O fenomenu Čeferin zdaj tudi TV-serija

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
14.01.2023 17:47

Serija "Superliga - Vojna za nogomet" zdaj tudi v dokumentarni seriji s ključno vlogo Slovenca, ki vodi Uefo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Včeraj je ugledala luč sveta dokumentarna TV serija "Superliga: Vojna za nogomet" s ključno vlogo Aleksandra Čeferina.
Reuters

Včeraj je ugledala luč sveta dokumentarna TV-serija "Superliga: Vojna za nogomet", ki pripoveduje o zgodovinski zmagi predsednika Uefe Aleksandra Čeferina v boju za nadaljnji razvoj evropskega nogometa v skladu s cilji Evropske nogometne zveze in sebičnimi interesi nekaterih največjih evropskih klubov. Ti so želeli čez noč ustanoviti elitno superligo, v kateri bi se med seboj merili le res najbogatejši klubi, s čimer bi uničili odprt sistem evropskih tekmovanj pod okriljem Uefe s svojimi 55 članicami, na primer Ligo prvakov.

Serijo si je moč ogledati na Apple TV in ima štiri dele. Njen režiser je je 44-letni Američan Jeff Zimbalist, tudi dobitnik nagrad Emmy, ki v svoji dosedanji uspešni produkciji med drugim režiral kolumbijsko nogometno-mafijsko tragedijo Two Escobars (2010) o Andresu Escobarju, ki je na svetovnem prvenstvu v ZDA 1994 dosegel avtogol in bil kasneje mafijsko ustreljen, in biografijo o slovitem Brazilcu, nedavno preminulem pojmu nogometne igre Peléju - "Pelé: Birth of a Legend" (2016).

Režiser Jeff Zimbalist
REUTERS

Tokrat je Zimbalist v ospredje postavil evropski nogomet in opisuje dogodke iz aprila 2021, ko so sebični interesi velikih želeli razbiti evropski nogomet ali ga vsak omajati.

Glavni protagonisti serije "Superliga: Vojna za nogomet", ki v seriji tudi nastopajo, so lastnik Real Madrida Florentino Perez, tedanji predsednik Juventusa Andrea Agnelli in Slovenec iz Grosuplja, predsednik Uefe Aleksander Čeferin, ki se je ideji zoperstavil in jo uspešno v kali zatrl.

Za dodatno dramatiko poskrbi dejstvo, da je bil Agnelli velik Čeferinov prijatelj, s katerim sta skupaj reformirala Ligo prvakov, povezana sta celo s Čeferinovim botrstvom Angellijeve hčerke. Po mnenju novozelandskega kritika Jamesa Croota to primerja z izdajo v slogu holivudskih trilerjev ali del ameriškega pisatelja Maria Puza, avtorja znamenitega Botra. Ne glede na vse debate, kaj je najboljša smer za razvoja nogometa in pomembnost klubov za navijače režiserja najbolj zmoti zlasti podla narava predloga.

Novozelandski portal stuff.co.nz je še zapisal, da Čeferinova skromnost in inteligenca, prikazana v seriji, predstavlja velik kontrast arhitektoma ti. superlige Perezu in Agnelliju in nedavnemu obnašanju predsednika Fife Giannija Infantina na Svetovnem prvenstvu v nogometu v Katarju.

Aleksander Čeferin, predsednik Fife Gianni Infantino in emir države Katar šejk Tamim bin Hamad Al Thani ob ogledu finala SP med Argentino in Francijo v Katarju.
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta