Slaba frizura, prhljaj in suhe konice bodo uničili vsak videz. A kako spraviti lase hitro v boljšo formo?

Bonbon Bonbon
11.05.2023 06:00

Lasje so okvir obraza in pomembno vplivajo na celoten videz. Pri tem nista pomembni samo pravilno izbrana frizura in barva las, temveč tudi negovani, sijoči in zdravi lasje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Suhe konice, prhljaj in slabo izbrana frizura bodo odvzeli sijaj še tako negovani koži na obrazu in zasenčili še tako kakovostno ličenje. Čeprav je vaše telo negovano, boste urejen videz dosegli samo z negovanimi lasmi. Ponujamo vam odgovore na najpogostejša vprašanja, s katerimi boste to poletje ohranili zdrave in sijoče lase.

Izpadanje las

Zelo pomembno je, da odkrijete vzrok za izpadanje las. Če vam z vsakim česanjem in pranjem izpade preveč las in nimate drugih zdravstvenih težav, je za izpadanje las verjetno kriv stres. Posezite po naravnih preparatih, ublažite napetost ali se soočite s problemi, ki so krivi za vaše stanje, in jih poskusite odpraviti. Pomagajte si s tabletami in čaji na rastlinski osnovi (baldrijan, kamilica in sivka). Če je izpadanje las posledica hormonskih sprememb, seboreje ali splošne slabosti, za nasvet povprašajte zdravnika. Pri tem ne zanemarite pomena prehrane. Preučite, ali svojemu telesu zagotavljate dovolj vitaminov in mineralov. Tudi pomanjkanje železa lahko povzroči izpadanje las.

Profimedia

Znebite se prhljaja

Zelo učinkovit proti prhljaju je piling lasišča. S kože na lasišču odstranjuje presežek sebuma in prhljaja, hkrati pa pomaga normalizirati izločanje sebuma. Preden kupite šampon proti prhljaju, preverite, ali je vaš prhljaj suh ali masten. Suh prhljaj prepoznate v obliki majhnih, suhih lusk, ki padajo z las. Masten prhljaj se pojavlja v obliki lusk, ki so prilepljene na kožo lasišča in na lase pri korenu. Ker se prhljaja med seboj razlikujeta, jih odstranjujemo z različnimi sredstvi.

Prhljaj lahko odstranimo tudi na naraven način, na primer z oblogo iz ricinusovega olja. Deset kapljic olja čajevca, pet kapljic olja sandalovine in pet kapljic olja rožmarina zmešajte s 50 mililitri ricinusovega olja. Zmes nanesite na suhe lase in jo s krožnimi gibi nežno vtrite v lasišče. Lase zavijte v plastično folijo in pustite učinkovati eno do dve uri. Lase dobro izperite z mlačno vodo in uporabite nevtralen šampon. Oblogo lahko nanesete vsak teden ali vsak drugi teden.

Razcepljene konice

Konice las se nikoli ne obnavljajo, zato se pogosto cepijo. Proti cepljenju konic pomaga redna uporaba posebnega sredstva za nego konic, ki ohranja elastičnost in vlaži konice. Lasne konice se še posebej cepijo poleti, ko jih izsušita sonce in morska voda. Nova sredstva za nego las vsebujejo naravne sestavine in silikone, ki ustvarijo nevidno zaščitno ovojnico.

Proti cepljenju lasnih konic še vedno najbolj pomaga redno striženje konic - vsakih 4 ali 6 tednov. Po vsakem pranju lahko v lasne konice vtrete posebno vlažilno kremo za zaščito in nego las. V primeru, da imate suhe in barvane lase, vlažilno kremo uporabljajte vsak dan.

Rešitev za vsak problem

Dodatki k prehrani, ki so narejeni na osnovi naravnih sestavin in vsebujejo vitamine in minerale, bodo vašim lasem pomagali ohraniti sijajen in zdrav videz tudi na vročem poletnem soncu.

Suhi lasje

- Primanjkuje jim biotina, vitamina E, folne kisline, vitamina B5 in mineralov, kot so selen, magnezij, cink in kalij.

- Glavo si umivajte z nevtralnim šamponom, ki ste mu predhodno dodali 15 kapljic esencialnega rožmarinovega olja, 15 kapljic olja kamilice in 10 kapljic olja sladkega mandlja.

- Kadar se vam mudi, uporabite vlažilno kremo za lase, ki jo lahko uporabljate na suhih in mokrih laseh.

- Enkrat mesečno nanesite oblogo, ki jo pripravite iz 30 mililitrov olja pšeničnih kalčkov, 25 mililitrov ricinusovega olja, 10 mililitrov jabolčnega kisa in enega rumenjaka. Oblogo nanesite na suhe lase, pustite učinkovati 30 minut, izperite in operite lase s šamponom.

Za barvanje las uporabljajte barve, ki vsebujejo snovi rastlinskega porekla.

Profimedia

Mastni lasje in prhljaj

- Izločanje sebuma uravnavajte z betakarotenom, vitamini F, E in A, pantotensko kislino in vitaminoma B2 in B3. V primeru, da imate prhljaj, dodajte še kalij, magnezij in silicij.

- Zelo učinkovite so obloge s koprivo, borovnico in kaduljo ter maske z glino.

- Lase si umivajte z nevtralnim šamponom, ki ste mu dodali 10 kapljic bergamota in limone ali 8 kapljic geranije in 5 kapljic brina proti prhljaju.

- Ne uporabljajte sredstev, ki izsušijo kožo in lase, saj boste stanje le še poslabšali.

Tanki lasje

- Primanjkuje jim vitaminov iz skupine B, biotina ter vitaminov C in E.

- Za umivanje las uporabite 250 mililitrov nevtralnega šampona, ki ste mu dodali 30 mililitrov olja jojobe, 5 kapljic esencialnega olja sivke in 5 kapljic esencialnega olja rožmarina.

- Enkrat tedensko na lase nanesite oblogo z esencialnimi olji in rastlinskimi izvlečki.

- Pri pogostem pranju las uporabljajte blage šampone: šampon z olivnim oljem ali oljem jojobe.

- Izogibajte se napravam in sredstvom, ki poškodujejo lase: vroči likalniki, navijalke, sušenje na previsoki temperaturi. Izogibajte se trajnemu kodranju in pogostemu barvanju las, med poletjem pa lase dobro zaščitite pred soncem.

Spremenite svoje navade

- Namesto plastičnih krtač in glavnikov uporabite takšne, ki so narejeni iz lesa ali drugih naravnih materialov.

- Las nikoli ne češite v nasprotni smeri rasti, saj jih boste s tem poškodovali.

- Umitih las ne ožemajte, ampak jih nežno popivnajte z brisačo.

- Za vračanje leska in elastičnosti las zadostuje že 10-minutna obloga, ki jo izperete in lase umijete kot običajno.

- Ne pretiravajte s spenjanjem las, saj se na ta način lomijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta