(TOTI LIST) Ekskluzivni intervju s Pahorjem: "Naredil sem korak dlje. Zdaj sem nemoralna avtoriteta!"

Borat P. Ahor
09.09.2024 06:00

Še predsednica republike Nataša Pirc Musar je ocenila, da, citiramo, "v goste ne vabiš nekoga, ki zanika mednarodno pravo in ustanovno listino OZN".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Borut Pahor in Tzipi Livni na Bledu.
Fotomontaža: Toti list

Gospod predsednik, hvala, da ste si vzeli čas za ta intervju.

"Seveda. Za vas vedno, ker ste blizu opciji, ki je blizu tudi meni."

Najbrž veste, da nismo ravno blizu vaši SD.

"Ah, šaljivci. Saj ste satirični medij, mar ne? Ne, ne SD. To je zgodovina, o kateri ne govorim rad. Zdaj - no, že nekaj časa - so mi bližje druge stranke."

Tudi zaradi vseh težav s TEŠ 6, ki so izbruhnile te dni? Omenjajo vas kot enega od soodgovornih za ta projekt. Ne nazadnje ste bili predsednik vlade ...

"Glejte, ne vem, zakaj me to sprašujete. Se nismo dogovorili, da me boste spraševali zgolj o zunanji politiki? No, če pa že vztrajate. Večkrat sem že dejal, da sem se takrat ukvarjal s preživetjem Slovenije. Moral sem poskrbeti za domovino, za vsakega izmed nas. Šlo je za biti ali ne biti. Bili so veliko večji problemi kot TEŠ 6 in tistih nekaj milijard evrov. Ali, kot sem povedal že maja leta 2010: gradnja TEŠ 6 je koristna z narodnogospodarskega vidika, in to tako v ekonomskem kot v ekološkem smislu. Projekt je ustrezno finančno servisiran in zagotavlja nadaljnjo rabo premoga v Šaleški dolini. Lahko gremo zdaj na zunanjo politiko?"

Seveda. Javnost je te dni precej razburila vaša fotografija z nekdanjo izraelsko zunanjo ministrico.

"Oh, ja, ne razumem tega razburjenja. Tzipi Livni je moja dolgoletna prijateljica. Fejst punca je. Včasih mi dovoli, da ji rečem miška."

Ampak vseeno, znana so njena stališča v izraelsko-palestinskem konfliktu ...

"Kakšen konflikt neki? Gre za legitimno izraelsko operacijo zoper palestinske teroriste. Ko bomo na stvar pogledali takole, bo vsem veliko lažje."

Še predsednica republike Nataša Pirc Musar je ocenila, da, citiramo, "v goste ne vabiš nekoga, ki zanika mednarodno pravo in ustanovno listino OZN".

"Dajte no. Nataša, naj mi ne zameri, je brezveznica, nevredna funkcije, ki jo opravlja. Jaz sem bil bistveno boljši predsednik od nje. Nikoli nisem bil skromen in tudi tokrat ne bom - moja dva mandata sta bila zgodovinska."

Vsekakor, ampak v Gazi ...

"Gaza, Gaza, Gaza ... To je levičarsko nabijanje in propaganda. Ste bili kdaj v Izraelu? Niste, ne? Če bi bili, bi razumeli. Tzipi mi je veliko povedala, veliko. Veste, velikokrat niti ne poskušamo razumeti ali pogledati, kaj je na drugi strani. Poglejte, jaz razumem poteze in dejanja Vladimirja Putina, tako kot sem kot mladi komunist razumel Slobodana Miloševića. Vsi dajejo državne interese na prvo mesto, Slovenci pa tega nekako ne znamo. Ključ je sprava, ampak do sprave ne pridemo, če se ne vživimo v tistega, ki ga svet razglasi za krivca. Velikokrat je krivec v resnici žrtev. Razumete?"

Ne najbolj.

"Vem, za to je potreben čas in politična kilometrina, ki ju jaz imam. Ne nazadnje bodo, če parafraziram kolega Dimitrija Rupla, o meni pisale zgodovinske knjige. Obrnete tako ali drugače, bil sem predsednik stranke, predsednik vlade, predsednik državnega zbora, predsednik republike ... Res veliko vem, veliko več od novodobnih politikov. Tudi Janez razume. Lahko naredim eno objavo z vami za Instagram? Takole bom napisal: Na prijetnem, a zahtevnem intervjuju za Toti list. Katere ključnike bi dali? Aha, takole bomo: #worklife​​ #balance #formerpresident​ #presidentpahor​ ​#president​ ​#pahor Še kaj? Ah, bo dovolj. Poglejte sem. Hvala. Evo, objavljeno."

Omenili ste Janeza. Janšo, predvidevamo. Kako pa vi vidite to afero s Trento? Na celjskem sodišču se je pravkar začel proces ...

"Očitki so nelogični ter smešni, ocenil bi celo, da so politično motivirani. Prepričan sem, da gre za sojenje, ki bo svoj epilog na prvi stopnji dobilo tik pred naslednjimi volitvami, ker pa bo v dveh letih primer zastaral, pravnomočne sodbe tudi tokrat ne bo."

Globoka država torej obstaja? Tudi vi ste govorili o njej, nikoli pa, tako kot Janša, niste želeli povedati, kdo so ti strici iz ozadja.

"Obstaja. O imenih tudi tokrat ne bi. Vam pa zagotavljam, da je tukaj. In močna je. Če me ne bi na predsedniških volitvah kar dvakrat podprl Janša, bi zmagali. Ker nisem več mogel kandidirati, je zmagala njihova."

Ste bili zato v času Janševe vlade med pandemijo tiho? Gre za obdobje, ko je vlada krhala demokracijo, zlorabljala državne ustanove, obračunavala z mediji ...

"Čakajte, pa niste vi na naši strani?"

Smo, smo, samo navajamo očitke kulturnih marksistov in vam dajemo priložnost, da jih pojasnite.

"A, če je tako, potem je okej. Hvala vam za ta pojasnila. Poglejte, ne vem, kaj se je od mene pričakovalo. Sam sem delo Janševe vlade v času izjemnih preizkušenj razumel. Ni jim bilo lahko. Tudi zato sem mižal na eno oko, včasih tudi na obe. To je tudi predsedniška drža, če me razumete. Spregledamo nebistveno, da bi bistveno opravili. Sem pa prijatelju Janezu povedal, da naj vsaj medije pusti pri miru. Ampak je, saj veste, trmast. Pa se s tem nisem več ukvarjal, ker je bilo preživetje nacije na prvem mestu. Kako bi lahko pogledal v oči ljudem in jim rekel - ukvarjal sem se z mediji namesto z vami. Razumete? O, pazi to, 621 lajkov že imamo. Sicer pa sem že pred leti povedal, da nisem in ne bom moralna avtoriteta."

Nekateri bi rekli, da bi morali biti.

"Ah, zase lahko brez težav rečem, da sem v letih predsedniških mandatov in po njih dodatno dozorel, se pomaknil naprej. Temu bi rekel osebnostna rast. Zato lahko danes brez zadržkov rečem, da sem nemoralna avtoriteta."

To omenjate v kontekstu druženja z Tzipi?

"Nikakor. Pa kaj je z vami? Trenutek, kaj je Alja? Večerjo imamo? Kam že gremo danes? Izraelsko veleposlaništvo? Pa če je komaj poldne? Aja, nimajo veleposlaništva v Sloveniji, na Dunaj moramo. No, gospoda, bilo mi je v čast, hvala za odličen intervju. Še en selfi? Ne? Pa drugič."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta