Zbirka pesmi in fotografij je zapisana v prleškem narečju

Slavica Pičerko Peklar
19.12.2020 01:00
​Ftrjüc Marka Kočarja in Cirila Ambroža je dosegljiva vsem, ki jim je draga lepa, tudi manj znana slovenska beseda in jih nagovarja svet fotografije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotograf Ciril Ambrož je ob pesmih pokojnega Marka Kočarja prispeval fotografije. Foto: Slavica Pičerko Peklar
Slavica Pičerko Peklar

Ciril Ambrož, ki je v samozaložbi Prle to jesen izdal zbirko pesmi prijatelja Marka Kočarja, ob predstavitvi monografije, kjer izbor 23 pesmi spremljajo njegove fotografije, raje kot o svojem delu govori o prijatelju: "Marko, žal se je februarja letos po bolezni poslovil, je bil izreden pesnik in je napisal številne, tudi šaljive pesmi v obema ljubem prleškem narečju. Te danes izvajajo številni posamezniki, med njimi kantavtor Tadej Vesenjak in ansambli. Imela sva podobne poglede na prleški svet in dogajanje v njem. To sva zapisovala vsak s svojo pisavo, zato je Marko nekoč predlagal, da bi naredila skupno knjigo. Marko je pred to knjigo izdal že štiri pesniške zbirke Železni vrelec, Kisla žüpa, Severno od Kokolajnščaka in Venkraj. Zdaj je v tisku Stori hempeš, ki bo izšla te dni."

Pesnik Marko Kočar je v prleškem narečju napisal številne pesmi, tudi šaljive. Foto: Ciril Ambrož
Ciril Ambrož

Naslovnico knjige krasi ftrjüc

Ftrjüc, v knjižnem jeziku kajfež, pomagalo za ugašanje sveč, je, ker je tako želel Marko Kočar, upodobljen na naslovnici knjige. Ta bralce nagovarja z 22 pesmimi po izboru pesnika in še z eno, ki so jo dodali po Markovem odhodu, avtor pa jo je poimenoval Ko pojdem daleč vstran in je edina zapisana v knjižnem jeziku. Ciril Ambrož je izboru pesmi dodal 57 fotografij, za oblikovanje je poskrbela Cirilova hči Špela, študentka likovne pedagogike. Ciril in Marko sta izdajo skupne knjige snovala kar nekaj časa, se vmes srečevala na številnih kulturnih dogodkih, ko je pesnik prebiral svoje pesmi in je fotograf nastope bogatil s projekcijo svojih fotografij. Avtor teh je ljubiteljski fotograf, samouk, ki se je s fotografijo spoznaval s pomočjo knjig in praktičnega dela, navdih zanjo pa išče predvsem v naravi in kulturnih dogodkih. Ambroževe fotografije krasijo poezijo in prozne tekste številnih slovenskih avtorjev, je tudi soavtor knjige Prlekija, za katero je prispeval večino fotografij, zdaj je izdajatelj skupne knjige z Markom Kočarjem Ftrjüc.

Z izdajo knjige prisluhnili Marku Kočarju

Njegove fotografije je najti v knjigah Prlekija, Zavarovana območja v Prlekiji, Ljutomer, osrčje Prlekije, izdal je štiri fotoknjige Te je lušno b’lo, Spet trte so rodile, Med Pohorjem in Dravinjskimi goricami, Večnosti zapisana trta. Cirilove fotografije najdemo tudi v številnih koledarjih, katalogih, publikacijah, edicijah, turističnih vodnikih, na razglednicah ter v sodobnem času v elektronski obliki na številnih spletnih mestih. Pripravil je že več kot trideset samostojnih fotografskih razstav na različno tematiko v krajih po Sloveniji. "Svoje motive želim pokazati gledalcem na čim bolj trajen način v tiskani obliki ali na predavanjih, ki jih je bilo že več kot sto, v zadnjem času pa tudi skozi projekcijo kratkih filmov, kot so Večnosti zapisana trta, Fašenk, Sledovi ptic in Podobe Ormoža," omenja tudi aktiven planinec, sicer učitelj strokovnoteoretičnih predmetov na Srednji gradbeni šoli Maribor, ki je prepričan, da so z izdajo knjige prisluhnili Marku in tako prleški jezik približali širšemu krogu bralcev. "Z Matejem, Markovim bratom, sva sklenila, da knjiga, pravzaprav pesniško-fotografska monografija, stane pet evrov, kar pokrije zgolj stroške tiska, a tako bo tisoč izvodov knjige dosegljivih prav vsem. Lahko se bodo zamislili, tudi namuznili ob kakšni od Markovih pesmi, kot denimo ob tisti z naslovom Jaz mon tebe ajfoh rad, ki bi nam lahko bila skupno vodilo v teh časih," dodaja Ciril Ambrož.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta