(TOTI LIST) Slovenija bo dobila memorialni center in kupila politično šolo v Kumrovcu!

Janez Broz
14.11.2022 06:00

Odhajajoči predsednik je pooblastil Lojzeta Peterleta, da vodi vse aktivnosti, tudi gradbene, povezane z novim memorialnim centrom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotomontaža: Toti list

Potem ko je predsednik republike Borut Pahor močno udaril po mizi in v predsedniško palačo privedel premiera Roberta Goloba, so se stvari v povezavi z muzejem osamosvojitve začele premikati. "Tik pred koncem mandata sem se odločil, da bom avtoriteta," je po sestanku dejal predsednik države in dodal, da ima SDS popolnoma prav - muzej osamosvojitve mora ostati samostojen, avtonomen in izven tako imenovane muzejske stroke, ki ne razume modernih trendov v muzeologiji - da torej lahko tudi politične stranke dobro in kakovostno pripravljajo muzejske vsebine. "Ob tem se mi ni zdelo prav, da bi takšen muzej ostal marginaliziran in na kakšni neugledni lokaciji, zato sva se s predsednikom vlade odločila, da zgradimo povsem nov, velik in moderen muzejski center. Imenoval se bo Memorialni center Janeza Janše, za potrebe muzeja pa bo Slovenija odkupila tudi politično šolo v Kumrovcu. O tem sem se že pogovarjal s hrvaški predsednikom Zoranom Milanovićem in premierom Andrejem Plenkovićem in ne eden ne drugi nimata zadržkov," je pojasnil Pahor.

Odhajajoči predsednik je ob tem pooblastil Lojzeta Peterleta, da vodi vse aktivnosti, tudi gradbene, povezane z novim memorialnim centrom. "To je zame izjemna čast. Nekaj dni sem iskal lokacijo, kjer bi center lahko stal, in oči so se mi ustavile na Ljubljanskem gradu. Župan Zoran Janković se je najprej upiral, po Pahorjevem posredovanju in obljubi, da SDS in NSi v naslednjih 15 letih ne bosta imeli županskih kandidatov v glavnem mestu, je popustil. V letu dni bo grad v celoti izpraznjen teh nepomembnih vsebin, ki so zdaj na ogled, in namenjen memorialnemu centru, ki bo razdeljen na več sklopov. Vloga Janeza Janše v predosamosvojitvenem času - ja, vem, kaj hočete vprašati, ne, epizod glede vstopa v zvezo komunistov in romanja v Jajce ne bo v muzeju -, vloga Janeza Janše pri osamosvojitvi, vloga Janeza Janše v vojni za Slovenijo in vloga Janeza Janše v poosamosvojitvenem času. Janković je pristal tudi, da bo poleg slovenske in mestne zastave na stolpu vihrala zastava SDS," je pojasnil Peterle. NSi bo dobila manjši razstavni prostor, ki bo namenjen Lojzetu Peterletu.

Predsednik prve slovenske vlade je že pozval vse muzeje, naj mu nemudoma odstopijo vse, kar je povezano s slovensko osamosvojitvijo, da bodo v najkrajšem možnem času lahko izluščili tisto, kar bo prikazano v njihovem muzeju. "Ne bo jim pa treba poslati gradiva, povezanega z Mladino, mirovniškimi gibanji, ZSMS, ZKS in osebami, ki niso imele nobene vloge pri osamosvojitvi, kot so Milan Kučan, Janez Drnovšek ali France Bučar," je bil neustavljiv Peterle. Ob tem se je obrnil še na vse renomirane slovenske upodabljajoče umetnike, da do otvoritve v memorialni center pošljejo umetniška dela, povezana s predsednikom SDS. "Izrojene umetnosti, ki bi si jo privoščili kakšni arjani pregli, seveda ne bomo sprejeli," je pribil. V memorialnem centru bodo razstavljeni tudi obleke, ki jih je nosil predsednik SDS v času osamosvajanja, osebno orožje in uniforma ter drugi pomembni muzejski predmeti, ki jih je uporabljal.

Zakaj pa nakup politične šole v Kumrovcu? "Čeprav vem, da boste iskali teorije zarote, naj vam takoj pojasnim, da je šola na prodaj za nesramno nizek denar, poleg tega pa bomo s prisotnostjo največjega sina slovenskega naroda končno izničili učinek zločinca Broza, ki se je prav tako oklical za največjega sina ne samo slovenskega naroda, pač pa tudi jugoslovanskih narodov. Obiskovalci Kumrovca bodo tako lahko spoznali, da resnica ni ena, ampak sta dve. Rdeča in naša. Šola bo spremenjena v muzej in bo podružnica memorialnega centra, v katerem se bodo zbirale štafete, ki jih bo od članstva prejel predsednik SDS, hkrati pa bo imela nekdanja šola tudi izobraževalni namen, saj bo v njej po novem delovala Politična akademija SDS," je odgovoril Peterle. Največjo dvorano nove politične šole bodo poimenovali po Borutu Pahorju zaradi "njegovega izjemnega prispevka pri utrjevanju stranke ter lika in dela Janeza Janše".

Pahor se je v zahvalo za to čast nemudoma povezal še s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, ki je načeloma pristal, da bi podružnico memorialnega centra imeli tudi v Beogradu. "Vučić je ponudil celoten kompleks Muzeja Jugoslavije, vključno s Hišo cvetja," je dejal Pahor, kar se mu zdi zelo spoštljivo od srbskega kolega. Še več, Vučić je predlagal, da bi celotno območje zminirali in zravnali z zemljo, da bi lahko nastala nova zgodba, nova zgodovina. "Vsi na območju nekdanje SFRJ smo ujetniki stare, rdeče zgodovine, čas je, da jo napišemo na novo z velikani sedanjosti," je Pahorju sporočil Vučić.

Memorialni center Janeza Janše bodo odprli na njegov rojstni dan, 17. septembra prihodnje leto, slavnostni govornik pa bo nekdanji predsednik Borut Pahor. O pomenu centra bosta zbranim spregovorila Aljuš Pertinač in Bojan Požar, medijsko pa bosta ta izjemni zgodovinski dogodek pokrila Toti list in novo uredništvo televizijskih Odmevov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta