Župan Murske Sobote in direktor centra bi še enkrat bi ravnala enako

V nadaljevanju decembrske seje spet o Ceropu in Mensani. Aleksander Jevšek in Franc Cipot zavračata očitke o nepravilnostih
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Svetniki so še enkrat razpravljali o reviziji računskega sodišča v zvezi s Ceropom in Mensano. Foto: Aleš CIPOT
Aleš Cipot

Soboški mestni svetniki so v drugem delu decembrske seje, potem ko so jo morali prvič prekiniti zaradi izpada elektrike v dvorani mestnega sveta, nadaljevali obravnavo točke, v okviru katere so se seznanili z revizijo računskega sodišča, v kateri je to ugotovilo številne nepravilnosti pri poslovanju javnega podjetja Center za ravnanje z odpadki Puconci (Cerop).

Napake bodo odpravili

Direktor Ceropa Franc Cipot je svetnikom povedal, da se zavedajo napak, ki jih je ugotovilo računsko sodišče, in da jih bodo odpravili. Hkrati jim je vnovič zagotovil, da so bile cene javnih storitev, ki jih izvajajo, vedno med najnižjimi v Sloveniji. V nadaljevanju seje je še povedal, da je način delovanja javnega podjetja enak že od ustanovitve.

V razpravi je bilo možno slišati očitke več svetnikov v zvezi z investicijo Ceropa v gradnjo medgeneracijskega centra Mensana v Murski Soboti in vlaganjem v družbo, v kateri ima Cerop tudi poslovni delež. Svetnik Neodvisne stranke Pomurja Anton Slavic je poudaril, da so v lastništvu Mensane tudi zasebna podjetja, zato je župana Aleksandra Jevška vprašal, kdo in kdaj je sprejel odločitev, da so lahko v lastništvu prisotna tudi zasebna podjetja, ne da bi o tem odločal mestni svet.

Kdo ali kaj o družbenikih

Tudi svetnik SDS Bojan Petrijan meni, da bi morali občinski sveti občin ustanoviteljic odločati o morebitnem vstopu novih družbenikov ali odobritvi posojil javnega podjetja.

Po njegovih besedah so si to pravico vzeli župani, čeprav odlok o ustanovitvi javnega podjetja določa drugače. Kot je še poudaril, danes nekatere dejavnosti v Mensani, kot sta čistilnica in priprava hrane, pomenijo nelojalno konkurenco malemu gospodarstvu. V stranki menijo, da bi moral Cerop delež v Mensani nemudoma prodati.

Svetnika Levice Romea Vargo je najbolj zmotila ugotovitev sodišča, da javno podjetje ni uporabilo prihodkov za zniževanje cene javnih storitev, kar bi po njegovem mnenju moralo storiti glede na namen ustanovitve. Tako Cipot kot Jevšek sta mnenja, da bi glede Mensane še enkrat ravnala enako, če bi se znašla pred takšno odločitvijo. Jevšek meni, da je mesto z gradnjo objekta in sanacijo degradiranega območja nekdanjega obrata družbene prehrane veliko pridobilo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta