(TOTI LIST) Slovenija predstavlja novi diplomatski naboj

Robert Bullet
03.04.2023 06:00

Neprijetna preteklost napredne, zelene in miroljubne države je naposled za nami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotomontaža Toti list

Začelo se je novo obdobje Republike Slovenije v mednarodni skupnosti. O tem je v Bruslju nedavno spregovoril predsednik vlade Robert Golob. "Proizvodnja streliva mora biti enakomerno razporejena po vsej EU, pri tem pa bi morala sodelovati tudi Slovenija," je na evropskem parketu odločno napovedal naš premier in o vojnem dobičkarstvu še bolj odločno dodal: "Sredstva za vojaške proračune se bodo namreč povečevala in prav je, da se ta denar porablja čim bolj lokalno, se pravi v državah članicah, tudi z namenom gospodarskega razvoja."

Da namerava Slovenija res postati ena vodilnih držav v orožarski industriji, potrjujejo tudi na obrambnem ministrstvu, kjer so nedavno objavili javni poziv za sodelovanje pri vzpostavitvi proizvodnje streliva v Sloveniji, za vse zainteresirane pa bodo že ta mesec pripravili strokovno srečanje, na katerem bodo sodelovali tudi ameriški orožarski strokovnjaki, ki so sodelovali v vojnah v Iraku in Afganistanu. "Pozabiti moramo na mirovniške pobude, ki so v osemdesetih letih 20. stoletja, torej v času, ko nam je vladala partijska oblast, prihajale iz civilne družbe in zaradi katerih je Slovenija v mednarodnem prostoru dobila status napredne, zelene in miroljubne države. Koncept demilitarizacije, pacifizma je preteklost," lahko preberemo v dokumentu obrambnega ministrstva, pod katerega sta se podpisala minister Marjan Šarec in premier Robert Golob.

V ta namen so na obrambnem ministrstvu za vse ministrice in ministre že organizirali tudi ogled ene izmed orožarskih tovarn v tujini, kar je bilo po naših informacijah možno izpeljati takoj, ko je vlada na dopisni seji iz koalicijske pogodbe umaknila določilo, da je treba "pri vodenju zunanje in obrambne politike izhajati iz ustavnega načela mirovne politike ter kulture miru in nenasilja". Prav tako so morali v svoj program poseči tudi v Levici, saj so iz njega črtali poglavji o suvereni in premišljeni zunanji politiki in demilitarizaciji ter ukrepe s področja miroljubnega sobivanja narodov in jedrske razorožitve. Neuradno smo še izvedeli, da bo Slovenija preko zunanjega ministrstva od Evropske komisije in Evropskega parlamenta zahtevala, da se v šolah čim prej zamrzne program, po katerem se je učence doslej učilo, da je bila celotna evropska ideja zgrajena na miru.

Golobova vlada je pri novi zunanjepolitični strategiji Slovenije že dobila podporo opozicijskih SDS in NSi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta