Salonski lev se je poslovil

Denis Bende Živčec Denis Bende Živčec
12.08.2024 12:01

Doba razvpitih in zvenečih gostij v medijsko najbolj oblegani loži Dunajske državne opere je končana. Umrl je legendarni Richard Lugner

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Legendarni dunajski salonski lev Richard Lugner je dočakal 91 let. 
Reuters

Odplesal je svoj zadnji dunajski Operni ples in se poslovil. Avstrijski gradbeni mogotec in zvezdnik resničnostnih oddaj Richard Lugner je v ponedeljek umrl v starosti 91 let. Svetovno slavo je dosegel z zvezdniškimi gostjami, ki jih je vsakega februarja gostil v svoji razvpiti loži na Opernem plesu v Dunajski državni operi. Zlasti takrat, ko njegove gostje niso bile po okusu organizatorjev najprestižnejšega evropskega plesa. 

Lugner je pred kratkim prestal operacijo srca, po kateri si ni dobro opomogel. Umrl je v svoji vili na Dunaju. Znan je bil po bleščečih nastopih in javnem prikazovanju svojega burnega zasebnega življenja. A bil je več kot le estradnik. Iz predvojnega otroka Leopoldstadta se je povzpel do enega največjih podjetnikov v državi. Toda Lugner je svojo resnost rad skrival pred kamerami. Ženske na Lugnerjevi strani so lahkotnejšim medijem vselej ponujale veliko raznolikega materiala za poročanje.

Gradbeni baron, splošno znan kot "Mörtel", je vsaj enkrat letno vznemirjal avstrijske elitneže z vprašanjem, kdo bo prišel na Operni ples kot njegov gost. Pripeljal je velike igralske in pevske dive, starlete, pa tudi razvpito Berlusconijevo ljubimko Ruby.  Redno se je satirično pojavljal na ORF. Včasih z ženo, včasih v iskanju partnerice, televizijske kamere so gradbinca spremljale podnevi in ​​ponoči, v zasebnem življenju in na družbenih parketih.

Imel je tudi politične ambicije. Opazovalcem sicer pogosto ni bilo povsem jasno, ali so bile njegove politične kandidature posledica želje po pozornosti, marketinških trikov ali dejanskih političnih apetitov. Leta 1998 je na zveznih predsedniških volitvah dobil 9,91 odstotka glasov. A zapomnili si ga bomo po Opernih plesih. Leta 1994 je tja povabil Ivano Trump, takrat se je že ločila od bodočega predsednika ZDA. Leta 1995 ga je spremljala Sophia Loren. Džentelmensko ni razkril honorarjev svojih gostij.  Faye Dunaway je bila gostja leta 1999. Leta 2003 mu je kar nekaj sivih las povzročila Pamela Anderson, ki je postavila številne zvezdniške zahteve, a medijski vrvež je bil izjemen.

Lugner je bil šestkrat poročen in za sabo pušča štiri otroke. Zlasti njegove zadnje poroke so potekale na očeh javnosti. Precej manj je bilo znanega o prvih dveh zakonih. Pri 29 letih se je poročil s svojo ljubeznijo iz otroštva Christine Gmeiner, s katero sta imela dva sinova. V intervjuju za ORF.at leta 2019 je dejal, da je bil dolgo časa skrivaj zaljubljen v dekle, ki je odraščalo v isti hiši kot on. Christine je bila močno vpletena v ustanavljanje gradbenega podjetja, ki je licenco prejelo leta 1962. Par se je po 17 letih zakona razšel, a prijateljstvo je ostalo. V podjetju je delala do leta 2004. Drugič se je poročil leta 1979 in se ločil štiri leta pozneje. Kmalu po ločitvi je njegova tretja žena Susanne Dietrich po lepotni operaciji padla v komo in umrla. Lugner je imel iz zunajzakonske zveze tudi hčerko, odvetnico, s katero je imel malo stikov, a naj bi jo pred smrtjo obiskal v ZDA. Družbo na njegovem predzadnjem Opernem plesu mu je februarja lani delala legendarna igralka Jane Fonda, a zaradi njenih težav s kolki nista zaplesala. Njegova zadnja gostja je letos bila Priscilla Presley

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta