(FOTO) Prizor, ki se je še pred kakšnim letom zdel povsem nemogoč: Večno mlada in združena Abba

Denis Živčec Denis Živčec
30.05.2022 17:14

Najslavnejša švedska četverica blestela na premieri svojega hologramskega šova Voyage, aplavz jih je ganil do solz.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdaj in morda nikoli več. Björn, Frida, Agnetha in Benny so se skupaj za en večer vrnili med oboževalce. 
Profimedia

Ponujali so jim milijone, da bi še enkrat stopili na oder ali se vsaj skupaj pokazali v javnosti, zdaj je najslavnejša švedska četverica to naredila sama od sebe. Ker je sama tako želela. Zgodilo se je zdaj in prav mogoče je, da se ne bo nikoli več. Bilo je čustveno potovanje. Člani skupine Abba so vstopili v zadnji skupni del svoje kariere. Glasba jih je naredila nesmrtne, projekt hologramskih koncertov v Londonu, ki je pospremil njihov zadnji album Voyage, pa večno mlade.

V ponedeljek je v posebej za to priložnost zgrajeni areni Abba v londonskem olimpijskem parku potekala vaja za prvi hologramski nastop, v četrtek je šov Voyage doživel premiero. Nanj so prišli tudi 72-letna Agnetha Fältskog, nekdaj znana kot lastnica najbolj seksi zadnjice na svetu, 76-letna Anni-Frid Lyngstad, ki si med hojo po novem pomaga s palico, 75-letni Benny Andersson in 77-letni Björn Ulvaeus. Kar je bilo, je bilo, nekdanji zakonci so zamere pustili za seboj. Pevki, ki kljub zrelim letom na albumu Voyage še vedno zvenita vrhunsko, sta žareli v elegantni belini, Björn je nosil eleganten suknjič, Benny pa s pisano opravo spomnil na odštekana sedemdeseta. Pred tem so si delček šova ogledali že na ponedeljkovi vaji.

Abba leta 1974
Reuters

"Sedeli smo v temi, tako da nas nihče ni videl," je priznal Ulvaeus. V intervjuju za britanski Mirror je priznal, da je bilo zanj izjemno čustveno na odru gledati več desetletij mlajšega sebe. Uspešnice Abbe v šovu na odru izvajajo hologrami četverice, ki jim pravijo tudi abbatarji. Videti so tako, kot so bili pevci videti na vrhuncu slave konec sedemdesetih. Abbatarje je pomagala ustvariti 85-članska ekipa podjetja Georgea Lucasa, poznanega kot avtorja Vojne zvezd. V produkciji so uporabili 160 kamer, gibi so avtentični, saj so jih prispevali pravi člani Abbe, ki so med ustvarjanjem hologramov nosili posebne obleke s pametno tehnologijo.

"V času, ko so oboževalci v areni, verjamejo, da smo resnični in smo na odru. Takrat so na koncertu skupaj z Abbo. Igramo miselne trike z njimi in oni so nam to pripravljeni dovoliti," je navdušen Ulvaeus. Šov so za javnost odprli dan po premieri, ogledati si ga bo mogoče vsaj do maja prihodnjega leta. Frida je pred premiero dejala, da se najbolj veseli videti sebe med prepevanjem skladbe Mamma Mia, pri tem pa je verz "Kar pomnim, si me varal" spremenila v "Kar pomnim, sem mislila nate". Simboličen pokop nekdanjih zakonskih težav torej.

Abba danes
Profimedia

Hologramsko Abbo iz 70. let na odru spremlja desetčlanska zasedba, ki igra v živo. Tisti, ki so pričakovali vrtoglave cene vstopnic, so se ušteli. Sicer se zelo razlikujejo, a je v dvorano mogoče priti že za okoli 25 evrov. Udeležba na premieri je bila po pričakovanjih eminentna, med gosti sta bila tudi švedski kralj Carl Gustaf in kraljica Silvia, pa pevka Kylie Minogue, igralka Keira Knightley in drugi. Po koncu 90-minutne predstave so na oder stopili tudi resnični člani Abbe. Dolg aplavz jih je ganil do solz. Pobud za ponovno združitev je bilo skozi leta nešteto, a če so trije ideji nekako bili naklonjeni, se je Agnetha, ki živi zelo odmaknjeno življenje na švedskem otoku Ekerö, temu upirala. Želela je, da oboževalcem v spominu ostane mlada Abba, pa tudi nikoli javno izrečenih zamer je v sebi nosila preveč. Čas je zacelil rane, sodobna tehnologija pa je poskrbela, da bo švedska pop boginja na odru večno takšna, kot je bila leta 1979. Skupina se je leta 1984 razšla, konca sicer niso nikoli uradno naznanili. "Brez dvoma zadnji" album Voyage, ki je izšel novembra lani, jim je prinesel tudi prvi grammyjevsko nominacijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta