema A, torej v Dobrovniku, Odrancih, Dolnji in Gornji

Bistrici

ter Črenšovcih, se je ponekod v poletnih mesecih - po poročilih nacionalnega laboratorija za zdravje o vzorčenju in opravljenih meritvah - ogrela do 25 stopinj Celzija, občasno pa naj bi bila na najbolj kritičnih točkah dosegla še višje vrednosti. Izmerjena temperatura vode v obeh izvorih, torej v vodnjakih v Turnišču in Gaberju, je bila okoli 12 stopinj Celzija, kar pomeni, da se je ogrevala v omrežju.

Zaradi varnosti več klora

Inštitut za varovanje zdravja (IVZ) je junija opozoril upravljavca sistema Eko-park na problem tople vode, ki so ga najprej skušali rešiti z izpiranjem in s tem, da so v Bistrici in Odrancih izpustili iz omrežja večjo količino vode, vendar želenega učinka zniževanja temperature to ni prineslo. Eko-park je tudi obvestil vseh sedem občin družbenic in lastnic vodovodnega sistema, da bodo začeli dodatno klorirati vodo v vodnem viru v Gaberju. A tudi to ni bilo učinkovito, saj vsebnost klora v obrobnih krakih vodovoda ni bila zadostna. Zaradi dolžine prenosnih vodovodnih cevi in temperature vode se je klor hitro razgradil, medtem ko je bila vsebnost v vodi pri uporabnikih, ki so bližje gaberskemu vodnemu zajetju, bistveno višja. V dogovoru z IVZ je potem Eko-park začel ročno klorirati vodo v zbiralniku vode v Črenšovcih in to je opravljal do konca septembra.

Jožef Gerenčer
Stanko Gjerkeš

Odgovornost? Retorično vprašanje

"Mislim, da projektant ni tisti, od katerega bi lahko zaradi nastalih razmer terjali odgovornost. Toliko bolj, ker smo se tudi občine kot investitorice strinjale, da je v sklopu sistema treba zagotoviti požarno varnost, prav tako pa smo bile seznanjene z dejstvom, da bo zato pretok vode majhen, kar smo skušali reševati z vzpostavljanjem zank v omrežju. Nihče pa nas ni opozoril, da takšno stanje lahko vpliva na temperaturo vode. Opozarjali so nas na mikrobiološke razmere, kar pa se da reševati s kloriranjem. Vprašanje odgovornosti je v tem primeru gotovo retorično," je povedal

Anton Törnar

, župan črenšovske občine, ki je bila nosilka projekta sistema A. Prepričan je, da bi se nekaj dalo doseči z uravnavanjem količine vode v vodnem zbiralniku, s čimer bi pospešili izmenjavo vode, v sistem pa bi lahko spustili tudi dodatno hladno vodo, na primer iz vodnjaka v Veliki Polani, ki še ima vodno dovoljenje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta