Pet trikov, kako spravite avto v pogon, ko pritisne mraz

Parkirate svoje vozilo na prostem, brez nadstreška, ki bi ga zavaroval pred jutranjim mrazom pozimi? Za vas smo poiskali pet trikov, kako boste s čim manj težavami spravili avto v pogon, tudi ko zunaj zmrzuje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Petrol D. d.

Preden odpeljete, je seveda najpomembneje zagotoviti, da motor brez težav zaženete. Prav tako ne smete pozabiti na dobro vidljivost iz avtomobila. Z zasnežene strehe vozila je treba pomesti sneg, da se vam ob zaviranju ne vsuje na vetrobransko steklo. Prav tako pa je treba pazljivo čistiti vetrobransko steklo, da ne uničite brisalcev.  Pa veste tudi, kako zagotoviti, da brisalci niti med mirovanjem vozila ne bodo primrznili? Tega in še nekaj koristnih napotkov vam predstavljamo v naslednjih vrsticah.

Pa gremo!

1. Na brisalce nataknite nogavice

Če želite, da bodo brisalci na vetrobranskem steklu vedno primerno opravljali svoje delo, nanje nataknite stare volnene nogavice. Te vam bodo prišle prav tudi na poledenelih tleh okoli vozila, ko boste odstranjevali sneg in led. Enostavno jih potegnite preko čevljev in na ledu vam bo manj drselo.

Petrol D. d.

2. Izkoristite sončne žarke

Ko je mogoče, zvečer parkirajte avto tako, da je vetrobransko steklo obrnjeno proti vzhodu. Če bo zjutraj posijalo sonce, bo že nekoliko stalilo ali vsaj zmehčalo ledeno oblogo na steklu ter vam prihranilo nekaj minut praskanja. Ne najdete strgala za steklo? Pomagate si lahko z ovitkom zgoščenke, ki je več ne potrebujete.

Petrol D. d.

3. Preprečite, da bi vrata primrznila

Pomagajte si kar s sredstvom iz domače kuhinje: na gumijasta tesnila na vratih nanesite nekaj jedilnega olja ali uporabite silikonski sprej.  Enako učinkovit bo glicerin ali vazelin. Če ste to pozabili in so vrata že primrznila, jih nikar ne odpirajte na silo. Poskusite najti vrata, ki niso primrznila, da boste lahko vstopili v vozilo. Za odmrzovanje pa lahko uporabite tudi alkoholno razkužilo za roke, saj alkohol tali led.

Petrol D. d.

4. Zmanjšajte količino vlage v notranjosti

Vlago v kabini avtomobila običajno preganjamo z ogrevanjem in kroženjem zraka, kar pa je posebno v jutranjem mrazu počasno. Količino vlage, ki se čez noč nabira v kabini, zmanjšajte tako, da v platneno vrečo ali staro nogavico natlačite pesek za mačja stranišča. Zrnca namreč dobro vpijajo vlago, zato se je bo manj nabralo na steklih. Če se vendarle nabere, jo najučinkovitejše obrišete z gobico za magnetne table.

Petrol D. d.

5. Natočite kakovostno gorivo

Za gorivo, ki prenese tudi mraz in ščiti motor, boste seveda poskrbeli, še preden pritisne prvi mraz. Goriva Q Max, ki jih lahko natočite na Petrolovih prodajnih mestih, so izjemno učinkovita pri zimskih temperaturah in zagotavljajo optimalne razmere za potek procesov v motorju. Vse to se odraža v ugodnejši porabi, večjih zmogljivostih in zanesljivosti delovanja, zaradi česar so tudi vplivi zgorevanja na okolje manj obremenilni.

Petrol D. d.

Na koncu seveda ne pozabite poskrbeti tudi zase: šal, kapa in rokavice naj bodo vedno pripravljeni pri vhodnih vratih, ustnice namažite z vazelinom, če se odpravljate na daljšo vožnjo, pa si na prodajnem mestu Petrola privoščite še dišečo kavo za na pot in sveže pečene rogljičke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.