(TOTI LIST) Razkrivamo načrt: Tako želijo prevzeti računsko sodišče!

Uroš Grah Gerič
02.09.2024 06:00

Da gre za zanesljive informacije, potrjuje tudi sklep Združenja novinarjev in publicistov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z uveljavitvijo novega zakona bo prišlo do spremembe v vodstvu računskega sodišča. 
Fotomontaža: Toti list

Kakšen preobrat! Nedolgo nazaj je bivši predsednik programskega sveta Radiotelevizije Slovenija in nesojeni predsednik stranke SLS Peter Gregorčič na družbenih omrežjih objavil fotografijo, na kateri je ob kosilu nazdravljal s svojimi ertevejevskimi kolegi Andrejem Grahom Whatmoughom, Borutom Rončevićem in Vesno Zadravec. "Slišimo, da so razpisi na RTV Slovenija odprti, zaposleni pa nas pogrešajo," je komentiral posnetek in dodal, da gre za vrnitev depolitiziranih. Ker se je oglasil tudi naš medijski kolega Bojan Požar, znan po svoji resnicoljubnosti, in izrazil željo, da bi Vesna Zadravec na čelu javnega servisa morala zamenjati Natalijo Gorščak, se je po državi nemudoma razširila navdušujoča informacija, da se na vodilne položaje na Kolodvorski res vračajo strokovnjaki, ki so v prejšnjem mandatu izjemno uspešno vodili našo največjo medijsko hišo. A na tako razveseljivo novico, na katero z nestrpnostjo čakajo tudi tamkajšnji zaposleni, bomo morali očitno še počakati. Ekskluzivno namreč razkrivamo, da so bivši generalni direktor RTV Slovenija in nekdanja predsednika nadzornega sveta in programskega sveta javnega zavoda s svojo pomočnico na omenjenem kosilu razdelali načrt, ki sploh ne omenja javne radiotelevizije, temveč računsko sodišče.

Da nameravajo prevzeti organ, ki med drugim nadzoruje poslovanje političnih strank, je v začetku minulega tedna sicer razkrilo že Delo, vendar se njihovi novinarji tega niso zavedali, zaradi česar zgodbe tudi niso zagrabili in je razdelali. Kot so namreč poročali, je bil Rajko Gerič na nedavnem razpisu izbran za novega svetovalca predsednice računskega sodišča Jane Ahčin, ob tem pa so tudi zapisali, da bo uspešni novinar in urednik, ki je bil nazadnje zaposlen na RTV Slovenija, kamor se je po več letih dela na Planet TV in TSMedia vrnil pod zadnjo vlado Janeza Janše, po novem skrbel za odnose z javnostmi. A to po naših zanesljivih informacijah, ki so nam jih neuradno priskrbeli na Novi24TV, sploh ne drži, saj je Gerič, ki ga številni škodoželjno označujejo za medijskega operativca stranke SDS, del širšega načrta, ki so ga razvili strici s Trstenjakove.

Kot nam je uspelo izvedeti, bo Gerič sprva skrbel za kadrovsko politiko na računskem sodišču, kar pomeni, da se bodo pri varuhu javnih financ kmalu zaposlili še drugi strokovnjaki, ki so slovenski javni servis s svojim kakovostnim in neodvisnim delom izstrelili med zvezde bruseljskega parketa. Že sredi septembra se bo tako s Planet TV k Jani Ahčin kot svetovalec za posebne medijske analize preselil Uroš Urbanija, kar bo opravičeval s cenzuro, ki jo je pred dnevi doživela Požarjeva oddaja Ura moči. Za njim bo kot nadzornik prišel Borut Rončević, medtem ko lahko do novega leta na računskem sodišču pričakujejo tudi ostale prvoborce, in sicer Andreja Graha Whatmougha, Vesno Zadravec, Draga Zadergala, Luko Svetino, Martina Nahtigala in Ksenijo Koren. Če bo situacija pred naslednjimi volitvami pokazala, da potrebujejo na sodišču bistveno več operativcev za posebne naloge, pa so med okrepitvami na seznamu, ki ga hranimo v uredništvu, omenjeni še Jadranka Rebernik, Igor Pirkovič, Jože Možina, Vida Petrovčič in Valentin Areh. Da gre za zanesljive informacije, sicer potrjuje tudi nedavno sprejeti sklep Združenja novinarjev in publicistov, po katerem se v sklopu teh zaposlitev ne bo smelo poročati o selitvah novinarjev v politiko ali o prevelikem javnem sektorju, ki da zaposluje ljudi zgolj po politični liniji, saj bo tovrstne kadrovske potrebe sodišča v proračunu zakonito začrtala že naslednja Janševa vlada.

In zakaj se na računsko sodišče sploh selijo strokovnjaki, ki so nedavno za kratek čas uspešno prevzeli Radiotelevizijo Slovenija? Kot nam je pojasnil Gerič, plače in varne zaposlitve pri tem prevzemu ne igrajo nobene vloge, saj se je po njegovih besedah vsakdo izmed kolegov odločil za nov karierni izziv. Z ekipo za posebne naloge, kot jo imenujejo na Trstenjakovi, nameravajo sodišče že pred naslednjimi volitvami spremeniti v moderen organ, v katerem bodo politične stranke videle sogovornika, ne pa sovražnika. Že po novem letu bodo tako predstavili nov zakon o računskem sodišču, po katerem bodo lahko stranke kredite najemale tudi pri davčnih svetovalcih in svetovalkah v Republiki srbski, hkrati pa bodo lahko denar iz tujine, zlasti iz Madžarske, transparentno črpale preko svojih medijskih hiš, pri čemer jim donatorjev ne bo treba več razkrivati. Ob tem velja še dodati, da bo z uveljavitvijo novega zakona prišlo tudi do spremembe v vodstvu računskega sodišča. Kot je predvideno na prvi seji četrte Janševe vlade, bo Jano Ahčin na predsedniškem mestu poskušal zakonito zamenjati Andrej Grah Whatmough, zaradi česar je že prijavil stalno prebivališče in tudi nakupil nekaj umetniških grafik, medtem ko se bosta na namestniška položaja usedla Gregorčič in Rončević. Na zdravje!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta