Odvisnost od vozil je vse dražja

Rast cen energentov in vozil bo po žepih najbolj udarila gospodinjstva, ki so tako za dostop do trga dela kot družbenega življenja močno odvisna od osebnih avtomobilov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Slovenska gospodinjstva so že danes v samem vrhu EU po deležu proračuna, ki ga namenijo za mobilnost – zanjo odštejejo več kot 16 % prihodkov. Ob trenutnih trendih rasti cen goriv pa utegnejo biti lastništvo, vzdrževanje in poraba jeklenih konjičkov se znatno dražji. Celo tako dragi, da se bo mobilnost najbolj ranljivih skupin prebivalstva poslabšala. Ob slabi ponudbi in dostopnosti javnega potniškega prometa to vodi do sklepa, da bo vse več Slovencev mobilnostno revnih, čeprav javni potniški promet ostaja finančno konkurenčen.

V društvu za sonaraven razvoj Focus so pred kratkim prenovili kalkulator stroškov avtomobila, ga razširili za različne pogone vozil in upoštevali najaktualnejše formule za izračun izpustov CO2. Izračunate lahko tudi, koliko dni na teden delate za lastništvo, vzdrževanje in porabo svojega jeklenega konjička. Morebiti vas bo to spodbudilo, da vsakodnevne opravkih na krajših razdaljah (do 5 km) opravite peš ali s kolesom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.