(TOTI LIST) Protestniki pred državnim zborom: "Ko je Janša v Alpah in Tonin na morju, imamo mi noge v lavorju!"

Trgo Protestič
19.08.2024 06:00

Neverjetno je, da o sobotnem protestu pred državnim zborom ni poročal niti en slovenski medij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Protestniki so v soboto dali jasno sporočilo slovenskim politikom.
Fotomontaža: Toti list

Četudi se je na Trgu republike v tem počitniškem obdobju zbralo neverjetnih 20.000 protestnikov, jim domači uredniki niso namenili niti ene besede, vrstice, fotografije ali posnetka. Obmolknili so celo novinarji na družbenih omrežjih, kjer običajno z veseljem obračunavajo s svojimi nasprotniki. A takšna cenzura je povsem logična, saj so tako levi kot desni mediji s tem zaščitili svoje politične botre, ki jim že vrsto let na netransparenten način delijo davkoplačevalski denar za preživetje in širjenje laži.

Kaj se je torej v soboto popoldne dogajalo pred hramom demokracije v središču prestolnice, kjer so naši reporterji spremljali protestniško množico, kakršne slovenski družbenopolitični sistem po uradnih podatkih še nikoli ni zabeležil? Na trgu so namreč svoje glasilke in dlani združili moški in ženske, mladi in stari, zaposleni, brezposelni in upokojenci, potomci uglednih meščanskih družin in kmeti s prvovrstno zemljo, delavci iz javnega in zasebnega sektorja, nevladniki in neoliberalci, pripadniki LGBT-skupnosti in Cerkve, ljubitelji partizanstva in domobranstva, celo navijaški skupini Green Dragons in Viole sta za kratek čas podpisali premirje. In takega miru, kakršnega je pričarala pisana druščina protestnikov v središču Ljubljane, tudi raziskovalci družbenega dogajanja še niso ujeli v svoje strokovne analize.

"Čutite? Čutite ta blaženi mir? Čutite to spokojnost? Ozrite se malo naokoli, odprite časopise, prisluhnite radijskemu programu in vse vam bo jasno! Zdaj lahko končno zadihate s polnimi pljuči! Joj, ne morem vam opisati, kako sem v tem obdobju leta srečna, vesela, mirna ... Boste naredili z mano nekaj jogijskih vaj? Dajte, ne bo vam žal," nam je srečno objokana razlagala starejša gospa, ki je v rokah držala transparent z napisom Mir za vse. Podobno sta razmišljala 23-letna Sonja, samozaposlena v kulturi, in 32-letni Jakob, ki je v zadnjih letih obogatel z bitcoini. Spoznala sta se tisti dan na Trgu republike. "Pa ja ne mislite, da sva na Tarči?! Kdaj pride Erika?" se je zarežal Jakob, Sonja, ki ima atelje na Metelkovi, pa je umirjeno nadaljevala: "Pusti jih, Jakob, oni so fajn, to niso tista komercialna sranja, o katerih sem ti prej razlagala, pa nisi razumel. Edini so, ki še poročajo resnico. Kako se vam zdi? Upam, da boste pripravili super reportažico. To je to bistvo, ta razvoj, ki manjka Sloveniji. Vsi različni, ampak skupaj za en cilj!"

Ko se je naš reporter skozi množico že prebijal na drugo stran prepolnega trga, ga je ustavil 58-letni Lojze iz Velikih Lašč, sicer dolgoletni volivec stranke SDS, ki je mahal z ogromno slovensko zastavo. "Čigavi ste? Od depolitizirane RTV ali kakšnega komunajzerskega časopisa? Aja, Toti list, vi ste naši. Bravo! Rabite izjavo? Zapišite, da naj ta naš premier kar ostane na vodi v tistem svojem kajaku in naj vesla, kolikor ga je volja. Če bi se morali še zdaj ukvarjati s tistimi njihovimi drvmi in jedrsko energijo, pa saj bi se narod še samovžgal v tej vročini," je zaštartal naš sogovornik in nadaljeval: "Raje kot na Hrvaškem, kjer itak samo nabijajo cene, uživam v tem delu leta doma, pri nas, brez tiste Gabrove, ministra za obrambo in računalnikov iz Logatca. Čakajte, Miran, pridi sem, povej še ti kaj! To je moj sosed, ki od nekdaj voli tiste partijce iz SD, ha ha, daj, daj, Miran, spovej se!" Ob našem reporterju je stal sramežljiv možakar srednjih let, ki se mu je videlo, da ga je Lojze spravil v zadrego. "Ja, kaj naj rečem. Ta koalicija, ne vem, reforme … A ni krasno, da spet ni migrantov v državi, da nam noben ne grozi z državljansko vojno in podobno? Da je Grims v Bruslju? Izklopite še tisti tvitor, tvitir al' kaj je že in boste kot v sedmih nebesih. Poslušajte me, to je recept za mir v državi, prisežem. Kajne, Lojze? Se še smejiš? Ko je Janša v Alpah in Tonin na morju, imamo mi noge v lavorju!" se je opogumil Miran in iz pločevinke srknil požirek piva.

Ko se je tema že spuščala nad Ljubljano in so harekrišnovci izvajali enega izmed svojih zadnjih plesno-glasbenih ritualov, so viole in dragonsi prižgali bakle mavričnih barv. "Mi vas ne rabimo, države vam ne damo, Slovenija je lepa, v srcih je sprejeta," se je na Trgu republike ubrano drla večtisočglava množica, pri čemer so besede sramežljivo mrmrali tudi policisti, ki so se ob brezdelju dolgočasili pred pročeljem parlamenta.

Parlamentarne počitnice po poslovniku državnega zbora trajajo do 31. avgusta, do nadaljnjega pa je zaradi dopustov odsotna tudi ministrska ekipa. Uživajte, dokler lahko!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta