Eksplozivni Let 3 za Liverpool, kmalu tudi v Mariboru

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
12.02.2023 19:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Let 3 med odbitim nastopom na Dori, ki je vzbudil navdušenje, a tudi ogorčenje
Hrt

Na prireditvi Dora, kot Hrvati rečejo svojemu izboru pesmi za Evrovizijo oziroma svoji Emi, je na sobotni prireditvi v Opatiji zmagal kontroverzni, a tudi že legendarni bend Let 3 z Reke z nenavadno protivojno pesmijo, še bolj odbitim naslovom Mama ŠČ in še najbolj provokativnim, za mnoge pa šokantnim odrskim nastopom.

Izbrani hrvaški predstavnik za Eurosong, ki bo letos v Liverpoolu - nadomestnem gostitelju, saj prireditve zavoljo vojne v Ukrajini ne more biti -, namreč že sproža številne polemike ne le doma, tudi po svetu. Debate segajo od navdušenega odobravanja do popolne zgroženosti. Nekateri ljubitelji Eurosonga se nad hrvaškimi zmagovalci zmrdujejo, češ da je pesem popolnoma neprimerna za takšno tekmovanje, nastop skupine pa ogaben in vreden obsojanja. Drugi so navdušeni, saj da gre pri Evroviziji za politiko in da takšna angažirana pesem pomeni zmago. Kakorkoli, zmaga Let 3, benda, ki se je na Reki pojavil na marginah panka in valovih drugega novega vala leta 1987, je bila na Dori čista kot solza, saj je med 18 tekmovalci zbral daleč največ glasov tako žirije kot gledalstva. Ali kot nam je to pokomentiral svobodni novinar iz Zagreba Goran Ivanović, tudi sodelavec glasbene redakcije Radia Študent v Ljubljani: "Saj ne, da bi bili Let 3 kakšni obstranci. Glasovi žirije so bili pričakovani. Veliko bolj me je presenetila publika, ki je dominantno glasovala zanje. Verjetno zaradi tega, ker je tema njihove pesmi načela ta hip najbolj aktualno vsebino: vojno v Ukrajini."

Vselej ironični oziroma sarkastični Let 3 so na odru nastopili naličeni in v vojaških plaščih, ki so jih med nastopom odvrgli. Izkazalo se je, da imajo spodaj oblečene korzete, v zadnjice pa zataknjene rdeče vrtnice. Ob koncu komada se pojavi še "psihopat" z anagramom Lenina na čelu in dvema velikima raketama, ki nezadržno spomnita na njihove nastope pred časom, okitene z enormnimi falusi. Reška skupina, ki se nikoli ni branila biti družbenokritična, pravi, da gre za protivojno pesem, s katero okrcajo Putina in Lukašenka, in da je za ta čas več kot aktualna. V besedilu med drugim pojejo: "Tisti mali psihopat. Mama, grem v vojno. Mali, podli psihopat. Krokodilski psihopat." Mimogrede, sladokusci bodo v refrenu "trajna-nina" zaznali tradicijo istrskega melosa oziroma njegove posebne tonalnosti.

"Želimo poslati sporočilo tistim, ki mislijo, da je planet njihova igrača, in z vsemi upravljajo kot z marionetami. Trenutno je Putin izrazit maneken tega stila," je dejal basist benda Damir Martinović - Mrle. Naslov pesmi lahko pomeni starodavno abecedo, krvno skupino šč, vzdih ob orgazmu ali pa meditacijo, pa je razlaga naslova Mama ŠČ. Pred Doro naj bi bili zadnjih hip spremenili kostume, v katerih so nastopili. Kot pravijo, so prvotno načrtovali, da bodo njihova oblačila simbolizirala apokalipso s petimi jezdeci: vojno, kugo, smrt, lakoto in hrvaško politično stranko HDZ, ki po njihovem mnenju simbolizira prve štiri. Zadnji trenutek so si nato premislili.

"Res lepa hvala vsem! Trudili smo se, ampak tega nismo pričakovali," je ob najavi zmage izjavil pevec Zoran Prodanović - Prlja. Mrle pa je v prepoznavnem slogu dodal: "Kot stvari stojijo, je videti, da smo ga najebali!" Pristavil je, da so pesem naredili zase in ne za Doro ali Eurosong. Pa vendar, sta oba povzela, se veselijo "light showa v Manchestru, pardon v Liverpoolu", zmago pa so posvetili "miru in ljubezni na svetu".

Slovenci že nekaj časa vemo, kdo nas bo zastopal na Evroviziji v Liverpoolu. Brez izvedbe Eme je ta čast pripadla mladi skupini Joker Out s pesmijo Carpe Diem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta