Nemo se deklarira kot nebinarna oseba. Pa veste, kaj to sploh pomeni?

D.Ži
15.05.2024 10:16

Švica je slavila na Pesmi Evrovizije, gledalci pa razpravljajo o tem, kaj pomeni, da je največje evropsko glasbeno tekmovanje osvojila nebinarna oseba.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nemo je čez noč postal_a obraz nebinarnosti v Evropi, ves čas s seboj nosi tudi zastavo nebinarnosti. 
EPa

Dva tekmovalca/tekmovalki letošnjega izbora za Pesem Evrovizije se razglašata za nebinarni osebi. Nemo iz Švice in Bambie Thug z Irske se ne opredeljujeta za moškega ali žensko,  za nagovarjanje v angleščini uporabljata tudi posebne zaimke "they/them", kar je področje, ki ga slovenščina še mora jasneje določiti. 

"Čudovito je vedeti, da letos nisva sama in da sva v tem skupaj. Imava toliko skupnega, razumeva se in lahko deliva izkušnje drug z drugim. Zelo sva hvaležna_i za to. Pomembno je, da se letos lahko predstaviva ljudem, saj je veliko umetnikov, kot smo mi," pravi Nemo.

Nemo na züriškem letališču. 
Epa

Nemo Mettler je zmaga_la na tekmovanju za pesem Evrovizije s pesmijo The Code, za katero pravi, da je deloma navdihnjena z resničnim življenjem. "Skladba govori o potovanju, ki se je začelo s spoznanjem, da nisem ne moški ne ženska. Iskanje samega sebe je bil zame dolg in pogosto težak proces. Toda nič ni boljšega od svobode, ki je prišla s spoznanjem, da sem nebinarna oseba," pravi Nemo.

Nebinarno ali kot se pogosto reče "enby" (izgovarja se "N-B", okrajšava za nebinarno) je izraz, ki se uporablja za ljudi, ki menijo, da ne spadajo v tradicionalne kategorije moškega ali ženskega spola.

Tudi Bambie Thug z Irske se deklarira kot nebinarna oseba. 
Epa

Kaj to sploh pomeni? O spolu razmišljajo kot o spektru, ne kot o črno-beli sliki. Nebinarni ljudje se lahko identificirajo kjer koli znotraj, zunaj ali med tradicionalnimi spoli. Nekateri se morda sploh ne identificirajo s konceptom spola, medtem ko se drugi morda počutijo fluidno in v svoji spolni identiteti mešajo moške in ženske vidike.

Spolne identitete in biološkega spola tako ne gre enačiti. Biološki spol določajo geni in telesne značilnosti, medtem ko je spolna identiteta notranji občutek posameznika v kontekstu družbe in kulture.

Zavod TransAkcija na svoji spletni strani o nebinarnih osebah zapiše tudi: "Nebinarne osebe se lahko definirajo kot transspolne ali pa ne. Prav tako si nebinarne osebe lahko želijo skozi proces medicinske tranzicije ali ne. Vse je odvisno od potreb in želja posamezne nebinarne osebe. Dejstvo, da je nekdo nebinarna oseba, nam tudi ne pove, kakšna je spolna usmerjenost te osebe."

Več o tem, kdo je nebinarna oseba, pa tudi o tem, kaj pomenijo besede androgenost, aseksualnost, bifobija, homofobija, panseksualnost, spolna fluidnost in druge, si lahko preberete v slovarju, ki so ga pripravili na zavodu TransAkcija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta