Na eni najbolj kontroverznih Evrovizij zmagala Švica, razočarani Hrvati ne skoparijo z jeznimi in žaljivimi komentarji

Protesti, več sto policistov pred Areno v Malmöju in neprijetno pričakovanje, kaj se bo zgodilo, če zmaga Izrael, je pospremilo finale 68. Pesmi Evrovizije, ki se je končalo s prvo zmago Švice po letu 1988 in 23. mestom Raiven.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nemo je nekaj tednov kraljeval_a na vrhu stavnic, nato je Švico na stavnicah prehitela Hrvaška in v dneh pred finalom še Izrael. Zmaga je zato presenečnje.
Reuters

Razpletlo se je! Na 68. Pesmi Evrovizije v švedskem Malmöju je zmagala Švica. Skoraj je Nemo Mettler, skozi evrovizijsko sezono nekaj časa velik_a favortik_a oboževalcev, že obupal_a, saj je na dan finala na stavnicah Švica bila tretja, prehitela sta jo Hrvaška in Izrael. Nemo je zmagal_a s skladbo The Code, ki je delno navdihnjena z resničnim življenjem.

"Govori o potovanju, ki se je začelo s spoznanjem, da nisem ne moški ne ženska. Iskanje samega sebe je bil zame dolg in pogosto težaven proces. Toda nič ni boljšega od svobode, ki je prišla s spoznanjem, da sem nebinarna oseba," pravi Nemo, ki se je rodil_a v Bielu, manjšen dvojezičnem mestu v kantonu Bern. Zaslovela_a je leta 2016, leta 2020 je začel_a pisati in producirati glasbo tudi za druge glasbenike. Že od majhnega igra violino, pa tudi klavir in bobne. Pravi, da je je vesel_a, da je lahko odraščal_a v okolju, kjer je bil_a sprejet_a tak_a kot je. Poznavalci letošnji švicarski nastop ocenjujejo kot enega najbolj dodelanih in brezhibno izvedenih v zgodovini festivala. Gre za prvo javno deklarirano nebinarno osebo, ki je zmagala na Evroviziji. 

Razočaranje na Hrvaškem je veliko

Švica je nazadnje zmagala davnega leta 1988, ko jo je v Dublinu zastopala kanadska pevska diva Celine Dione, gre za državo, v kateri se je Evrovizija leta 1956 tudi rodila. Švica je do zdaj zmagala dvakrat, prvič leta 1956, ko jo je na domačih tleh zastopala legendarna Lys Assia s skladbo Refrain.

Reuters

Drugo mesto ja zasedel veliki favorit, Hrvat Baby Lasagna s skladbo Rim tim tagi dim. Razočaranje na Hrvaškem je veliko, negativni, tudi žaljivi, homofobni komentarji na račun Nema kar dežujejo, čeprav gre za najboljšo hrvaško uvrstitev doslej. V nedeljo Baby Lasagni na zagrebškem Trgu bana Jelačića pripravljajo veliki sprejem z Let 3, Tajči in Emilijo Kokić. "Presenečen sem, kako srečen sem. Mislil sem, da bom bolj žalosten, ker smo izgubili, pa nisem," pravi Lasagna. 

Leto 2024 je prineslo tudi dokončno spoznanje. Nihče se več ne more sprenevedati in trditi, da je Evrovizija povsem apolitični dogodek. "Toliko vsega je narobe, da se zdi, kot da je zadnja Evrovizija," je čudno vzdušje pred začetkom finala pokomentiral španski novinar v tiskovnem središču.

EPa

Nepisano pravilo, da na Evroviziji vsakih sedem let zmaga država, ki še nikoli ni, se je tako sesulo, saj je na dan finala vse kazalo na zmago Hrvaške. Hrvaški Rim tim tagi dim je v izvedbi Baby Lasagne celotno malmöjsko Areno spravil na noge, gledalci so ob skladbi, ki poje o dvomih mladega fanta, ki se poslavlja od domačije in svojih mačk, evforično poskakovali in posnemali prepoznavni Markov gib z roko. Še med finalom so skladbi stavnice pripisovale izjemno 52-odstotno verjetnost zmage, Izraelu pa 16-odstotno. 

