Si želiš poučno, zabavno in nepozabno izkušnjo?

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
19.04.2023 10:53

Postani eden izmed 800 prostovoljcev, ki bodo sooblikovali Olimpijski festival evropske mladine 2023 v Mariboru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Pigac

Prostovoljstvo je srce vsakega velikega športnega dogodka, kar velja tudi za Olimpijski festival evropske mladine 2023, ki bo med 23. in 29. julijem potekal v Mariboru. Organizatorji največjega večpanožnega športnega dogodka pri nas so napovedali, da bodo za uspešno izvedbo potrebovali približno 800 domačih in tujih prostovoljcev. Slabih 100 dni pred dogodkom smo preverili, kaj vse si prostovoljci lahko obetajo od sodelovanja.

OFEM 2023 bo v Maribor pritegnil skupno več kot 3600 udeležencev iz 48 evropskih držav. Gre za izjemen organizacijski in logističen zalogaj, pri čemer bodo prostovoljci pomagali pri različnih nalogah, od organizacije tekmovalnih in spremljevalnih dogodkov, sprejemanja tekmovalcev in navijačev, postavljanja opreme ter zagotavljanja varnosti na prizoriščih. Prav vsak prostovoljec bo tako igral ključno vlogo pri zagotavljanju uspešnosti OFEM-a 2023.

Povezovanje z organizacijami in zavodi

Marko Pigac

Cilj organizatorjev je pritegniti 700 do 800 motiviranih in zagnanih prostovoljcev, tako iz Slovenije kot tujine. Medtem ko je vključevanje prostovoljcev v izvedbo velikih športnih dogodkov v tujini že ustaljena praksa, v Sloveniji še nimamo izdelane celostne strategije na tem področju. In prav stalna mreža lokalnih prostovoljcev bo ena od največjih zapuščin OFEM-a. Da bi posamezniki pritegnili k sodelovanju, so organizatorji širok nabor ugodnosti, od izobraževanj in usposabljanj, mentorske podpore, prehrane, brezplačnega javnega prevoza po Mariboru in namestitve v primeru večje oddaljenosti od lokacije dogodka do zavarovanja za čas sodelovanja ter certifikata o opravljenem delu, ki služi kot nadaljnja referenca. Izkušnje bodo ovrednotene in analizirane za izgradnjo platforme za nadaljnji uspešni razvoj, ki bo vključevala tudi priročnik za organizatorje neprofitnih športnih prireditev ter digitalno orodje za vodenje in koordinacijo prostovoljcev. Pri pridobivanju prostovoljcev in vzpostavljanju stalne mreže prostovoljcev na področju športa intenzivno sodelujejo s številnimi organizacijami in zavodi, med drugim tudi z Zavodom za zaposlovanje in s partnerjem na področju prostovoljstva Mladinskim kulturnim centrom Maribor.

Katja Žižek, vodja prostovoljcev na OFEM 2023 Maribor dodaja: »V lanskem letu smo prijavili projekt Active, Healthy and Happy Volunteers at European Youth Olympic Festival – Maribor 2023 (Aktivni, zdravi in zadovoljni prostovoljci na Olimpijskem festivalu evropske mladine – Maribor 2023), za katerega smo prejeli 450.000 evropskih sredstev. Prijavitelj projekta je Olimpijski komite Slovenije, in sicer se vsebina projekta osredotoča na prostovoljstvo v športu. S pomočjo tega projekta želimo ustvariti prijazno okolje za prostovoljce in jim v zameno za njihov trud pri organizaciji festivala omogočiti sodelovanje pri aktivnostih, kot so športno udejstvovanje, promocija zdravega življenjskega sloga in sodelovanje pri različnih delavnicah in seminarjih. Imeli bodo tudi možnost spoznati evropske trenerje, trenirali bodo lahko z našimi olimpioni ter se preizkusili v različnih športnih veščinah.«

Točka za prostovoljstvo odgovarja na vsa vprašanja

Organizatorji so skupaj s partnerji v marcu pod južno tribuno stadiona Ljudski vrt odprli tudi uradno Točko za prostovoljstvo, kjer lahko vsi željni novih izkušenj pridobijo vse informacije o tem, kakšne priložnosti ponuja prostovoljstvo. Ljudi želijo predvsem ozavestiti, da je prostovoljstvo velika prednost, saj vsakemu posamezniku daje priložnost za delo na področju, ki ga zanima in je lahko pomembna referenca pri nadaljnjem razvoju karierne poti. Z aktivnostmi, kot so mentorstvo, delavnice, seminarji, družabni in kulturni dogodki, spodbujanje zdravega načina življenja in športnih disciplin, želijo prostovoljcem omogočiti raznoliko paleto novih znanj in izkušenj ter orodij za razvoj socialnih veščin in kariernih potencialov.

Marko Pigac

Kaj je ključ do uspeha pri organizaciji mednarodnega dogodka?

»Intenzivno povezovanje in podpora skupnosti,« pravi Júlia Jančíková, vodja oddelka za prostovoljstvo na EYOF Banska Bystrica 2022. V Banski Bystrici je namreč na OFEM-u sodelovalo več kot 1000 prostovoljcev, kar je bil velik uspeh za najbolj množično večpanožno prireditev v zgodovini Slovaške. »Prostovoljstvo na Slovaškem nima tradicije, zato je bil izziv, pred katerega smo bili postavljeni, toliko večji.« Da so svojo nalogo opravili uspešno, govorijo končni podatki, saj je pri organizaciji prireditve sodelovalo 1034 prostovoljcev, ki so z njimi ostali vse do konca.

Del olimpijske zgodbe si lahko tudi ti!

Projekt prostovoljstva močno podpira tudi nekdanji olimpijec in ambasador OFEM-a Filip Flisar, ki meni: »Moramo se zavedati, da je OFEM 2023 ogromen dogodek, ki se ga udeležijo mladi nadobudni športniki iz cele Evrope. To pomeni, da v naše mesto pridejo mladi, ki so najboljši na svetu, to so bodoči Michael Phelpsi in Luke Dončići. Za vsakega Mariborčana to nekaj pomeni, športna infrastruktura se bo razvijala, prav tako tudi utrip mesta.«

Marko Pigac
Marko Pigac

In tukaj imate priložnost nastopiti tudi vi! »Če bi radi razvili organizacijske in vodstvene spretnosti, je delo prostovoljca na OFEM-u prava odločitev za vas. Izkušnje, ki jih boste pridobili, ne bodo koristile samo drugim, temveč tudi vam samim. Mislim, da je dober športnik tisti, ki se zaveda, da šport ni dober samo zanj, temveč ima tudi družbeno vrednost. Če želite narediti nekaj zase, za družbo in za šport, se pridružite kot prostovoljec. S tem boste naredili nekaj dobrega za vse. Pomagajte, da zmagamo skupaj!« še dodaja Flisar.

Kdo se lahko pridruži in kako?

Del olimpijske zgodbe lahko postane vsak, ki bo na dan podpisa o prostovoljstvu (maja 2023) dopolnil 16 let, za prostovoljce, ki se prijavljajo iz tujine, pa je pogoj za sodelovanje starost 18 let. Prijave potekajo na spletni strani projekta, kjer so na voljo tudi dodatne informacije. Po slednje se lahko v času uradnih ur odpravite tudi na Točko za prostovoljstvo, ki se nahaja pod južno tribuno stadiona Ljudski vrt.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.