Na dan prihajajo mračne skrivnosti zvezdniške fit gurujke: Njeni zaposleni se borijo z vročinskimi krči in hemoroidi

D.Ži
23.02.2023 11:02

Imperij Tracy Anderson, ki so ga pomagali zgraditi tudi številni hollywoodski estradniki, se počasi začenja majati. Vse več bivših sodelavcev govori o nemogočih pogojih dela.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tracy Anderson naj bi bila obsedena s tem, da bi ji kdo utegnil ukrasti kakšno idejo. 
Profimedia

Tracy Anderson je več kot 20 let negovala svoj sloves fitnes gurujke hollywoodske elite. Gwyneth Paltrow, Jennifer Lopez in Madonna so na njenem seznamu elitnih strank. Vse so 47-letnico nekoč hvalile zaradi njenega učinkovitega telovadnega režima.

V zadnjih dveh desetletjih je ime Tracy Anderson med smetano postalo sinonim za fitnes in dobro počutje. Z ustanavljanjem studiev po Los Angelesu, New Yorku, Hamptonsu in Madridu je zvabila najpremožnejše stranke in kmalu je članstvo v TA postalo nekakšen statusni simbol.

Tracy Anderson in premožne stranke, med katerimi je tudi modna oblikovalka Diane von Furstenberg.  
Profimedia

Člani, ki se prijavijo tako zaradi prestiža kot rekreacije, plačajo 900 dolarjev na mesec, da se naučijo metode Tracy Anderson – plesne vadbe v sobi, ogreti na 35 stopinj s 75-odstotno vlažnostjo.

Stroški članstva v spletnem studiu znašajo 90 dolarjev na mesec, za dodatnih 40 dolarjev na mesec pa stranke dobijo tudi dostop do virtualnih tečajev TA Live.

A zdi se, da je njen podjetniški fitnes imperij več, kot se zdi na prvi pogled, poroča Business Insider.

Številni njeni nekdanji zaposleni so začeli govoriti o tem, kaj se dogaja za zaprtimi vrati, da bi razkrili zgodbo o pravnih grožnjah, paranoji in napornih delovnih razmerah, poroča Daily Mail.

Prepotena Nicole Ritchie zapušča studio Tracy Anderson. 
Profimedia

Ena od nekdanjih zaposlenih je trdila, da je Andersonova paralizirana zaradi strahu, da bi ji kdo pametnejši in boljši ukradel ideje, sprožila je sodni postopek proti več nekdanjim trenerjem, ki jih je označila za svoje drugorazredne kopije.

Drugi vir je povedal, da so bila njihova telesa pripeljana do točke zloma zaradi intenzivnosti, ki jo lastnica pričakuje od zaposlenih, poleg tega jih je toplota studia pustila izčrpane in dehidrirane.

Potem ko se je Tracy leta 2009 odmevno sprla z eno svojih najvidnejših strank, Madonno, so mediji začeli raziskovati ozadje njenega poslovanja. Pevka naj bi se bila naveličala trenerkinih ukazov, Tracy pa je kasneje Madonno celo fizično napadla. 

Gwyneth Paltrow je bila njena prva hollywoodska stranka in navdušena nad rezultati se je odločila investirati v to podjetje. Pripeljala je tudi kup zvezdniških strank.

Tracy Anderson naj bi z zaposlenimi ravnala kot s sužnji.
Profimedia

Leta 2009 je igralka za New York Times povedala: "Tracy Anderson je moja rešiteljica. Po dveh carskih rezih, treh operacijah kile in nesreči pri jahanju, v kateri sem imela 10 zlomljenih kosti, je bila edina, ki mi je lahko ponovno sestavila telo.''

Med strankami so bile tudi Alessandra Ambrosio, Nicole Richie in Kelly Ripa. Življenje zaposlenih sicer ni bilo tako zvezdniško, saj jih je večkrat obtoževala, da so ji ukradli ideje in kršili konkurenčne klavzule. Vložila je tožbo proti Megan Roup, ki je ustanovila The Sculpt Society leta 2017, kmalu po tem, ko je zapustila skupnost Andersonove.

Anderson je Roup med drugim obtožila kopiranja koreografskih gibov, sekvenc in rutin ter kršitve pogodbe o nerazkritju podatkov. Roup je trditve zanikala in tožbo označila za lahkomiseln in neizzvan poskus ustrahovanja konkurence.

Trenerji, v glavnem gre za profesionalne plesalce, trdijo, da so bili kljub privlačni fasadi prisiljeni delati v težkih razmerah. Ne samo, da so se pritoževali nad preveč tekmovalnim vzdušjem in nizko plačo, prisiljeni naj bi bili delati do izčrpanosti. V eni izmeni naj bi izpeljali kar štiri tečaje, med katerimi nikoli niso smeli nehati plesati.

"Izčrpavajoči treningi so mnoge izmed njih pustili izčrpane, dehidrirane, z bolečinami v hrbtu in vročinskimi krči," je povedalo več nekdanjih trenerjev.

Gwyneth Paltrow je v oddaji Oprah Winfrey večkrat promovirala metodo Tracy Anderson.
Profimedia

Eden od trenerjev, ki je želel ostati neimenovan, je dodal: ''Ne moreš vsak dan tako zabijati svojega telesa v tla. Stvari začnejo iti narobe. Raztrgani diski, hemoroidi. Ne moreš vstati. Vse to vpliva na vsakdanje življenje.''

Tudi  vlaga v studiih naj bi bila idealen teren za razvoj mikrobov. Njihovih pritožb v podjetju ni slišal nihče. Priljubljenost programa je z leti začela upadati. Anderson je v zadnjih letih začela redkeje izvajati treninge, pred kratkim pa je zaprla enega od svojih studiev v Los Angelesu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta