Zavod za blagovne rezerve in Petrol obnavljata naftna skladišča v Lendavi

STA
05.01.2020 14:05

V Lendavi, kjer imata Zavod za blagovne rezerve in Petrol uskladiščenih okoli 150 milijonov litrov dizelskega goriva, kar je približno četrtina varnostnih zalog države, obnavljajo naftna skladišča in posodabljajo infrastrukturo. Lastnika in pomursko gospodarstvo pa še vedno pričakujejo železniško povezavo Lendave s Slovenijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Lendava je železniško slepo črevo, saj je s Slovenijo povezana le čez Hrvaško skozi Mursko Središče in Čakovec do Središča ob Dravi in Ormoža, sedemkilometrsko progo z madžarskim Redicsem pa so odstranili takoj po drugi svetovni vojni. To predstavlja težavo tako za skladiščenje rezerv kot za gospodarstvo.
Za nemoteno delovanje skladišča, torej vsakoletne menjave goriva, pa tudi za morebitno sproščanje goriva na trg v izrednih razmerah, je nujna obnova industrijskega tira in njegova vključitev v javno železniško omrežje. Ta tir na območju nekdanje Nafte bodo začeli zdaj obnavljati, so pojasnili na Zavodu za blagovne rezerve.
Prevoz po železniških tirih bi zmanjšal obremenitve okolja, saj bi bilo manj cestnega transporta, in povečal varnost prevozov, nekoliko pa bi se znižali tudi stroški prevoza. Ob povezavi Lendave s preostalim železniškim omrežjem v Sloveniji bi bil transport zagotovo še nekoliko cenejši in hitrejši kot zdaj, dodajajo na zavodu.
"Prepričani smo, da bi se v menjave goriva lahko vključilo še več naftnih podjetij, s čimer bi se povečalo konkurenčnost posla, zato vsekakor podpiramo prizadevanja za gradnjo železniške proge od Lendave do Beltincev, saj menimo, da bi to imelo pozitivni učinek za razvoj gospodarstva tega dela Slovenije," so povedali na zavodu. Zmogljivosti v Lendavi sicer ne nameravajo povečati.
Na Petrolu, ki je lastnik infrastrukture skladišča, so z informacijami bolj skopi. Pravijo, da gre tudi v Lendavi za stalna vlaganja v obnovo in modernizacijo skladiščnega poslovanja, ki so potrebna za nemoteno in varno obratovanje skladišč.
Kar zadeva železnico pa so pojasnili, da je Petrol "vsekakor zainteresiran za vzpostavitev neposredne povezave skozi slovensko ozemlje do madžarskega železniškega omrežja, kar pa ni odvisno samo od naše družbe, saj pri tem sodeluje več pravnih subjektov, od Slovenskih železnic do ministrstev in občine Lendava".
Tudi v Petrolu so prepričani, da bi bila pomembna prednost neposredne povezave z Madžarsko tudi znižanje stroškov transporta in posledično večja konkurenčnost podjetij, ki delujejo na tem območju in uporabljajo to železniško progo. Petrol je sicer odgovoren za del industrijskega železniškega tira neposredno v samem skladišču.
Stališče občine Lendava, ki ima podporo pomurskega gospodarstva, pomurske gospodarske zbornice in sveta regije, je znano že nekaj časa. Vsi si želijo povezave s progo v Beltincih, pa tudi povezavo proti Redicsu. Zato je lendavski župan Janez Magyar na začetku leta ob podpori omenjenih predsedniku vlade in ministrom poslal poziv za gradnjo.
"Obe povezavi sta za našo državo ključnega pomena, Madžarska je močno gospodarsko razvita in naše koprsko pristanišče potrebuje za pretovor blaga. Navsezadnje se vsak prevoz tudi plača, železnica je dobra alternativa cestnemu prometu, ki obremenjuje okolje, in verjamem, da se bo tu kaj premaknilo," pravi Magyar.
Na ministrstvu za infrastrukturo so že marca lani pojasnili, da omenjeni progi nista v kratkoročnih načrtih Slovenije, saj je študija o upravičenosti pokazala, da je izkazana interna stopnja donosnosti prenizka in je zato ekonomska upravičenost gradnje vprašljiva.
So pa napovedali, da bodo študijo ustrezno dopolnili in jo znova proučili. Ne glede na to pa bodo začeli pripravljati državni prostorski načrt za povezavo Beltinci-Lendava-Redics, na podlagi katerega bo možno traso umestiti v prostor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta