Ste že odkljukali vse točke na seznamu za zimski pregled vozila?

Preden gremo pozimi na pot, je nujno zagotoviti, da bomo na cilj prispeli varno in s čim manj stresa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Petrol D. D.

Tudi če zime niso več take, kot so bile nekoč, z metrskimi snežnimi zameti in temperaturami pod lediščem, vas še lahko preseneti kako mrzlo jutro. Sploh če se boste čez vikend ali med zimskimi počitnicami odpravili v višje ležeče kraje, ne pozabite na obvezno zimsko opremo – toplo odejo, strgalo za led, metlico, zaganjalne kable, snežne verige – da ne obtičite po nepotrebnem. Pa tudi na vsakdanje zimske poti v službo ali šolo je dobro avto pripraviti, še preden nastopijo zimske razmere. Za vas smo sestavili seznam, na kaj ne smete pozabiti.

1. Sredstvo proti zmrzovanju hladilnega sistema

Za zaščito hladilnega sistema pred zmrzovanjem je treba z antifrizom doseči vrednost vsaj -25 ºC. V skrajnih primerih lahko premajhna zaščita proti zmrzovanju povzroči poškodbe motorja.

Petrol D. D.

2. Tekočina za pranje stekel

S tekočino za pranje stekel ne skrbite samo za stekla, temveč tudi za mehanizem in odprtine, skozi katere škropi tekočina. Ko zvečer parkirate vozilo, na kratko sprožite pranje stekel, da odstranite ostanke posipa proti ledu. Drobni trdni delci lahko namreč pri jutranjem odstranjevanju ledu poškodujejo stekla. Ne pozabite redno čistiti tudi notranje strani stekel, da vas ne bo ovirala difuzna svetloba nasproti vozečih vozil.

Namig: Če tekočino za pranje stekel redčite, upoštevajte, da so temperature med vožnjo lahko precej nižje kot pri mirujočem avtu.

3. Preglejte gumice brisalcev

Preverite stanje brisalcev, kajti guma, iz katere so narejene metlice, je v mrazu manj prožna, zato je vsaka obraba še toliko bolj opazna. Ne pozabite, da imajo sodobni avtomobili senzorje, ki samodejno zaznavajo vlago na steklu in delujejo sekvenčno, zato večkrat obrišejo steklo. Če temu prištejemo še led, se lahko metlice hitro poškodujejo.

Namig: Metlice čez noč oblecite v stare nogavice, ker se tako ne prilepijo na steklo.
Petrol D. D.

4. Odstranite listje pod steklom

Odstranite listje, ki se je nabralo pod vetrobranskim steklom, ker lahko prodre pod mehanizem brisalcev in tam zablokira kanale za odvod vode. Zaradi tega lahko pozimi v kabino vozila vdre vlaga, poškodujejo pa se tudi pogonski sklopi v vozilu.

5. Izmerite profile na pnevmatikah

Zimske pnevmatike morajo imeti 3 milimetre profila, kar najlaže preverite s kovancem za 1 evro ali za 2 evra, saj njuna zunanja obroba meri natanko toliko.

Namig: Prepričajte se, da tlak v pnevmatikah ustreza priporočilom proizvajalca, najdete jih na tablici v vozilu, pritrjeni pri sovoznikovih vratih.

6. Preverite stanje akumulatorja

Mraz vpliva na elektrokemične procese, ki proizvajajo napetost v akumulatorjih. Ko temperatura pade pod ledišče, se zmogljivost akumulatorja zmanjša za dobrih 20 odstotkov, poleg tega se zgosti tudi olje, zato zaganjalnik potrebuje več električnega toka, da požene vozilo.

7. Nastavite žaromete

Pri žarometih ni pomembno samo, da svetijo dovolj močno, temveč tudi v pravi smeri. Medtem ko lahko stekla žarometov očistite sami, se je o jakosti in kotu najbolje prepričati pri avtomehaniku.

8. Vozilo redno perite

Pesek in sol, s katerima pozimi posipajo cestišča, da bi bila ta manj spolzka, seveda vplivata tudi na vaše vozilo, še posebno če je to že malce v letih. Po zimskih vožnjah je zato priporočljivo vozilo pogosteje sprati z vodo, da odstranite pesek in sol, kar velja tudi za podvozje.

9. Natočite ustrezno gorivo

Pred mrazom in drugimi vplivi zaščitite tudi motor vozila. To lahko storite z izbiro kakovostnega goriva. Visokokakovostna goriva Q Max iz Petrola zagotavljajo optimalno delovanje motorja v vseh razmerah.

Ko ste preverili vse točke z zgornjega seznama, se le še toplo oblecite in uživajte na svojih zimskih poteh. Gremo?

Petrol D. D.

Še nekaj napotkov za varno zimsko vožnjo:

  • Če se na vozilu pojavita led in sneg, ju morate pred vožnjo povsem odstraniti. Vozilo mora biti popolnoma očiščeno, da zagotovite najboljši pregled nad zunanjostjo in najboljše razmere za vožnjo.
  • Varnostna razdalja v običajnih voznih razmerah ne sme biti krajša od razdalje, ki jo prevozite v dveh sekundah (pri hitrosti sto kilometrov na uro je to vsaj 56 metrov), pozimi ali v megli pa naj bo še večja, saj je zavorna pot na poledenelem ali mokrem cestišču kljub zimski opremi daljša.
  • Izogibajte se hitrim premikom z vozilom in le zmerno pritiskajte na plin. Namesto zaviranja raje prestavite v nižjo prestavo in pustite, da motor zavira sam.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.