Skladba Rim tim tagi dim je med evrovizijskimi oboževalci že skoraj ponarodela.
Epa

Raiven zadovoljna z nastopom, a razočarana nad žiranti

V finalu je kot 22. po vrsti nastopila tudi naša Raiven s skladbo Veronika. Osvojila je 23. mesto. Opravila je še en brezhiben nastop, ki v Areni požel glasen aplavz. Nastopila je za Švico in pred Hrvaško. Pravi, da se je po koncu tekmovanja zjokala, ker se je začela zavedati, da je njenega evrovizijskega potovanja konec, bi pa na izboru z veseljem še kdaj sodelovala, saj je šlo za eno najlepših izkušenj v njenem življenju. Nekoliko razočarana je, kako malo točk so ji namenile žirije, vrhunec malmöjske avanture pa zanjo ostaja uvrstitev v finale. V polfinalu je bila deveta. Na vprašanje, ali ji je kaj žal, da ni zavzela bolj jasnega stališča do sodelovanja Izraela, je na kratko in jedrnato odvrnila zgolj: "Ne." 

Točke slovenske žirije je v dvorano sporočila Lorella Flego. Slovenski žiranti so 12 točk namenili Franciji, 10 Švici, 8 Portugalski, 7 Armeniji, 6 Hrvaški, 5 Luksemburgu, 4 Srbiji, 3 Italiji, 2 Grčiji in 1 Irski. Slovenija je po telefonskem glasovanju dobila le 12 točk. 

V slovenski žiriji so bili Lea Sirk (predsednica), plesalec in koreograf Matevž Česen, Filip Vidušin (pevec skupine LPS), producent Martin Štibernik in pevka Maja Keuc.

Slovenski gledalci so 12 točk namenili Hrvaški, 10 Izraelu, 8 Ukrajini, 7 Franciji, 6 Cipru, 5 Srbiji, 4 Švici, 3 Italiji, 2 Irski in 1 Švedski

Slovenija je dobila 3 točke azerbajdžanske žirije, 10 točk so nam podarili Hrvati in 2 Albanci.

Po glasovanju strokovnih žirij je vodila Švica. Največ glasov ljudstva prejel hrvaški predstavnik (337), sledila je izraelska predstavnica Eden Golan s 323 glasovi, ukrajinski duet je prejel 307 točk ljudstva, Švica pa 226. Zadnja je na koncu bila Norveška.

Raiven je z ekipo izvedla brezhiben nastop, na katerega smo Slovenci lahko ponosni. 
Epa

Evrovizijski blišč in palestinske zastave

Največjo glasbeno zabavo na svetu so v najbolj večkulturnem švedskem mestu spremljali protesti in številne polemike glede sodelovanja Izraela, ki mu zveza EBU kljub nasilju v Gazi ni zaprla vrat izbora, tako kot je to naredila Rusiji in Belorusiji, pevka Eden Golan pa je kljub glasnim žvižgom in propalestinskim sloganom v dvorani na stavnicah pred polfinalom zasedala drugo mesto. Žvižge v dvorani je EBU s posebno tehnologijo v televizijskem prenosu spremenila v zvok aplavza, kar se mnogim zdi nezaslišano. 

Dvorana je vpila, žvižgala in skandirala, Eden Golan pa je visoko v zrak dvignila izraelsko zastavo. 
Epa

Zaradi sodelovanja Izraela je Evrovizija potekala v znamenju izjemno strogih varnostnih ukrepov, ki so precej ohladili evrovizijsko vzdušje v mestu, slednje je postalo nadrealistična mešanica barvitega evrovizijskega blišča, palestinskih zastav ter nalepk, plakatov in letakov s pozivi k bojkotu Izraela, na dan finala je v malmöjskem klubu Plan B potekala tudi alternativna, potestna "evrovizija brez genocida" Falastinvision. "Evrovizija, združeni v genocidu," so vpili protestniki. Več protestov je času finala potekalo tudi pred areno, nad protestniki in obiskovalci je bdelo več sto policistov. Nekaj ljudi so celo pridržali. 

Raiven je osma slovenska predstavnica, ki se ji je uspelo uvrstiti v finale. Pripravila je točno takšen nastop, kakršnega si je želela. 
Reuters

Škandal z Nizozemcem

Prav na dan finala je v Malmöju odjeknil še veliki škandal, saj je EBU sporočila, da nizozemski predstavnik Joost Klein v finalu ne bo sodeloval. Razlog za izključitev je preiskava zaradi prijave neprimernega obnašanja. Klein že v petek ni sodeloval na generalkah za finalni nastop, kot razlog so pri EBU navedli policijsko preiskavo, saj naj bi se bil pevec nasilno obnašal do članice produkcijske ekipe. Incident se zgodil v četrtek po polfinalnem nastopu. Ko je nizozemski predstavnik prišel z odra, ga je ena izmed snemalk proti njegovi volji snemala. "Klein naj bi večkrat poudaril, da si snemanja ne želi in naj s tem preneha, a naj ga ne bi upoštevala, pojasnjujejo pri nizozemski televiziji Avrotros. 'Zato se je Klein grozeče premaknil proti kameri. Ob tem se snemalke za kamero ni dotaknil,' so pripisali. Dodali so, da so se zaradi dogodka večkrat slišali z EBU in predlagali več rešitev, a se je nato zveza odločila za diskvalifikacijo Kleina. 

Italijanka Angelina Mango, zmagovalka Sanrema, je imela v dvorani veliko obževalcev.  
epa

Novica je užalostila, pa tudi razjezila številne Nizozemce, ki so pripotovali v Malmö, mnogi so nezadovoljstvo z žvižgi in vzklili v areni, v kateri je bilo 9000 gledalcev, izrazili tudi med nastopom izraelske predstavnice. Nizozemski gledalci so sicer lahko glasovali. 

Rim tim tagi dim! Hrvaška je v Malmö prišla po tako dolgo želeno zmago, drugo mesto je zato precej grenko. 
Epa

Da je bilo vzdušje še bolj živčno, je v četrtek poskrbela italijanska televizija RAI, ki je pomotoma razkrila rezultate polfinalnega glasovanja, v katerem je Eden Golan prejela skoraj 40% vseh glasov italijanskih gledalcev.

Alyona alyona in Jerry Heil iz Ukrajine. Nastop, ki je mnoge s svojo dramatičnostjo globoko pretresel. 
Epa

Najbolj so se Evrovizije veselili prav Hrvati, ki jih je v zadnjih tednih, ko je Baby Lasagna kraljeval na vrhu stavnih lestvic, zajela prava evrovizijska evforija. Nastop hrvaškega predstavnika sta že v torek nekaj pred polnočjo pohvalila tudi hrvaški premier Andrej Plenković in zagrebški župan Tomislav Tomašević. V pričakovanju visoke uvrstitve ali celo morebitne zmage je Zagreb prvič organiziral tudi javni ogled finalnega večera na Evropskem trgu v središču prestolnice, za april in maj 2025 pa že nekaj časa ni bilo mogoče najeti zagrebške Arene. 

Alyona alyona in Jerry Heil iz Ukrajine. Peli sta o Materi Terezi in Devici Mariji. 
Reuters

Pesem Evrovizije je švedski Malmö gostil po lanski zmagi švedske predstavnice Loreen s pesmijo Tattoo v britanskem Liverpoolu. Mesto je že tretjič gosti evrovizijski izbor, doslej so ga pripravili že leta 1992 in 2013. Švedska sicer tekmovanje za pesem Evrovizije gosti sedmič, gledalce je tokrat ob začetku prenosa pozdravila švedska prestolonaslednica, princesa Victoria, ki je bila tudi v dvorani, Martina Österdahla, velikega šefa Evrovizije, pa so gledalci izžvižgali. V prestolnici Stockholm je evrovizijski izbor potekal leta 1975, 2000 in 2016, v drugem največjem mestu Göteborgu pa leta 1985. Malmö je, kljub napetemu vzdušju, goste z vseh koncev sveta očaral s svojo prijaznostjo, gostoljubjem in kulturno pestrostjo. Prijazni domačini, pa tudi brezpogojno zvesti oboževalci bi si zagotovo zaslužili bolj sproščeno in manj kontroverzno Evrovizijo, kljub dobremu šovu. In zaključek zmešane Evrovizjie? Nemo domov odhaja  po nesreči razbito zmagovalno trofejo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta