Bila je ena naših najboljših športnic, nato pa je skoraj nismo videli več. Danes je stara 55 let in videti je tako ...

D.Ži
28.05.2024 09:35

Zagotovo se še spomnite simpatične Britte Bilač, ki je samostojni Sloveniji priborila prvo zlato medaljo na večjih tekmovanjih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Simpatična Britta Bilač leta 2016. 
Andrej Petelinšek

Svoj čas smo jo redno videvali, ne zgolj na tekmovanjih, priljubljena gostja je bila tudi v številnih televizijskih pogovornih oddajah. Po tekmovalni upokojitvi jo videvamo le še redko, a športni navdušenci niso pozabili, da letos mineva 30 let, odkar je postavila slovenski rekord in preskočila dva metra. Britta Bilač, simpatično zgovorna atletinja, ki je osvojila zlato medaljo na evropskem prvenstvu v atletiki v skoku v višino. V Helsinkih je osvojila prvo atletsko zlato za Slovenijo na največjih tekmovanjih, njene uspehe smo kasneje v Sloveniji nagradili tudi z nazivom najboljše športnice, prejela je tudi Bloudkovo nagrado. 

Britta Bilač in Primož Kozmus leta 2016
Andrej Petelinšek

Zmago v Helsinkih je dosegla z najboljšim izidom sezone na svetu, še prej je na olimpijskih igrah v Barceloni leta 1992 zasedla 15. mesto. Marca 1995 je Slovenija dobila tudi prvo kolajno na svetovnih prvenstvih, Bilač je osvojila srebrno.

Leta 1999 je odpovedala nastop na SP v Sevilli zaradi poškodbe Ahilove tetive, kar je bil tudi konec njene tekmovalne poti. Čas je bil za novo življenjsko poglavje. Leta 2004 je diplomirala iz prevajalstva na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Davnega leta 1998, ko je še osvajala medalje. 
Miran Slunjski

Bilač, naturalizirana Slovenka, se je rodila v nekdanji Nemški demokratični republiki. V letih 1988 do 1990 je študirala na Univerzi v Jeni in nato na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Do leta 1990 je v skoku v višino nastopala za NDR, po poroki 1992 z znanim slovenskim atletom Borutom Bilačem pa za Slovenijo. Bila je članica več atletskih klubov v Sloveniji, nazadnje novogoriškega kluba Gorica.

Danes je Britta ponosna mamica hčerke Niki in sina Maxa, zadnja fotografija, ki jo je objavila revija Lady, pa kaže, da se naša odlična športnica skozi leta ni spremenila prav zelo. 4. decembra bo dopolnila 56 let. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta