HBO v številu emmyjev krepko premagal Netflix

Denis Živčec
13.09.2022 16:20

HBO je odnesel kar 12 kipcev od 25 v najprestižnejših kategorijah. Že pred tem je blestel v tehničnih kategorijah in skupno zbral 38 emmyjev. Netflix jih je dobil le 26.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Emmyja je v imenu serije Nasledstvo, najboljše dramske serije minulega leta, sprejel scenarist Jesse Armstrong.
Reuters

Zdi se, da gre vse manj za televizijo. Čeprav naj bi šlo za televizijske nagrade. A bolj kot za tekmovanje med televizijskimi mrežami gre leta 2022 za neskončen spopad med pretočnima platformama Netflix in HBO, ki sta v zadnjih letih temeljito spremenili naše navade pred malimi zasloni.

Nasledstvo in Ted Lasso sta velika zmagovalca ponedeljkove podelitve televizijskih nagrad emmy, ki je prvič po letu 2019 ponovno potekala v Microsoftovem gledališču v Los Angelesu. Serija Nasledstvo je prejela emmyja za najboljšo televizijsko dramsko serijo, Ted Lasso pa je že drugo leto zapored prejela emmyja za najboljšo komično serijo.

HBO-jeva serija Nasledstvo se osredotoča na družino Roy, disfunkcionalne lastnike Waystar RoyCo, svetovnega medijskega in gostinskega imperija, ki se borijo za nadzor nad podjetjem zaradi negotovosti glede zdravja družinskega patriarha Logana Roya (Brian Cox). Pred ponedeljkovo podelitvijo nagrad je vodila s 25 nominacijami, na podelitvi je osvojila skupaj štiri nagrade. Med drugim je bil Matthew Macfadyen nagrajen za stransko vlogo za lik Toma Wambsgansa.

Priljubljena komedija Apple TV+ Ted Lasso o angleški nogometni ekipi in njenem ameriškem trenerju pa se lahko pohvali tudi z nagrado za glavno moško vlogo, ki jo je prejel Jason Sudekis.

Netflixova serija Squid Game, ki je konec minulega leta obnorela svet, val navdušenja pa se je nato izjemno hitro polegel, se je zapisala v zgodovino s tem, da je Lee Jung-jae prejel nagrado za najboljšega igralca, kar je prva nagrada za najboljšo igro v tujem jeziku. Južnokorejska serija o igri preživetja je bila tudi med nominiranci za najboljšo televizijsko dramsko serijo. Skupaj je Squid Game prejela šest emmyjev, še za najboljšo režijo, najboljšo gostujočo dramsko igralko Lee Yoo-mi in tri nagrade v tehničnih kategorijah. Krvava Squid Game je bila ena redkih opaznejših Netflixovih serij na letošnji podelitvi. HBO je namreč odnesel kar 12 kipcev od 25 v najprestižnejših kategorijah. Že pred tem je blestel v tehničnih kategorijah in skupno zbral 38 emmyjev, Netflix le 26.

HBO-jeva serija The White Lotus je prejela kar deset emmyjev, tudi nagrado za najboljšo kratko ali antološko serijo. Poleg tega je odnesla še nagradi za igro, nagrado za režijo in nagrado za scenarij ter nekaj nagrad v tehničnih kategorijah.

V kategoriji kratkih ali antoloških serij sta bili nominirani tudi Dopesick in The Dropout. Osvojili sta igralski nagradi. Michael Keaton jo je prejel za vlogo v Dopesick in Amanda Seyfried za vlogo v The Dropout.

Zendaya je za vlogo v seriji Evforija postala najboljša igralka v dramski seriji, in to dve leti po tem, ko je za prvo sezono HBO-jeve serije o življenju najstnikov postala najmlajša zmagovalka v tej kategoriji. Quinta Brunson je prejela svojega prvega emmyja za scenarij za televizijsko uspešnico Abbott Elementary, igralka Sheryl Lee Ralph pa je za vlogo v seriji osvojila nagrado za najboljšo stransko igralko.

Zdaj je že jasno, da se po mučnem koronskem obdobju družabno življenje v Hollywoodu vrača na pota stare slave, saj je prireditev, ki jo je vodil komik in igralec Kenan Thompson, po glamurju in sproščenosti zelo spominjala na predpandemične čase. Hkrati je šlo za prvo velika hollywoodska podelitev po letošnjih oskarjih. In še zanimivost: že v začetku meseca je ameriška Televizijska akademija sporočila, da je nekdanji ameriški predsednik Barack Obama za pripovedovanje v Netflixovi dokumentarni seriji Our Great National Parks prejel emmyja. Obama je pred tem osvojil že dve nagradi grammy, in sicer za zvočni različici svojih spominov The Audacity of Hope in Dreams from My Father. Emmyja je pred Obamo leta 1956 že prejel tedanji ameriški predsednik Dwight D. Eisenhower, čeprav je bila to častna nagrada.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta