Hrvate lahko za zmago na Evroviziji resno skrbi: V Italiji po nesreči razkrili šokantne rezultate glasovanja v polfinalu

Zadnje tedne se v evrovizijskem svetu vse vrti okoli Hrvata Baby Lasagne, razkritje rezultatov italijanskega glasovanja pa kaže, da je prava favoritka morda v resnici povsem druga država.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Eden Golan je zbrala skoraj neverjetnih 40 odstotkov glasov Italijanskih gledalcev. 
Reuters

Evropa, imamo ga! Škandal, in to še pred koncem evrovizjiskega tedna. Zgodilo se je ob koncu drugega polfinala Pesmi Evrovizje v Malmöju, ko so v Italiji - bojda nehote - javnosti razkrili rezultate telefonskega glasovanja italijanskih gledalcev. Italijanska predstavnica Angelina Mango ta večer sicer ni bila med tekmovalci, svojo skladbo La Noia, s katero je zmagala na Sanremskem festivalu, je zgolj predstavila, a Italijani so vendarle smeli glasovati. Proti evrovizijskim pravilom je nato televizija RAI z grafiko razkrila, da je neverjetnih 40 odstotkov glasov njihovih gledalcev prejela izraelska predstavnica Eden Golan, ki so jo gledalci v areni na generalki in v polfinalu izžvižgali, zveza EBU pa je nato žvižge v televizijskem prenosu očitno s posebno tehnologijo utišala. 

Eden Golan so v dvorani izžvižgali, a svoj nastop je izvedla suvereno.  
Leonhard Foeger

Izraelka je s skladbo Hurricane zbrala kar 39,3 odstotka italijanskih glasov, 7,32 odstotka je prejel Nizozemec, 6,68 odstotka Albanija, 6,64 odstotka Gruzija, Švicar Nemo, do nedavnega drugi na stavnicah, je prejel le 6 točk oziroma 6,03 odstotka glasov. 

Italijansko razkritje je čez noč vplivalo na stanje na stavnicah. Hrvat Baby Lasagna sicer še vedno ostaja največji favorit, stavci njegovi zmagi pripisujejo kar 40-odstotno verjetnost, pred italijanskim razkritjem je ta bila 43-odstotna. Švica je zdrsnila na tretje mesto, Izrael, ki je sicer že prej bil med najobetavnejšo deseterico, je samo v nekaj urah postal drugi favorit. Zmagi Eden Golan zdaj pripisujejo 17-odstotno verjetnost, odstotek pa bo verjetno še zrasel. 

Kritiki so več mesecev pritiskali na Evropsko radiodifuzno zvezo, naj Izraelu zaradi agresije na Gazo udeležbo na letošnji Evroviziji prepove.
Reuters

V švedskem Malmöju se je pred drugim polfinalnim izborom v središču mesta zbrala množica protestnikov v znak podpore Palestini in proti nastopu izraelske predstavnice Eden Golan na tem glasbenem tekmovanju. Že pred začetkom protestov je bilo v mestu čutiti močno prisotnost policije. Na osrednjem trgu v Malmöju se je zbralo več kot 5000 ljudi. Med protestniki je bila tudi podnebna aktivistka Greta Thunberg.

Eden Golan je večino svoje Evrovizije sicer preživela v hotelu. Zaradi varnosti. 
epa

Čeprav organizator glasbenega tekmovanja Evropska radiodifuzna zveza zatrjuje, da je Evrovizija zgolj glasbeno tekmovanje, pa letos mnoge bode v oči, da je zamižala pri nastopajočem Izraelu, medtem ko Rusiji zadnja leta oz. od napada na Ukrajino ne dovoli udeležbe. Nekateri to povezujejo z dejstvom, da je generalni pokrovitelj Evrovizije, kozmetična znamka Morrocan Oil, izraelsko podjetje. 

Eden Golan se na Evroviziji predstavlja s skladbo Hurricane, ki jo je Izrael za evrovizijski nastop nekoliko prilagodil. Prvotno je pesem namigovala na napad Hamasa 7. oktobra lani, s čimer bi Izrael kršil načelo o nepolitičnosti, ki velja za pesmi, sodelujoče na evrovizijskem tekmovanju.

Eden Golan je stara komaj 20 let.  
Epa

Kritiki so sicer več mesecev pritiskali na EBU, naj Izraelu zaradi agresije na Gazo udeležbo na letošnji Evroviziji prepove, tudi zato, ker se pri zvezi sklicujejo na apolitičnost dogodka in ker, kot omenjeno, niso imeli podobnih težav, ko so zaradi invazije na Ukrajino nastop prepovedali Rusiji.

EPA

Prvi polfinale 68. tekmovanja za pesem Evrovizije je potekal v torek, finale bo v soboto. V torkovem polfinalu se je v finale uvrstila prva deseterica, med njimi tudi slovenska predstavnica Raiven s skladbo Veronika. Kljub stanju na stavnih lestvicah ostaja evrovizijsko finale nepredvidljivo, tudi zato, ker bodo v finalu svoje glasove prispevale tudi strokovne žirije, medtem ko so v polfinalih glasovali le gledalci. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta