(TOTI LIST) Šok – sodišče razveljavilo prvi krog predsedniških volitev! Tukaj so razlogi ...

Vušan Dučko
24.10.2022 06:00

Kot so nam sinoči ekskluzivno sporočili iz Državne volilne komisije, bodo ponovljeni prvi krog predsedniških volitev izvedli 6. novembra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pred upravnim sodiščem se je zbrala množica kandidatov, nekatere so še čakali. 
Fotomontaža: Toti list

Verjemite ali ne – prvi krog predsedniških volitev je razveljavljen! Glasovi, ki ste jih včeraj oddali v glasovalno skrinjico, gredo na smetišče zgodovine. Kot nam je uspelo izvedeti, je ljubljansko upravno sodišče že sinoči sprejelo v obravnavo pobudo, da bi lahko bile tokratne volitve nezakonite. Zaradi tega je tudi nemudoma izdalo začasno odredbo, s katero je razveljavilo včerajšnje glasovanje in naložilo Državni volilni komisiji, da volitve ponovi čez dva tedna, ko bo svojo odločitev medtem že sprejelo tudi ustavno sodišče. "Z volitvami, ki predstavljalo najvišji institut demokracije, se ni igrati," je v zgodovinski odredbi zapisalo upravno sodišče.

In kaj je v ozadju te prelomne odločitve, ki bo zagotovo odmevala tudi v tujini? Pod pobudo, da je treba predsedniške volitve razveljaviti, so se podpisali prav vsi kandidati in kandidatke, ki so se potegovali za ta položaj, podporo pa so jim izrazili tudi Marta Kos, Nina Krajnik, Gregor Bezenšek ml., Boris Popovič, Andrej Šiško, Vili Kovačič, Andrej Magajna, Ludvik Poljanec, Ladislav Troha in Ivan Bolfek.

Robert Balen

 "Da sem se v volilno tekmo podala z možem Alešem Musarjem, je bila napaka, ki bi me stala tudi končne zmage. Takšen konflikt interesov je nedopusten, za kar se kot zaščitnica človekovih pravic kesam. Na to, da bodo mediji izpostavljali sicer transparentne posle mojega moža, ki je bil tudi šef mojega volilnega štaba, zaradi česar so me začeli v javnosti povezovati z davčnimi oazami, privatizacijo in tranzicijo, nisem pomislila, prav tako me na to nihče iz Državne volilne komisije in Društva novinarjev Slovenije ni prej opozoril. Sem pa samo zaščitnica človekovih pravic in tako bi bilo prav, da se me označi tudi na ponovljenih volitvah. Prav tako se bom javno opravičila Marti Kos, da sem sodelovala pri miniranju njene kandidature," je v pobudi, ki jo hranimo v uredništvu, zapisala Nataša Pirc Musar, medtem ko je neodvisni kandidat Anže Logar sporočil: "Moj podpis pod to pobudo je logična posledica dejstva, da sem volivcem pred prvim krogom iz dneva v dan lagal, da sem neodvisen. Če želim biti predsednik, moram začeti svoj mandat čist in neomadeževan. V nov prvi krog bi se rad podal osvobojen te laži. Prav tako bom jasno povedal, da sem proti levičarskim medijem, zlasti RTV Slovenija in STA, da sem proti istospolnim parom ter da podpiram Viktorja Orbana, Aleksandra Vučića, Giorgio Meloni in celotno Višegrajsko skupino." Kot nam je uspelo izvedeti, bo Logarja za predsednika republike sedaj tudi uradno predlagala SDS, kampanjo pa mu bo vodil kar Janez Janša.

Robert Balen

 "Pobudo sem zlahka podpisal, saj sem ugotovil, da to nisem več jaz. Ljudje so namesto umirjenega profesorskega nastopa, da ne rečem državniškega, videli nekaj povsem drugega. Še sam sebe sem presenetil na soočenjih. Pred novim prvim krogom volitev se bom tudi odpovedal partijam šaha, ker mi več kot očitno škodijo," pa je v pobudi zapisal Milan Brglez, ki bo na ponovljenih volitvah zgolj kandidat SD, ne pa tudi Gibanja Svoboda. Po naših informacijah se namreč vrača Marta Kos, ki se je prav tako podpisala pod pobudo. "Moj umik je bil napaka. Ne bi se smela ozirati na drago Natašo, ki je prva spodnesla mojo kandidaturo, kakor tudi ne na ušivo podporo, ki sem je bila deležna od Gibanja Svoboda. Res pa je tudi, da se v kampanjo nisem zares vživela, ampak saj veste, nisem tak tip. Nisem tip ambiciozne karieristke. Zdaj se vračam, več bom prisotna tudi v Sloveniji. Če ne bom prejela podpore Gibanja Svoboda, imam že zagotovilo, da me bo podprla stranka Borisa Popoviča. To je dovolj močno zagotovilo, da bodo ponovljene volitve zagotovo zakonite in zame uspešne," je napovedala Marta Kos.

Robert Balen

Kandidat Levice Miha Kordiš v pobudi piše, da je na dan prvega kroga volitev, torej včeraj, prodal svojo njivo na Ljubljanskem barju, a da tega ni mogel sporočiti volivcem, saj je že veljal volilni molk. "Zaradi tega sem bil postavljen v neenakopraven položaj, saj očitki, da sem izigral zakonodajo, ko sem se lotil socialnega podjetništva, na dan volitev niso imeli več pravne podlage. Prav tako bom zelenjavo, ki smo jo doslej pridelali na omenjeni njivi, pred ponovljenimi volitvami podaril v dobrodelne namene, kar bi lahko močno vplivalo na končni rezultat. To je zadosten razlog, da se volitve ponovijo," je jasen Kordiš, s katerim se strinja tudi Janez Cigler Kralj. "To, da sem v kampanji neprestano izpostavljal otroke, je bila velika napaka, saj so me mnogi zamenjali z Alešem Primcem. Napaka je bila tudi, da sem kampanjo preselil na družbeno omrežje TikTok, ki ga uporabljajo zlasti mlajši od 18 let. V štabu smo se namreč šele na včerajšnji volilni dan spomnili, da lahko v Sloveniji volijo zgolj polnoletni. Takšno napako obžalujem in obljubljam, da bo na ponovljenih volitvah vse drugače," je krščanski demokrat zapisal v pobudi, ki jo – še enkrat vas opozarjamo – hranimo v uredništvu.

Kot kaže, se v volilno tekmo vračata tudi Gregor Bezenšek ml. in Nina Krajnik. Bezenšek namreč v pobudi trdi, da grožnje vendarle niso bile tako hude, da se ne bi preizkusil na volitvah. "Takrat sem stisnil rep med noge, izpostavil nekaj neresnic, kar je zagotovo vplivalo na celotno kampanjo, med drugim so se kandidati o mojih namišljenih zadevah pogovarjali celo na prvem televizijskem soočenju. Obljubljam, da bo poslej vse drugače," je zapisal glasbenik, medtem ko Nina Krajnik, pri čemer jo podpirata tudi Vili Kovačič in Peter Jambrek, napoveduje, da bo na ponovljenih volitvah zagotovo naredila korak naprej: "Če sem volivce sprva dražila v vlogi Sharon Stone iz legendarnega Prvinskega nagona in jim z razkrečenimi nogami podajala svoje singularne slogane, se bom v drugo tudi singularno slekla. To je singularni razlog, da je treba volitve ponoviti."

Kot so nam sinoči ekskluzivno sporočili iz Državne volilne komisije, bodo ponovljeni prvi krog predsedniških volitev izvedli 6. novembra, skupaj z referendumom o tem, ali je treba funkcijo predsednika republike ukiniti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta